’Kürdistan Bölgesi para birimini değiştirebilir’

Irak Merkezi Hükümeti ile yaşanan bütçe krizi ve Kürdistan petrolünün satımı ile elde edilen gelirin bütçeye aktarılması, Kürdistan Bölgesi’nde para birimine dair tartışmaları da beraberinde getirdi.

VAN 17.06.2014 21:12:29 0
’Kürdistan Bölgesi para birimini değiştirebilir’
Tarih: 01.01.0001 00:00

Kürdistan Bölgesi’nin aylık memur maaşlarına ayırdığı bütçe 580 Milyar Dinar ve maaşlar Dinar üzerinden ödeniyor. Üreticilere, yatırımcılara ve ihalelere ayrılan bütçe için harcanan para birimi de Dinar. Bağdat Yönetimi’nin Kürdistan’a ödenen bütçeyi kesmesinin ardından Kürdistan Bölgesi petrol satışından elde ettiği geliri bütçe açığını kapatmak üzere harcayacağını bildirdi. Ancak satılan petrolün geliri Kürdistan Merkezi Bankası’na Dolar olarak giriyor.

Kürdistan Parlamentosu’ndan Parlamenter Eli Hemesalih BasNews’e konuşarak Kürdistan Bölgesi’nin bütçe geliri ve ödeneklerinin para birimi itibari ile değiştiğini bu yüzden Kürdistan Bölgesi’nin önünde üç seçeneğin bulunduğunu belirtti. Seçeneklerden birinin Kürdistan’da kullanılacak para biriminin Dolar olması şeklinde yorumlayan Hemesalih, diğer seçeneğin de yeni bir para biriminin basılması olduğunu söyledi.

Aynı zamanda Kürdistan Parlamentosu’nda Maliye Komitesi’nde yer alan Hemesalih, ’’Mevcut durumda Kürdistan Bölgesinin bütçe gelir ve gideri faklı para birimleri ile yapılıyor. Gelir Dolar, ödenekler de Dinar üzerinden yapılıyor. Yaşanan siyasi istikrarsızlık ve kargaşa Dinar ve Dolar arasındaki değer farkının günlük olarak değişmesine sebep oluyor. Kürdistan Bölgesi bu durumdan etkilenmemek için elindeki seçenekleri gözden geçirebilir’’ dedi.

Seçeneklerden birinin Kürdistan Merkezi Bankası’nın kasasına Dolar olarak aktarılan bütçe gelirini Dinar’a çevirip Kürdistan Hükümeti’ne vermesi şeklinde ifade eden Hemesalih, ’’Seçeneklerden biri geçici bir süreliğine Kürdistan’da kullanılacak para biriminin Dolar olarak belirlenmesidir. Ancak kalıcı bir seçnek de, Kürdistan Bölgesi’nin kendi para birimini basması ve piyasaya sürmesi olabilir’’ dedi.

BasNews