Kurbanlıklara ilgi az

Kurban bayramına bir gün kala, hayvan üreticisi ve tüccarı da kurbanlıkları satışa sunmaya devam ediyor. Üretici ve satıcılar bu yıl kurbanlıklara olan ilgiden yakınıyor.

VAN 22.09.2015 19:32:05 0
Kurbanlıklara ilgi az
Tarih: 01.01.0001 00:00
 Van'da kurban bayramı nedeniyle kurbanlık satışları devam ediyor.
ÜRETİCİ MEMNUN DEĞİL
Satışlar bayram sabahı dâhil iki gün daha gerçekleştirilecek. Ancak birçok hayvan satıcısı şimdiye kadar gerçekleşen satışlardan memnun değil. 
Satıcılar, hayvanların ellerinde kalacağını tahmin ettiğini belirtiyor. 
Osman Sedef isimli hayvan tüccarı 10 yıldır bu işle uğraştığını belirterek, "Bu yıl diğer yıllar gibi satışlar iyi değil. Bu gidişle herkesin hayvanı elinde kalacak. Birkaç kişi birleşerek kurbanlık alıyor, şimdiye kadar bir kişi tek başına benden hayvan almış değil mesela. O nedenle de üç kişi üç kurbanlık alacağına bir tane alıyor. Dolayısıyla hayvanımız elimizde kalacak bu gidişle" diye konuştu.

"FİYATLAR UYGUN"
Adil Haras isimli üretici de, hayvan fiyatlarının uygun olduğunu, ancak satışların düşük olduğunu söyledi.
Haras, "Geçen yıl 250-500 TL arası olan küçükbaş hayvan fiyatları bu yıl 400 TL ile 600 TL arasında değişiyor. Koyun var 350-400 lira, keçi 350 lira, koç 600 TL'ye kadar olanı var. 
Tabi bu etine buduna göredir, iyisi daha pahalıdır. Büyükbaş da 5 binden 7-8 bine kadar olanlar var. Satışlar az. Kimisinin parası yok, borç veriyoruz. Siz de alırsanız ben size vereyim, hemen para ödemeniz gerekmiyor, sonra verirsiniz." dedi.

KURBANLIKLAR NASIL OLMALI?
Bu arada Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı, Kurban Bayramı'na özel uyarılar yaptı.
Açıklamaya göre kurbanlık hayvanlarda 7 noktaya dikkat edilmeli:
- Sağlıklı olmalı
- Besili olmalı
- Kulak küpesi bulunmalı
- Veteriner sağlık raporu bulunmalı
- Hayvan pasaportu olmalı
- Nakil belgesi olmalı
- Hayvan kimlik sistemine kayıtlı olmalı

VEKÂLET YOLUYLA KESİM
Öte yandan, vekalet yoluyla kurbanlık kesim bedelleri de belirlendi. 
Türkiye Diyanet Vakfı (TDV), bu yıl vekalet yoluyla kurban kesim bedellerini yurt içinde 625 TL, yurt dışında da 450 TL olarak belirledi.

TDV Genel Müdürü İsmail Palakoğlu, yaptığı yazılı açıklamada, bu yıl "Vekaletle Kurban Kesim Programı" kapsamında yurt içinde 182 il ve ilçe merkezinde, yurt dışında ise 76 ülkenin 450 bölgesinde kurban kesimi yapılacağını bildirdi.

KURBAN BAYRAMI'NIN ANLAMI
Müslümanlar tarafından Hicri Takvime göre Zilhicce ayının onuncu gününden itibaren dört gün boyunca kutlanan bir dini bayram. Zilhicce ayının onuncu, on birinci ve on ikinci günlerine 'Eyyâm-ı nahr' (Kesme günleri) ve bir önceki gün olan Zilhicce ayının dokuzuncu gününe Arife denir. Kurban Bayramı, aynı zamanda İslam âleminin her yıl Mekke'de hac farizasını ifa ettikleri vakittir.
Kurban Bayramı, nüfusunun çoğunluğu Müslüman olan birçok ülkede dinî bayram olmasının yanı sıra resmî tatil ilan edilir. Ramazan Bayramı ile beraber İslam dinindeki en önemli iki bayramdan biridir. Hicri takvim bir ay takvimi olduğu için yıllar güneş temelli miladi takvimden 11-12 gün kısadır. Bu nedenle Kurban Bayramı her sene 11-12 gün daha erken kutlanır. Yaklaşık 33 senede bir bayram aynı tarihlere tekabül eder.


Kaynak / Editör: Prestij Haber Merkezi - Adil Harmancı