Kurban hizmetleri belirlendi

Kurban bayramına yönelik yapılacak kurban kesimlerine ilişkin İl Kurban Hizmetleri Komisyonu tarafından yapılan toplantıda, kesimde ve satışta uyulması gereken kurallar, kesim ve satış yerleri ile kesim ve satış süresince alınacak önle

VAN 10.09.2015 10:57:51 0
Kurban hizmetleri belirlendi
Tarih: 01.01.0001 00:00
 Haber: Adil HARMANCI

Kurban bayramına sayılı günler kala, İl Kurban Hizmetleri Komisyonu da, kesim ve satışa ilişkin İl Müftülüğü'nde bir toplantı gerçekleştirildi. 
Van Vali Yardımcısı Mehmet Parlak başkanlığında yapılan toplantıya, İl Müftüsü Nimetullah Arvas, İpekyolu, Tuşba ve Edremit İlçe Müftüsü, Din Hizmetleri ve Eğitim Şube Müdürü Abdullah Akdoğan, Büyükşehir Belediyesi Şube Müdürü Gürgin Bilici, Çevre ve Şehircilik İl Müdürü Murat Şık, İl Gıda Tarım ve Hayvancılık İl Müdürü Neşe Uğurlu Çabuker, Orman ve Su İşleri Müdürü Ercan Özcan, İl Sağlık Müdürlüğü'nden Aydoğan Kaya ile Türkiye Diyanet Vakfı (TDV) Van Temsilcisi Recep Tuğrul katıldı.

GÜNDEM

Toplantı, Kurban kesim ve satış yerlerinde alınacak önlemler; hijyenik ortamların sağlanması; çevre kirliliğinin önlenmesi, atıkların toplanması; kesim sırasında yaralanmalara karşı alınacak önlemler; halkın bilinçlendirilmesi ve gerekli duyuruların yapılması; İl Müftülüğü ve diğer kurumlarca alınması gereken tedbirler gündemi ile gerçekleştirildi.

ALINAN KARARLAR

Toplantıda, kurbanlık kesim ve satışına ilişkin alınacak önlemlerle ilgili olarak bir dizi karar alındı.

Buna göre, kurban satış yerleri şöyle belirlendi:

1)- Belediye Hayvan Pazarı (Bostaniçi)
2)- Otogar karşısı boş arsa.
3)- Akköprü Mahallesi Defterdarlık aşağısı cami civarı.
4)- Hacıbekir Caddesi Kaya otogaz karşısı.
5)- Şerefiye Mahallesi yıkılan askeri lojman yeri Çohaz Petrol karşısı.
6)- Kalecik Mahallesi Can Petrol arkası.
7)-Edremit ilçe merkezi dolmuş durakları alanı.
8)- Memur-Sen TOKİ park alanı.

Kurban kesim yerleri ise, şöyle:

1)- Belediye Mezbahası, Hayvan Pazarı yanı (Bostaniçi)
2)- Şehir merkezindeki tüm oto yıkamaları.

Bu arada alınan kararda, yollarda, yol kenarlarında, park ve dinlenme alanlarında, alış-veriş merkezleri etrafında ve göze hoş gelmeyecek, çevre ve görüntü kirliliğine yol açacak biçimde kesim yapılmasına izin verilmeyeceği belirtildi.

KURUMLARIN ALACAĞI ÖNLEMLER

İl Kurban Hizmetleri Komisyonu'nda ayrıca bazı kurumların bu süre içinde alacağı önlemler ile gerçekleştirilecek dayanışma da karar altına alındı.

Buna göre, İl Müftülüğü, büyükşehir Belediye Başkanlığı, İl Gıda Tarım ve Hayvancılık İl Müdürlüğü, İl Sağlık Müdürlüğü, İl Çevre ve Şehircilik Müdürlüğü kendi alanlarına ilişkin önlemler alacak.

BELEDİYENİN ALACAĞI ÖNLEMLER

Edindiğimiz bilgilere göre, Büyükşehir belediyesi 10 tanesi kesim, 10 tanesi de satış yeri için olmak üzere 20 adet pankart hazırladı.

Bu pankartlar önümüzdeki günlerde belirlenen noktalara asılacak.

Belediyenin alacağı önlemler ise, şöyle:

1)- Kurban kesim ve satış yerleri 14 Eylül tarihinden itibaren Web sitesinde yayımlanacak.
2)- Belediye hoparlörleri vasıtasıyla komisyon tarafından alınan kararlar ile diğer kurumların duyuruları konusunda vatandaşlar bilgilendirilecek.
3)- Zabıta marifetiyle kesim ve satış yerlerinin denetimi yapılacak.
4)- Ortaya çıkan atıkların temizlik ekipleri tarafından alınarak belediye çöp alanında oluşturulacak çukurlara üzeri toprakla örtülmek suretiyle gömülmesi sağlanacak.

KURUMLARIN ORTAK GÖREVLERİ

Komisyon kararında, her kurumun kendi alanında yürüteceği çalışmaların yanında, bir de kurumların ortaklaşacağı görevler belirlendi.

Buna göre;

1)- Sevk edilen hayvanların şehre giriş ve çıkışları, satış ve kesimleri ile ilgili çıkabilecek muhtemel problemleri çözmek için gerektiği durumlarda jandarma ve emniyet teşkilatı ile irtibata geçilecek.
2)- Kurban satış yerlerinin ve kesim yerlerinin denetimi ile ilgili Belediye, Tarım, Çevre ve Şehircilik, Sağlık ile Orman ve Su işleri İl müdürlüğü personelinden iki ayrı denetim ekibi oluşturulacak.