‘Kuraklık Verim Sigortası’na başvuru çağrısı

Tahıl ve baklagillerde kuraklık ve afetler sırasında meydana gelen verim kaybına karşı yapılan Kuraklık Verim Sigortası başvuruları başlıyor. Van’daki ziraat odaları, üyesi çiftçileri zamanında başvuru yapması için çağrıda bulun

VAN 26.01.2022 11:11:10 0
‘Kuraklık Verim Sigortası’na başvuru çağrısı
Tarih: 01.01.0001 00:00

Tarım Sigortaları Havuzu (TARSİM), küresel düzeyde yaşanan iklim değişiklikleri nedeniyle ortaya çıkacak olan kuraklık ve diğer doğal afetler durumunda verim kaybını karşılayacak olan ‘Kuraklık Verim Sigortası’ başvuru tarihlerini belirledi.

İKİ AYRI TARİH BELİRLENDİ

Çiftçiler, ‘Kuraklık Verim Sigortası’na tahıl için ayrı baklagiller için ayrı tarihlerde başvuru yapabilecek.   
Tahıllar için belirlenen tarih, 31 Ocak-28 Şubat 2022. Baklagiller için ise, 14 Şubat-14 Mart 2022.

DESTEK ORANLARI ARTTI

2022 yılı için destek oranlarında da artışa gidildi.
4931 Sayılı Cumhurbaşkanı Kararına İstinaden, Sigortacılık ve Özel Emeklilik Düzenleme ve Denetleme Kurumu (SEDDK) tarafından yayınlanan 2022 Yılı Devlet Destekli Tarım Sigortaları Genel Şartlar ile Tarife Talimatları çerçevesinde, 2022 yılına özel olarak devlet destek oranı yüzde 60’dan yüzde 70’e, eşik verim oranı ise yüzde 70’den yüzde 80’e yükseltildi.

KİMLER BAŞVURABİLİR?

Kuraklık Verim Sigortası’na, Çiftçi Kayıt Sistemi’ne (ÇKS) kayıtlı üreticiler başvurabilecek.
Sigorta kapsamında ise, kuru tarım alanlarında üretimi yapılan buğday, arpa, çavdar, yulaf, tritikale, nohut, mercimek ürünleri ile bu ürünlerin sertifikalı tohumluklarında, kuraklık, don, sıcak rüzgâr, sıcak hava dalgası, aşırı nem, aşırı yağış risklerinden kaynaklı olarak meydana gelen verim kayıpları yer alıyor.

ZİRAAT ODALARI ÜYELERİNE ÇAĞRI YAPTI

Diğer taraftan, sigorta uygulamalarında esas olan risk görülmeden sigorta yaptırılması. 
Bu nedenle, Van’daki ziraat odaları üyesi üreticileri, başvuru tarihlerini hatırlatarak, kuraklık riskine karşı zaman kaybetmeden bir an önce sigortalarını yaptırmaları çağrısında bulundu.  
‘Kuraklık Verim Sigortası’na ilişkin bilgiler ayrıca TARSİM’in kurumsal internet sitesi www.tarsim.gov.tr’nin ana sayfasındaki duyurular kısmında da yayımlandı. 
Haber: Adil HARMANCI