Kuraklık, Van'da ve bölgede hayvancılığı vurdu…

Doğu ve Güneydoğu Anadolu'da son yılların en sıcak mevsimi yaşanırken, sıcaklarla birlikte kuraklık da baş gösterdi. Tuşba Ziraat Odası Başkanı Hasan Özgökçe, yaşanan kuraklığın hayvancılığı da ciddi anlamda etkilediğini v

VAN 10.07.2021 14:14:38 0
Kuraklık, Van'da ve bölgede hayvancılığı vurdu…
Tarih: 01.01.0001 00:00

Doğu ve Güneydoğu Anadolu bölgesinde, özellikle yaylalarda yaşanan ot ve susuzluk sorunu nedeniyle küçükbaş hayvan fiyatları ciddi anlamda düşerken, üreticiler hem su hem de yem sıkıntısı çekiyor.

Van'da çiftçilerin çok zor durumda olduğunu belirten Tuşba Ziraat Odası Başkanı Hasan Özgökçe, Van'ın küçükbaş hayvancılığın bölgesi olduğunu ifade etti. Van'da 3 milyondan fazla küçükbaş hayvan varlığının olduğunu söyleyen Özgökçe, yaylalarda kuraklık olduğu için ot ve su sıkıntısı yaşandığını vurguladı.

"YAYLALARDA KURAKLIK OLDUĞU İÇİN OT VE SU SIKINTISI YAŞANMAKTADIR"

Bu yıl kuraklığın had safhada olduğunu belirten Özgökçe, "Bu yıl dünyada olduğu gibi ülkemizde ve ilimizde de kuraklık maalesef hat safhada, bu da hem hayvan yetiştiricisi hem tarım sektöründeki insanımızı, çiftçilerimizi çok olumsuz etkilemiştir. Yağışların az olmasından dolayı, barajdaki su seviyesi düştü, bundan dolayı kuru tarım yapan çiftçilerimiz zarar etti. Sulu tarım yapanlar da kuraklıktan nasibini aldı, bundan dolayı besicilerimiz büyük yem sıkıntısı çekmektedir. Van'ımız küçükbaş hayvancılık bölgesidir. İlimizde 3 milyondan fazla küçükbaş hayvan vardır. Yazın yaylalara gidiyorlar, şu anda yaylalarda kuraklık olduğu için ot ve su sıkıntısı yaşanmaktadır. Bundan dolayı şimdiye kadar daha yeni biçme işlemleri başladı, samanın az olmasından dolayı beyaz saman 900 TL ile bin 200 arasında değişmektedir. Bu da çiftçilerimizi kara kara düşündürmektedir. Hatta Kurban Bayramı'ndan sonra daha da zor şartlar onları bekliyor. Kışa doğru artık yüksek yem fiyatları nedeniyle, çiftçilerimiz hayvanlarını ellerinden çıkarmak zorunda kalacak" diye konuştu.

"YAĞMUR YAĞMAZSA ASIL SORUN O ZAMAN BAŞLAYACAK"

Kuraklığın hayvancılığı olumsuz etkilediğini söyleyen Özgökçe, "Yaylalarda yaşanan kuraklık nedeniyle küçükbaş hayvan fiyatları düştü. Kurban Bayramı'na sayılı günler kala içerde beside hayvanı olan insanımız küçükbaş ve büyükbaş hayvanını Kurban Bayramı'nda satabilmek için batıya doğru götürdü. Batıdaki fiyatı bilmiyoruz. Burada dana 15 bin ile 25 bin, inek 5 bin ile 7 bin, koçlar 2 bin ile 2 bin 500 arası değişmektedir. Yani geçen seneye nazaran koyun fiyatı büyükbaş hayvana göre normal seyrediyor. Rakımı yüksek olan yaylalarımız var ve küçükbaş hayvanlarımızın birçoğu yaylalarda. Şayet birkaç güne kadar yağmur yağmazsa asıl sorun o zaman başlayacak ve oradaki üreticilerimiz hem su hem de yem sıkıntısını çekecekler. Kuraklık nedeniyle besicilerimizi daha sıkıntılı bir dönem beklemektedir" ifadelerini kullandı.

Van Bölge Gazetesi: Hacı Yılmaz