Kuraklık, şeker pancarını etkiledi

Erciş Şeker Fabrikası için taahhüt edilen şeker pancarı miktarında, yaşanan kuraklık ve su sorunu nedeniyle yarıdan fazla bir üretim düşüklüğü yaşandığı belirtildi. Çiftçinin kota cezasına girmemesi için de hasar tespit tutanakla

VAN 3.11.2021 09:56:53 0
Kuraklık, şeker pancarını etkiledi
Tarih: 01.01.0001 00:00

Erciş Şeker Fabrikası için şeker pancar üretiminin yapıldığı Gevaş, İpekyolu, Tuşba, Edremit ve Gürpınar ilçelerinde söküm işlemleri sürüyor.
Bu yıl yaşanan kuraklık ve su sorunu nedeniyle şeker pancarı üretiminde ciddi bir verim kaybı yaşandığı belirtildi.

"VERİM KAYBI DÜŞTÜ"

Erciş Şeker Fabrikası Ziraat Bölge Şefi Necmettin Yılmaz, üreticinin bu yıl taahhüt ettiğinin çok altında bir üretim gerçekleştirebildiğini söyledi.  
Bunun da kuraklıktan kaynaklanan bir durum olduğunu belirten Yılmaz, “Üreticiden sezon başında 62 bin ton taahhüt aldık, şu anda alacağımız ürün maksimum 37 bin tondur. Yani yüzde 60’larda gibi bir durum var, bu da kuraklıktan kaynaklanan bir durum tabi.” dedi

"YÜZDE 80 TOPLANDI"

Ürünün büyük bir kısmının toplandığını söyleyen Yılmaz, “Şu anda söküm devam ediyor, yüzde 20 kadarı kalmış durumda. Kasım ayı içinde bu da teslim alınacak. Tabi bu son yağan yağmur 1-2 ay önce yağmış olsaydı verim çok daha fazla olurdu, belki bugün 37 değil de 47, 48, belki 50 tonu konuşuyor olacaktık. Tabi bu yağmur diğer ürünler için can suyu oldu. Toprak gerçekten suya hasret kalmıştı. Bu olmasaydı önümüzdeki sene özellikle buğdayda, hububatta ciddi bir kıtlıkla karşı karşıya kalabilirdik. Toprak birkaç gündür tam anlamıyla suya doymadı ama az da olsa önümüzdeki sezon için biraz daha iyi oldu.” diye konuştu.

HASAR TESPİT TUTANAĞI TUTULDU 

Verim kaybından en fazla çiftçinin etkilendiğini ancak bu kaybın fabrikayı da etkilediğini belirten Yılmaz, şunları söyledi:
“Verim kaybından en fazla çiftçi etkilendi. Devlet de etkilendi buradan sonuçta, çünkü ne kadar pancar olsaydı fabrikada o kadar üretim olacaktı. Çiftçi kuraklıktan etkilendiği için biz ekip olarak özellikle çavuşlarla birlikte bunun önlemini şu şekilde aldık; çiftçinin kota cezalarına girmemeleri için hemen hemen hepsinin hasar tespit tutanaklarını tuttuk. Ekstradan bizim verdiğimiz avanslar vardır, borca girebilecek çiftçilerin hepsini tespit edip bir bakıma borçlu duruma düşmelerine mani olduk.” 

“KÂRLI BİR ÜRETİMDİR” 

Bu yıl kuraklıkla ilgili yaşanan sorunlara rağmen çiftçinin üretimden cayma gibi bir durumunun ortaya çıkmadığını ifade eden Yılmaz, şöyle dedi:
“Yaşanan sıkıntılara rağmen var olan üretici üretime devam etme niyetini koruyor. Çünkü şeker pancarı diğer ürünler içerisinde kâr marjı en fazla olan ürünlerden bir tanesidir. Yani tarlada herhangi bir ürün kaybına yol açmıyor, mesela bir domatesin çürüğünü hiç kimse almaz ama şeker pancarında öyle bir sorun oluşmuyor, dolayısıyla her an satılabiliyor. Ayrıca şeker pancarı üretimi için Doğu’ya yüzde 10 teşvik veriliyor. Bir de buranın şeker oranı yüksek. Eğer su olursa bu alandaki üretim daha da artar. Ama kuraklık olursa sadece şeker pancarında değil genel üretimde büyük sıkıntılar yaşanacak.”

SU PROBLEMİ 

Yaşanan kuraklığın yanı sıra suya erişim konusunda da çiftçinin sorun yaşandığını ve bu konunun çözülmesi gerektiğini aktaran Yılmaz, şunları kaydetti:
“Suyun hakkaniyetli bir şekilde dağıtılması lazım... Bazıları kapakları açık bırakıp barajın dolmasına mani oluyor. Eğer su adaletli bir şekilde dağıtılırsa üretim çok daha fazla olur. Burada DSİ’ye çok büyük iş düşüyor. Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’nın ismi de değişti, kuraklıkla mücadele konusunda bundan sonra nasıl bir katkısı olur, o da önemli. Ama suyun hakkaniyetli bir şekilde dağıtılması lazım…”
Özel Haber: Adil HARMANCI

Kaynak: (Prestij Haber Merkezi) - Prestij Haber Merkezi