“Kuduz vakası yaşanan köyde risk ortadan kalkmıştır”

Geçtiğimiz ayda Van’ın Muradiye İlçesine bağlı Alkansak köyünde yırtıcı bir hayvan tarafından saldırıya uğrayan ineğin kuduz çıkması ile ilgili İLKHA’ya konuşan Van Halk Sağlığı Müdür Yardımcısı ve Bulaşıcı hastalıkl

VAN 5.09.2013 11:32:43 0
“Kuduz vakası yaşanan köyde risk ortadan kalkmıştır”
Tarih: 01.01.0001 00:00
Köyde gerekli sağlık taramalarının yapıldığını belirtenDr.Mehmet Eker, Köyde 15 gün devam eden karantinanın ise hayvan karantinası olduğunu ve insanlarda kuduz vakasına rastlanmadığını belirtti.
30 Temmuz tarihinde bilinmeyen bir hayvan tarafından hayvanların otlatılması esnasında bir saldırı olduğunu hatırlatan Dr. Eker, “Biz buna istinaden Muradiye merkez toplum sağlığındaki arkadaşları yönlendirdik, ilgili köye gittiler. Burada yaptıkları incelemede tek bir hayvan saldırısı olduğu, sırtında yaralandığı ve bununla ilgili tarım il müdürlüğü gelip tespit yaptığı ve bahsi geçen hayvanın itlaf edildiği kuduz tespiti için laboratuara gönderildi” dedi.
“İnek kuduz çıktı ancak kimseye bulaşmamıştı”
Dr. Eker, Yapılan incelemelerde hayvanın kuduz olduğu ancak bunun herhangi bir insana bulaşmadığını belirterek, “Biz hayvanın bakım ve kesimi esnasında temaslı olan kişileri aşılama programına aldık. Bu şahısların aşılama süreleri bitti. Hayvanda yapılan laboratuar incelemelerinde koduz olduğu tespit edildi. Gerekli tedbirler alındı. Burada hayvan bakıcısı köy halkımıza kuduzla ilgili bilgilendirme yapıldı. Şuanda mevcut durumda herhangi bir risk yok” şeklinde konuştu.
“Gümüştepe köyündeki köpek kuduz değildi”
“Zaten hayvandan hayvana bulaş olmadığı için ancak ısırık yoluyla yaralanması kana bulaşması halinde kuduz bulaşabilir” diyen Dr. Eker, “Gümüştepe köyünde de aynı tarihlerde meydana gelen ikinci vaka ise sadece Bir köpeğin çocuğu ısırması olayıydı. Şuanda orada da herhangi bir risk yok. Zaten saldıran köpek kuduz değildi” bilgisini verdi.
“Hayvanlarda herhangi bir kuduz riski yoktur”
Bu konuda halkın müsterih olması gerektiğini ifade eden Dr. Mehmet Eker Kurban Bayramının yaklaşması nedeniyle halkın tedirgin olmasına gerek kalmadığını vurgulayarak,  “Muradiye ilçesinde vuku bulan her iki olay münferit olaylar. Risk ortadan kalkmıştır. Ancak yeni bir ısırma vakası olursa risk o zaman teşekkül eder. Bunun içinde gerekli önlemleri aldık.  Kurban Bayramı nedeni ile böyle bir tedirginlik yaşamamalarını istemiyoruz. Herhangi bir risk yok”  ifadelerini kullandı.  
“Kuduz vakalarında yapılması gerekenler”
Bu tür vakalar karşısında vatandaşlara önemli uyarılarda bulunan Dr. Eker, “Şüpheli bir hayvan tarafından ısırıldıktan sonra son derece önemli olan Mutlaka yara yerini ve çevresini sabunlu veya deterjanlı su ile yıkamalarını istiyoruz. Bu çok önemlidir yüzde 90 kuruyuculuğu olan bir yöntem. Isırılma yerinin beyine yakın olmasının kuduz olayının gelişme açısından belirleyiciliği var. Yara baş bölgesine ne kadar yakınsa o kadar risk fazladır. Bu tür yaralanmada hemen hastaneye ya da sağlık kuruluşlarına başvurmalarını gerekir.  Eğer hayvan evcil ise 10 gün gözlem altında tutması gerekir. Vatandaşlarımızın dikkat etmesi gereken bir diğer husus ise gece saatlerinde evcil hayvanların özellikle büyükbaş hayvanların kuruma altına almalarını, başıboş bırakmamalarını çünkü vahşi hayvanların saldırısına uğramaları muhtemeldir.
Ayrıca kuduz aşıların mutlaka zamanında yapmaları gerekir. Biz aşı programlarını uygulamalarını istiyorsak muhakkak sağlık personellerinin kesin talimatı olmadan bırakmamaları lazım” diye konuştu. (Murat Dalgın, Mehmet Aldemir)