Kudretli aktörler aynı tavrı sergiliyor

Türkiye darbelerin aktörleriyle yüzleşirken, bu karanlık süreçlerin aktörleri, şu ana kadar pişmanlık belirten tek bir söz söylemedi

VAN 28.02.2013 13:55:04 0
Kudretli aktörler aynı tavrı sergiliyor
Tarih: 01.01.0001 00:00
Türkiye bir yandan hak ve hukuku ayaklar altına alan darbelerin açtığı yaraları sarmaya çalışıyor, bir yandan da darbelerin aktörleriyle yüzleşiyor. Ancak bu karanlık süreçlerin aktörleri, şu ana kadar pişmanlık belirten tek bir söz söylemedi.
 
Son olarak üzerinden 16 yıl geçen 28 Şubat postmodern darbesinin kudretli simaları da aynı tavrı sergiliyor. Meclis Darbeleri Araştırma Komisyonu Başkanı Nimet Baş da bu duruma dikkat çekiyor. Komisyon çalışmaları çerçevesinde dinlediği darbecilerin ‘bugün olsa yine yaparım’ anlayışında olduklarını vurgulayan Nimet Baş, “Darbeciler içinde insan ve millet olmayan devlet kavramını kutsallaştırarak hareket ettiler. O kadar kişiyi dinledik, hiçbirinde nedamet yoktu.” diyor. 28 Şubat sürecinde işkence yapan bir cezaevi müdürüne gittiklerinde de aynı tablo ile karşılaştıklarını belirten Baş, şu ifadeleri kullanıyor: “O cezaevi müdürünün iç dünyasına baktığımızda pişmanlık göremedik. Bütün yaptıklarını devletin âli menfaatleri için yaptığını söyledi. ‘Bugün olsa yeniden yaparım.’ dedi.”
 
Hak ve hukukun ayaklar altına alındığı 28 Şubat sürecinin üzerinden tam 16 yıl geçti. Türkiye bir yandan darbenin açtığı yaraları sarmaya çalışırken, bir yandan da darbenin aktörleriyle yargıda yüzleşiyor. Ancak milyonlarca vatandaşın fişlendiği, irtica yaftasıyla binlerce insanın işten atıldığı, rütbesinin söküldüğü, en temel insan hakkı olan eğitim hakkının gasbedildiği karanlık süreçte rol alanlardan pişmanlık belirten tek bir söz çıkmadı. Bütün darbeciler gibi onlar da ‘görmedim, duymadım, söylemedim’ savunmasını yaptı. Buna karşılık son dönemlerde darbelerin devlete ve anayasaya karşı yapıldığı propagandasıyla darbecilerin ‘affedilmesi’ görüşleri dile getiriliyor. Bu söyleme, hem darbe mağdurları hem de hukukçular şiddetle karşı çıkıyor.
 
Darbelerin bir insanlık suçu olduğunu vurgulayan 28 Şubat mağdurları, millete karşı işledikleri suçlardan utanmayanlar için aftan bahsetmenin bir gafletlik olacağını belirtiyor. Meclis Darbeleri Araştırma Komisyonu Başkanı Nimet Baş, hiçbir darbecinin pişman olmadığını belirtirken, komisyon çalışmaları sırasında dinledikleri darbecilerin tamamının “Bugün olsa yine yapardık.” dediklerini aktarıyor. Türk Ocakları Başkanı Nuri Gürgür, son darbenin aktörlerinin 27 Mayıs ve 12 Eylül darbelerinde de görev yaptığına dikkat çekerken gazeteci-yazar Sibel Eraslan, 28 Şubat’ın sivil insanları hedef aldığının altını çiziyor. Emekli Cumhuriyet Başsavcısı Reşat Petek de darbecileri affetmek için çaba içerisinde olanlara tepki gösteriyor: “Mağduru millet olan darbeyi, devlete karşı işlenmiş suç gibi göstermek gaflettir, bugüne kadar hiçbir darbeci pişmanlık izhar etmemiştir. Bu suçlar millete karşı işlenen suçlardır.” 28 Şubat sürecinde Yüksek Askerî Şûra kararları ile ordudan uzaklaştırılan emekli Tabip Albay Prof. Dr. Mustafa Kahramanyol da, kendisini sahte belgelerle ihraç eden darbecilerin yüzlerine yargılandıkları mahkemede “Siz yaptıklarınızdan hiç utanmadınız mı?” diye soracağını vurguluyor.
 
Bugün olsa yine yaparım
 
Milli Güvenlik Konseyi üyesi Tahsin Şahinkaya: Döneminin Hava Kuvvetleri Komutanı ve Milli Güvenlik Konseyi üyesi emekli Orgeneral Tahsin Şahinkaya’nın, 31 yıl sonra 12 Eylül darbesi soruşturmasını yürüten savcıya verdiği ifade, darbe ve cuntaların içindeki isimlerin darbe zihniyetinden hiç vazgeçmediklerini ortaya koyuyor. Cumhuriyet Savcısı Fikret Seçen’in “Yaptıklarınızdan pişman mısınız?” sorusuna Şahinkaya, “Bugün olsa yine yaparım. Biz darbe yapmadık, kanlı olayların önüne geçtik.” diye cevapladı.
 
28 Şubat’ı yapmasaydık, suç işlemiş olurduk
 
Emekli Org. Çevik Bir: 28 Şubat darbesinin önemli aktörlerinden ve 28 Şubat soruşturmasının tutuklu sanıklarından emekli Orgeneral Çevik Bir, soruşturmayı yürüten savcılara verdiği ifadede, Batı Çalışma Grubu’nu (BÇG) MGK kararları doğrultusunda kurduklarını ileri sürdü. Sorgulama esnasında pişmanlık belirtisi göstermeyen Çevik Bir, savcıların BÇG’de hazırlanan fişleme ve ıslak imzalı belgeleri gösterdiğinde “Yapmasaydık suç işlemiş olurduk.” iddiasında bulundu.
 
Balyoz darbe planı harp oyunu
 
Emekli Org. Çetin Doğan: 20 yıl hapis cezasına çarptırılan Balyoz davasının 1 numaralı ismi emekli Orgeneral Çetin Doğan, darbe planlarının yer aldığı belge ve ses kayıtlarını kabul etmedi. Yaptıklarının sadece bir harp oyunu olduğunu iddia etti. 28 Şubat soruşturmasından da tutuklanan Çetin Doğan, Çevik Bir imzalı “Batı Çalışma Eylem Planı” belgesinin de sahte olduğunu ileri sürdü. Soruşturmayı yürüten savcılar tarafından Çevik Bir’in kabul ettiği ıslak imzalı belgeler kendisine gösterildiğinde “Bu yazı o dönemde Genelkurmay Başkanlığı’nda yazılan yazılardan farklı.” savunmasını yaptı.
 
Kaynak: Zaman