Köylülerin Ot Çilesi

Van'ın Gevaş İlçesi'nde kış köylüler için adeta işkenceye dönüşüyor.

VAN 26.02.2013 12:48:26 0
Köylülerin Ot Çilesi
Tarih: 01.01.0001 00:00

Van'ın Gevaş İlçesi'nde kış köylüler için adeta işkenceye dönüşüyor. Köylüler ağır kış şartlarında hayvanlarına ot taşımak için büyük zorluklara katlanıyor. Kızaklarla yem taşıyan köylüler zaman zaman büyük tehlikeler atlatırken, bunun artık kendileri için bir yaşam biçimi olduğunu söylediler.

Kışın kar yağışıyla birlikte, Van'a 67 kilometre uzaklıktaki Gevaş İlçesi'nin Kurultu Köylüleri için çile de başlıyor. Günlerce yolları kardan kapalı kalan köylüler, hayvanlarına yem getirirken adeta ölümle burun buruna geliyor. 83 haneli ve bin nüfuslu köyde yaşayan vatandaşlar, yazın dağlardan biçtikleri otları köye yakın bölgelere topluyor. Kışın gelmesiyle çileli bir hayata başlayan köylüler için kar adeta işkence oluyor. Biriktirdikleri otları kendi imkanlarıyla yaptıkları ilkel kızaklarla taşıyan köylüler, zaman zaman büyük tehlikeler de atlatıyor.

Köye 3 kilometre uzaklıktan ot taşıdıklarını belirten 55 yaşındaki Halit Elmas, hayvanlarını beslemek için bütün zorlukları göze aldıklarını söyledi. Elmas,"Otları, yer sıkıntısı ve kuru kalması için yüksek yerlerde biriktiriyoruz. Kışın kar yağınca da, otları hayvanlarımız için kızakla ve sırtımızla köye taşıyoruz. Zor iş ama başka çaremiz yok. Geçim kaynağımız olan hayvanlarımıza bakmak zorundayız. Her kış aynı çileyi çekiyoruz. Bu bizim için artık bir yaşam biçimi oldu." - Van