Köylülerin Kış Eğlencesi 'Köse' Oyunu

Van'ın Erciş ilçesine bağlı İşbaşı köyünde yaşayan vatandaşlar, unutulmaya yüz tutmuş 'Köse' oyunu ile soğuk kış günlerinde vakit geçiriyor Bölgede 'büyük çile' olarak bilinen ve 40 gün süren dondurucu soğukların yaşandığı

VAN 16.02.2014 16:44:27 0
Köylülerin Kış Eğlencesi
Tarih: 01.01.0001 00:00
ALİ DAĞER - Van'ın Erciş ilçesine bağlı İşbaşı köyünde yaşayan vatandaşlar, unutulmaya yüz tutmuş "Köse" oyunu ile soğuk kış günlerinde vakit geçiriyor.

Çözüm süreci ile birlikte huzur ve güven ortamının yeniden oluşması, yıllardır unutulan değerlerin de tekrar gün yüzüne çıkmasını sağladı.

İlçeye 15 kilometre uzaklıktaki İşbaşı köyünde asırlardır oynanan ancak son yıllarda unutulmaya yüz tutan Köse oyunu, köy muhtarı ve köylülerin girişimiyle bu yıl yeniden Hayat buldu.

Bölgede "büyük çile" olarak bilinen ve 40 gün süren dondurucu soğukların yaşandığı günlerde oyunu canlandıran köylüler, bu geleneğin kuzuların doğumuyla başlayan baharın müjdecisi olduğuna inanıyor.

Dondurucu soğukların etkili olduğu 40 günlük büyük çile ile yirmişer günlük küçük çile ve boz çile olarak adlandırılan günlerde Köse oyunuyla unutulmaz bir gün yaşayan köylüler, unutulan değerlerinin yeniden hatırlanmasının mutluluğunu yaşadı.

Köylülerin, atalarından kalma geleneği yaşatmanın sevincini yaşadığı oyunda, üzerine bağladığı otlarla hazırlanan kostümün içine giren Köse, eşiyle köydeki evleri tek tek dolaşıp un, şeker, yağ, bakliyat gibi gıda maddeleri topluyor.

Bu arada köydeki gençler de Köse'nin eşini ve evlerden topladığı eşyaları kaçırmaya çalışarak oyuna renk katıyor. Köydeki tüm evlerin tek tek ziyaret edilmesinin ardından Köse ve eşi, topladığı un ve yağla yaptığı helvayı tüm köye dağıtıp, diğer gıda maddelerini de dar gelirli aileler arasında paylaştırıyor.

Oyunun bitiminde köy meydanında bir araya gelen vatandaşlar, oyunun gelecek nesillere aktarılması için her yıl düzenlenmesine karar verirken, atalarından kalma oyunu sergilemenin mutluluğunu yaşadı.

Köy muhtarı Dilaver Kılıç, AA muhabirine yaptığı açıklamada, unutulan değerlerin yeniden canlandırılmasının tüm köyde sevinçle karşılandığını belirterek, Köse oyunu ile unutulmaz bir gün yaşadıklarını ifade etti.

Kılıç, asırlardır devam eden geleneğin kuzuların doğumuyla başladığını ve baharı müjdelediğini vurgulayarak, "Oyunun kahramanı olan Köse gittiği evlerde Bereketli bir yıl geçmesi için doğan kuzularını kucağına alarak dua ediyor. Köydeki tüm evlerin tek tek dolaşılarak bitirilmesiyle oyun sona eriyor. Oyun bir geleneğin yanı sıra köydeki vatandaşlar arasında birlik ve beraberliğin artırılmasını da sağlıyor. Bölgede huzur ortamının sağlanmasıyla birlikte oyunu yeniden oynamak bizi çok Mutlu etti" dedi.