“KÖYLÜLER ENDİŞELİ OLDUĞU İÇİN ŞEHRE GELEMİYOR”

OTLU PEYNİR FİYATINDA UÇUŞ Van ve yöresinde önemli bir geçim kaynağı olan 'otlu peynir' satışlarından dorgunluk. Otlu peynirin ağustos ayında satışlarının artmasını bekleyen esnaf, yaşanan olaylarla beraber üreticilerin Van’a s?

VAN 18.08.2015 20:32:09 0
“KÖYLÜLER ENDİŞELİ OLDUĞU İÇİN ŞEHRE GELEMİYOR”
Tarih: 01.01.0001 00:00
 Yılmaz Sönmez/ Van Olay

Üretim aşaması zahmetli olan ve uğraşı gerektiren otlu peynir, Van ve çevresindeki kırsal yerleşim bölgelerinde birçok ailenin en önemli geçim kaynağını oluşturuyor. Önemli geçim kaynaklarından olan otlu peynir ağustos ayında satışlarının artması beklenirken yaşanan olaylardan dolayı fiyatların çok yüksek olmasıyla birlikte satışlarında durgunluk oldu. 

Konuyla ilgili gazetemize konuşan Peynirciler Çarşısı esnafı, sezonun ortasında olunmasına rağmen kilogram fiyatı 18 liraya kadar çıkan ve üreticinin de peyniri yüksek fiyata vermesinden şikâyetçi. 

“AĞUSTOS AYINDA İŞLERİMİZİN DAHA İYİ OLACAĞINI UMUYORDUK”

Bir önceki yılın ağustos ayında peynir fiyatının çok düşük olduğunu, böylece halkın daha çok rağbet ettiğini söyleyen Harun Ayan isimli peynir satıcısı, “Üreticiler çok yüksek fiyata peynir satıyor. Köylü peynirin çeşidine göre farklı fiyata peynir satıyor. Toplama peyniri kilogram fiyatı 12-13 lira arası bize toptan satarken, güzel kaliteli bir peyniri ise 15-16 liraya veriyor. Otlu peynir taze olunca suyu süzülüyor ve kilosu düşüyor. Bizde bu peyniri 18-19 liraya satıyoruz. Bu fiyat ise müşterilerimize çok yüksek geliyor ve bizden peynir alamıyorlar. Özellikle işlerimiz Ağustos aylarında çok iyi oluyordu. Geçen yıl ağustos ayında 12 liraya sattığımız peyniri, bu yıl 18 liraya satıyoruz. Haliyle bu fiyata alıcı bulması çok zor. Son iki haftadır, yaşanan olaylar ise işlerimizi tam bitirmiş durumdadır.” ifadelerini kullandı.

İşlerine kışlık salamura peynirinin açılmasıyla birlikte yaşanan son olaylarda eklenince, durgunluk yaşandığını kaydeden Ayan, “Peynir satışlarımız, koyunların ilk süt vermeye başladıkları ilkbahar mevsiminde başlıyor ve ağustos ayına kadar artarak devam ediyor. Ağustos ayından itibaren ise kışlık peynirler satışa sunulur. Şu anda vatandaşlar hem kışlık peynirlerini açtıkları için hem de yaşanan olaylardan dolayı durgunluk söz konusudur.” şeklinde yakındı.

“KÖYLÜLER ENDİŞELİ OLDUĞU İÇİN ŞEHRE GELEMİYOR”

Aynı dertten yakınan Doğan Arpacık isimli genç satıcı, “Otlu peynir bize özellikle Özalp, Çaldıran ve Gürpınar’ın Norduz köyünden geliyor. Bu yıl peynirin fiyatı çok yüksek. En iyi peynirin kilogram fiyatını 18 liraya satarken, toplama Özalp peynirini ise kilogram fiyatını 14-15 lira arasında satıyoruz. Köylü bize en iyi peyniri 14-15 lira arasında veriyor, normal peyniri de kilogram fiyatını 12 liraya veriyor. Son iki haftadır yaşanan olaylardan dolayı köylüler endişeli olduğundan şehre gelemiyor. Şehre gelenlerde peyniri çok yüksek fiyata satıyor. Köylüye, ‘bu fiyatlar niye bu kadar fazla’ diye sorduğumuzda, köylünün bize cevabı; ‘ister al, ister alma’ şeklinde oluyor. Bizde mecbur bu fiyata razı oluyoruz.” dedi.










  

Haber Kaynağı: VAN OLAY GAZETESİ