Köye dönüş hazırlığı

Kürt illerinde 1990'lı yıllarda yaşanan şiddet olayları nedeniyle farklı bölgelere göç eden aileler, çözüm süreciyle Diyarbakır'daki köylerine dönmek için dilekçe verdi.

VAN 7.04.2013 18:48:15 0
Köye dönüş hazırlığı
Tarih: 01.01.0001 00:00

 1990'lı yıllarda yaşanan şiddet olayları nedeniyle Türkiye'nin dört bir yanına göç eden 10 bin aile, çözüm süreciyle Diyarbakır'daki köylerine dönmek istiyor.

Diyarbakır Ziraat Odaları İl Koordinasyon Kurulu, şiddet olayları yüzünden köylerinden ayrılarak farklı bölgelere göç eden ailelere, muhtarlar ve kanaat önderleri aracılığıyla köylerine geri dönüp, üretim sürecine yeniden dahil olmak isteyip istemedikleri soruldu.

Bunun üzerine göç ettikleri Bursa, Diyarbakır, İzmir, İstanbul, Adana ve Mersin gibi illerde yaşayan yaklaşık 10 bin aile, köylerine dönmek istediklerini dilekçeyle Kurul'a bildirdi.

Aileler dilekçelerinde, doğdukları topraklarda yeniden tarım ve hayvancılık yaparak üretime dahil olmak istediklerini belirtti.

Diyarbakır Ziraat Odaları İl Koordinasyon Kurulu, köylerine dönmek isteyen ailelerin üretime yeniden katılması için devletin ailelere nakdi destek yerine geri ödemeli hayvan desteğinde bulunmasını öneriyor.

Bir ayda toplanan 10 bin dilekçe Kalkınma Bakanlığı ile Türkiye Ziraat Odaları Birliği (TZOB) Genel Merkezi'ne bildirildi.

Türkiye Ziraat Odaları Birliği (TZOB) Yönetim Kurulu üyesi ve Diyarbakır Ziraat Odaları İl Koordinasyon Kurulu Başkanı Cevat Delil, geçmişte yaşanan olaylar nedeniyle köylerin boşaltıldığını ve binlerce insanın göç etmek zorunda kaldığını ifade ederek, başlatılan çözüm sürecinde yaklaşık 10 bin ailenin Diyarbakır'daki köylerine dönme talebini kendilerine ilettiğini kaydetti.

Diyarbakır Ziraat Odaları İl Koordinasyon Kurulu Başkan Vekili ve Kulp Ziraat Odası Başkanı Kenan Akdeniz, köye geri dönüş için tahminlerinin üzerinde bir başvuruyla karşılaştıklarını, sadece Kulp'ta 4 bin 180 dilekçe aldıklarını belirtti. (MİLAT)