“KÖTÜ KOKUDAN BIKTIK”

İpekyolu ilçesi Cevdet Paşa Mahallesi'nden geçen Kirman Atık Su Kanalı, adeta çöplük alanına döndü. Bölgede yaşayan mahalleli, kötü kokan ve sıtma hastalığına neden olan sivrisinekleri barındıran Kirman Deresi sorununun çözülmesin

VAN 10.07.2015 19:02:05 0
“KÖTÜ KOKUDAN BIKTIK”
Tarih: 01.01.0001 00:00
 İlyas Akkoş-Yılmaz Sönmez /Van Olay 

Cevdet Paşa Mahallesi'nde bulunan atık su kanalı adeta çöplüğe dönüştü. Daha önce sulama amaçlı kullanılan, son dönemde ise kendi kaderine terk edildiği için atık suların tahliyesi amacıyla kullanılan kanal, çevreye kötü kokular yayarken,  mahalleli yaşadıkları bu duruma tepki gösterdi. Yaydığı kötü koku kadar görsel kirliliğe de neden olan kanal, ayrıca salgın hastalık riskini de barındırıyor. Özellikle yaz aylarında sivrisineklerin meskeni haline gelen kanal, çevrede bulunan mahalle sakinlerine rahatsızlık verirken, yaşanan sıkıntılar karşısında Van Su ve Kanalizasyon İdaresi Genel Müdürlüğü (VASKİ) ve ilgili belediyelerin duyarsızlığı tepkilere neden oldu. Kanalın yeteri kadar dezenfekte edilmediği ve gerekli olan hassasiyetin gösterilmediğini belirten mahalleli, belediyeyi göreve çağırdı.
Konuyla ilgili gazetemize konuşan mahalleli özellikle akşam saatlerinde sivrisineklerin çoğalmasından ve kurbağa seslerinden uyuyamadıklarını söyleyerek çocuklarının sıtma hastalığına yakalanmasından korktuklarını ifade ettiler.
“ÇOCUKLARIMIZ KANALDAN DOLAYI SÜREKLİ HASTA OLUYOR “
Kanaldan dolayı çocuklarının sürekli hasta olduğunu söyleyen Orhan Oktar;  Mahalle halkı olarak, kötü kokudan, sivrisineklerden ve akşam saatlerinde kurbağa sesinden çok rahatsız oluyoruz. Öğleden sonra özellikle sivrisineklerden dolayı buradan geçemiyoruz. Çocuğumu yüksek ateşten dolayı dün akşam hastaneye götürdüm. Çocuklarımız sürekli bu kanaldan dolayı hasta oluyor ve  bu durumdan artık çok endişeleniyoruz.” şeklinde konuştu.
“BELEDİYE KANALIN ÜSTÜNÜ KAPATACAĞINA DAİR SÖZ VERDİ”
Belediye yetkililerinin kanalın sorunlarını çözeceklerine dair söz verdiklerini fakat şuana kadar herhangi bir somut adım atmadıklarını söyleyen Kemal Çüra isimli vatandaş da şunları söyledi; “Belediye yetkilileri kanalın üstünü kapatacaklarına dair söz verdi. Burayla ne belediye ne de VASKİ ilgileniyor. Belediye bizi kendi başımıza bırakmış, kendi başınıza ne yapıyorsanız yapın diyor. Biz kendimizce ne yapabiliriz ki?  Sorunların giderilmesi için kaç defa başvurmuşsak, herhangi bir sonuç elde edemedik. Muhtara gidiyoruz bizi belediyeye yönlendiriyor, belediyeye gidiyoruz bizi DSİ’ye gönderiyor ve DSİ’de bizi tekrar belediyeye gönderiyor. Bizde artık şaşırdık nereye gideceğimizi bilemiyoruz.” dedi.
“KÖTÜ KOKUDAN BIKTIK”
Kötü kokudan dolayı isyan eden Çüra, “Yetkililerden öncelikle kanalı temizlemesini istiyoruz. Ardından otların tekrar çıkmaması için tabanına çimento ve ya taş döşenmesini ve kanalın üst kısmının ise kapanmasını istiyoruz. Gerçekten bu kokudan dolayı  insanlar burada duramıyor. Kanalın tabanı taşla döşenirse bu otlarda olmaz. Ot olmayınca sivrisineklerde olmayacaktır. Fakat görülüyor ki bizim mahallemize sahip çıkan yok. Haftalarca bu kokudan dolayı belediyeye  şikâyet taleplerimiz oldu.Bu kötü kokudan bıktık artık bizimle ilgilenen biri çıksın.” diyerek, belediyeye çağrıda bulundu.
“ÇOCUKLARIMIZ İÇİN ÇOK ENDİŞELENİYORUZ”
Sivrisineklerden dolayı çocuklarının sürekli hasta olduğunu, yetkililerin de kendi taleplerini sürekli ertelediğini söyleyen Ergül Kursatar isimli vatandaş ise; “Öğlenden sonra saat 3-5 arası kötü koku çıkıyor. Kokudan dolayı burada durmak istemiyoruz. Mahalle halkı olarak bir kaç defa dile getirdikse de herhangi somut bir sonuç elde edemedik.  Yetkililer bugün, yarın diyerek bizi sürekli oyalıyorlar. Özellikle çocuklarımız için çok endişeleniyoruz. Yarın bu pisliğin içine bir çocuk düşerse bunun hesabını kim verecek?  İki gün önce kendi çocuğum sivrisineklerden dolayı hastalandı ve yüksek ateş nedeniyle hastaneye zor yetiştirik. Biz artık bu sorunları yaşamak istemiyoruz.” şeklinde yakındı.
MAHALLELİ SORUNLARININ EN KISA ZAMANDA ÇÖZÜLMESİNİ İSTİYOR
Kurbağa sesinden dolayı uyuyamadıklarını belirten Kursatar,”Akşam saatlerinde artan sivrisineklerden balkona çıkamıyoruz. Sivrisinekler ışıktan dolayı eve doluyor. Bizde akşam evde ışıkları yakıp bir odada rahat oturamıyoruz. Mahallemiz sorunlarının en kısa zamanda çözülmesini istiyoruz. Bu kanalın üstü biran önce kapatılsın ya da temizlensin. Yetkililerin kendi mahallelerinde böyle bir durumla karşılaşamazsınız. Kendilerine ve çocuklarına verdikleri değeri vatandaşlara da versinler.”diyerek yetkililere seslendi.
Öte yandan mahalle sakinleri, VASKİ’nin  hizmet binasının yanı başında olan söz konusu kanalı görmediğini söyleyerek akıllarda soru işareti bıraktı.










 

Haber Kaynağı: VAN OLAY GAZETESİ