Kötü Koku Mahalleyi Ayağa Kaldırdı

Van-Özalp karayolu üzerinde bulunan Sıhke Gölü’nün yan tarafındaki hayvan pazarında kesilen hayvanlara ait atıkların göl kenarına dökülmesi sonucu, çıkan kötü kokudan rahatsız olan mahalleli bu duruma isyan etti.

VAN 29.06.2015 14:05:33 0
Kötü Koku Mahalleyi Ayağa Kaldırdı
Tarih: 01.01.0001 00:00
Sıhke Gölü’ne dökülen hayvan atıkları ile burada bulunan şehir çöplüğünden özellikle sabah ve akşam saatlerinde çıkan kötü kokudan rahatsız olan mahalle sakinleri bu duruma tepki göstererek, yetkililere çağrıda bulundu.

Söz konusu durumla ilgili Van Olay Gazetesi muhabirlerine şikâyetlerini dile getiren halk, çıkan kötü koku nedeniyle evlerinde dahi rahat oturamadıklarını ve kötü kokunun zehirlenmelere yol açtığına dikkat çekti.

Hayvan pazarında kasaplık yapan kişiler hayvanlara ait bağırsak, işkembe, kan ve hayvan pisliklerini gelişi güzel bir şekilde göle attıkları gözlendi. Ayrıca aynı gölün Sıhke TOKİ tarafında yaşları 10-12 arasında değişen çok sayıda çocuğun sağlıklarını tehlikeye sokan bu suda yüzdükleri görüldü.

“GÖL KENARINA YAKLAŞIK ON YILDIR HAYVAN ATIKLARI ATILIYOR”
Sıhke gölü kenarına yaklaşık on yıldır hayvan atıklarının atıldığını söyleyen Mahalle sakinlerinden Cemal Uzunay isimli vatandaş,”Havaların ısınması ile bu atıklar etrafa koku yayıyor. Mahalle haklı bu kötü kokudan oldukça rahatsız oluyor. Bizler yetkililerden bu duruma çözüm bulmalarını istiyoruz. Hayvan pazarında kesilen hayvanlara ait kan, deri, bağırsak gibi artıkların hepsi gelişigüzel bir şekilde buraya dökülüyor. Bu da bizlerin sağlığını ciddi bir şekilde tehdit ediyor. Şimdiye kadar hiçkimse gelip burayla ilgilinmedi. Belediye bizlere sahip çıkmadı.”dedi.

“KÖTÜ KOKUDAN DIŞARIYA ÇIKAMIYORUZ”
Kötü kokudan dolayı evlerinden dışarıya çıkamadıklarını ve kötü kokuların zehirlenmelere yol açtığını belirten Mahalle sakini Yusuf Bartu da; “Biz mahalle halkı olarak hem çöpten hemde hayvan pazarından gelen kokudan rahatsız oluyoruz. Kötü kokudan dışarıya çıkamıyoruz. Özellikle sabah ve akşam saatlerinde rüzgarın beraberinde getirdiği kötü bizleri oldukça rahatsız ediyor. Bizler artık dayanamıyoruz.Göl kenarına atılan hayvan artıklarından ve ilin çöplügünden  o kadar kötü koku geliyorki bu zehirlenmelere bile sebep oluyor. Bizler belediyeden hem çöpü hemde hayvanların çürümüş artıklarını bulundukları yerden kaldırmalarını istiyoruz.”şeklinde konuştu.

“BELEDİYE BU DURUMA ÇÖZÜM BULMALI”
Kötü kokudan rahatsızlığını dile getiren Serhat Bartu isimli vatandaş belediyenin kötü kokuya önlem almasını istedi. 
Bartu,”Bizler hayvan pazarının kalkmasını istiyoruz. Çünkü çok kötü koku yayıyor. Hayvanlara ait çürümüş atıkları temizlemiyorlar. Dolayısıyla bizler sabaha kaltığımızda kötü kokudan rahatsız oluyoruz. Mahalle halkı olarak belediyenin bu duruma çözüm bulmasını istiyoruz.”dedi.

“GÖLE ATILAN HAYVAN ATIKLARI VE ÇÖPTEN GELEN KÖTÜ KOKU NEDENİYLE RAHAT GEZEMİYORUZ”
Hayvan artıklarından ve çöpten gelen kötü koku nedeniyle rahat gezemediklerini söyleyen Sedat Özgür isimli Mahalle sakini ise,”Bizler çöp ve göl kenarına dökülen hayvan artıklarının temizlenmesi istiyoruz. Çünkü çok pis kokuyor. Yağmur yağdığı ve hava rüzgârlı olduğu zaman kötü kokular yayılmaya başlıyor. Bizler çöplüğün kaldırılmasını istiyoruz. Hayvan pazarıda insanların geçimi olduğu için buradan gelen kötü kokularada önlem alınmasını istiyoruz. İnsanlar bağırsakları göle değilde bir poşete koyup belediyenin temizlik araçlarına teslim etseler iyi olur.  Çünkü göle atılan bağırsaklardan dolayı bizler göle gidemiyoruz. Orada gezmek istiyoruz ancak pis kokudan dolayı oralara gidemiyoruz.”dedi.
Öte yandan halk; Van’a yakışan, modern ve en önemlisi Sıhke Gölü’nün yanı başında olmayan, çevre kirliliğine sebep olmayan, günün şartlarına uygun dizayn edilmiş bir hayvan pazarının kurulması gerekliliğini yetkililerden talep ettiler. 

Yılmaz Sönmez-İlyas Akkoş / Van Olay













Haber Kaynağı: VAN OLAY GAZETESİ