KOSGEB kredileri ertelensin

Van Serbest Muhasebeciler ve Mali Müşavirler Odası Yönetim Kurulu Başkanlığı'na seçilen İbrahim Şahin, deprem sonrası Van'da üretim, istihdam ve ekonomik canlılığın henüz yerine oturmadığını belirterek, mücbir halin 2018 yılında b

VAN 21.10.2013 09:58:43 0
KOSGEB kredileri ertelensin
Tarih: 01.01.0001 00:00
Röportaj: Oktay CANDEMİR

Van Serbest Muhasebeciler ve Mali Müşavirler Odası´nda (SMMMO) Mayıs ayında yaşanan ve tartışmalara neden olan kongrenin ardından Yönetim Kurulu Başkanlığına 62 oy alan Yakup Simeklioğlu seçilmişti. 82 oy alan ancak seçim sistemi nedeniyle Başkan olamayan İbrahim Şahin geçen hafta içinde SMMMO´da meydana gelen görev değişikliklerinin ardından SMMMO Van Başkanlığına seçildi. Başkanlık koltuğuna oturan Şahin hedeflerini anlattı.

Sizi Yönetim Kurulu Başkanlığına getiren süreci anlatabilir misiniz?

6-7 Ekim tarihlerinde TÜRMOB Genel Kurul toplantısı yapıldı. Oda Başkanımız Yakup Simeklioğlu, bölge odalar platformu tarafından TÜRMOB´a aday olarak gönderildi. Doğu ve Güneydoğu Anadolu Bölge Platform toplantısında Simeklioğlu aday olunca Başkanlıktan istifa etti. Bu yüzden biz de oda olarak yeni görev dağılımı yaptık.

Yönetim Kurulu olarak nasıl bir görev dağıtımı yaptınız?

Bildiğiniz gibi Yönetim Kurulu Başkanlığına ben seçildim. Başkan Yardımcılığına ve Sekreterliğine Yakup Örenci, Saymanlığa Servet Aktaş getirilirken diğer yönetim kurulu üyelerimiz de Atilla Dinçer ve Zekeriya Soygider´den oluşuyor.

Yönetim olarak misyonunuz nedir?

Biz bir meslek odasıyız. Temel görevimiz ve misyonumuz üyelerimizin hak ve menfaatlerini korumak, mesleki sorunlarına çare olmaktır. Odamızın 260 üyesi var. Onları en iyi şekilde kamuoyunda temsil etmek istiyoruz.

Van´da muhasebecilerin yaşadığı problemler nelerdir. Bunun yanında oda olarak toplumsal sorunlara yaklaşımınız ne olacak?
Bizim mesleğimizde yaşanan haksız rekabet en büyük sorunlarımızın başında geliyor. Meslektaşlarımızın bilgi seviyesinin artırılması konusunda sıkıntı var. Biz bu ilde yaşıyoruz. Dolayısıyla bu ilde yaşanan her şey bizi yakından ilgilendiriyor. Biz netice itibariyle bir Sivil toplum örgütüyüz. Biz oda olarak toplumun ekonomik-sosyal, siyasi ve kültürel tüm sorunlarıyla yakından alakalı olacağız.

Bildiğiniz gibi Van´da bir mücbir sebep hali var ve vergi borçları 2018´e kadar ertelendi. KOSGEB kredileri konusundada bu yönde bir beklenti var. Siz yeni SMMMO Başkanı olarak bu borçların ertelenmesi yönünde bir talebiniz olacak mı?
Van depremi olduğun biz asıl sorunların iki-üç yıl sonra açığa çıkacağını söylemiştik ve öylede oldu. Neticede bugün bu sıkıntıları yaşıyoruz. Vergi borçları ile ilgili mücbir sebep hali yasası devam ediyor. Vergi borçları mücbir sebep hali bittikten sonra 24 taksite bölünecek. Buna ilişkin bir tebliğ var. Ancak bu tebliğin içinden KDV ve Özel İşlem Vergisi taksitlendirme kapsamına girmeyecektir. Burada hükümetten beklentimiz bir çok esnafın, tüccarın, meslek mensubunun katma değer borcu var. Mücbir yasası bittikten sonra bu katma değeri esnafımız ödemek zorunda kalacak. Bu KDV ve ÖTV´de bu yüzden taksitlendirme kapsamına alınmalı. KOSGEB kredileride uzun bir vadeye yayılmalı. Deprem sonrası Van´da üretim, istihdam ve ekonomik canlılık henüz oluşmadı.