Korucular kara kara düşünüyor

Korucular, çözüm sürecine dahil edilmemelerinden rahatsızlık duyuyor.

VAN 15.04.2013 11:53:24 0
Korucular kara kara düşünüyor
Tarih: 01.01.0001 00:00

Güneydoğu'da yıllardır teröre karşı mücadele eden korucular, çözüm süreciyle birlikte kendi durumlarının ne olacağını merak ediyor.

BARIŞ GELİRSE KORUCUYA İHTİYAÇ YOK

PKK'nın silah bırakması durumunda devletin Temmuz 2012 itibarıyla istihdam sağladığı 45 bin 283 geçici köy korucusunun hepsine ihtiyaç duymayacağı konuşuluyor. Korucular devletten ayda 850 lira maaş alıyorlar. Ayrıca her operasyon başına 24 lira da ek ücret alan korucular için devlet bütçesinden her ay 37.1 milyon TL maaş ayrılıyor.

TAZMİNATLAR EMEKLİ MAAŞI GİBİ DAĞITILIYOR

Akşam gazetesinin haberine göre, bu hesaba göre 1 yıl içinde korucular için 466.8 milyon lira maaş ödeniyor. Korucuların hiçbir sosyal güvencesi bulunmuyor. 5.000 iş gününü ve 20 yılı doldurunca tazminat hakkı elde eden koruculara işten ayrıldıkları zaman 30 bin lira tutarındaki tazminatları, aylık 350-360 lira arasında paylara bölünerek emekli maaşı gibi dağıtılıyor.

SOSYAL GÜVENCE YOK

Fakat sosyal hiçbir güvenceleri olmadığı için korucuların resmi bir emekli maaşları yok. Buna göre yaklaşık 15 bin köy korucusu 'emeklisine' ayda 350 ile 360 TL arasında bir para devlet tarafından korucuların tazminatlarından ödeniyor. 2000'li yılları ortalarına doğru sayıları 90 bin sınırına dayanan köy korucularının sayısı, 2009 itibarıyla 59 bin seviyesine kadar geriledi. Barış süreciyle birlikte korucuların sayısının gittikçe azalması beklenirken muhalefetten koruculuğun kaldırılması anlamında ciddi sesler yükseliyor. Ayrıca 2012 itibarıyla toplam 20 bin 204 gönüllü korucu bulunuyor.

"KADİR İNANIR VAR, KORUCULAR YOK"

Doğu ve Güneydoğu Korucular Derneği Başkanı Ali Haydar Yener çözüm süreci kapsamında koruculuk müessesinin hiç muhatap alınmamasından ciddi rahatsızlık duyduklarını söylüyor. Akil adamlar arasında bulunan Kadir İnanır'a büyük saygı duyduğunu belirten Yener, yine de eleştirel konuşmaktan geri durmuyor: "Çözüm sürecinde Abdullah Öcalan muhatap alınıyor, Kadir İnanır bile muhatap alınıyor, ama biz dağlarda çarpışan korucuları kimse dinlemiyor."

"BİZ GÖREVİMİZİ YAPIYORUZ"

Yener, koruculuğa kimsenin parasal bakmadığını söylüyor. Ali Haydar Yener, "Biz bu işe ekonomik olarak bakmıyoruz. Görevimizi yapıyoruz" diyor. Kamuoyunda korucuların emekli maaşı vamış gibi bir izlenim yaratıldığını söyleyen Yener bu konudan da rahatsız, ayrıca silah bıraktıkları zaman can güvenliklerinin olmayacağını söyleyen Yener, bulundukları bölgelerde hedef haline geleceklerini belirtiyor.

İKİNCİ SINIF BİREY GİBİ DURUYORUZ

Sosyal güvenceleri olmadığı için 2. Sınıf vatandaş muamelesi gördüklerini anlatan Yener korucuların uzman çavuşun iki raporuyla görevlerinden olabildiklerini ve bu yüzden askerlerin bazı gözetleme görevlerini de yaptıklarını ifade etti.