Korsan fotoğrafçılığa hayır!

Yaklaşan düğün sezonu ile birlikte Vanlı fotoğrafçılar, parklarda dış çekim yapan korsan fotoğrafçılarla mücadele edilmesini istedi.

VAN 3.08.2015 17:10:58 0
Korsan fotoğrafçılığa hayır!
Tarih: 01.01.0001 00:00

Yasal olarak çalışma izni olmayan korsan fotoğrafçılar, yaklaşan düğün sezonunu fırsat bilerek gelin-damat fotoğrafları çekmek isteyen çiftlere düşük fiyatlarda dış çekim yapıyor. Vanlı fotoğrafçılar, vergiye tabi olmayan korsan fotoğrafçıların, ucuz fiyata çektikleri fotoğraflarla hem haksız kazanç elde ettiğini, hem de çiftlerin mutlu günlerini kararttığını ifade ettiler.

Konuyla ilgili gazetemize konuşan fotoğrafçılar, korsan fotoğrafçılarla mücadele için meslektaşları arasında bir örgütlenme olmadığını söyledi.

“VERGİYİ BİZLER VERİYORUZ İŞİ KORSANLAR YAPIYOR”

Korsan fotoğrafçıların işlerini bitirme noktasını getirdiklerini söyleyen profesyonel fotoğrafçı esnaflarından Nurullah Atlas”Korsan fotoğrafçılar işlerimizi oldukça kötü etkilemiş durumdadır. Burada vergi veren bizleriz. Ancak iş yapan korsan fotoğrafçılardır. Düğün ve sünnet töreni olan vatandaşlar kamera çekimi için adam tutuyor. Daha sonra kameracı vatandaşa ben sanin fotoğraflarını da çekerim fotoğrafçılara gitme diyor. Fotoğraflarını korsan fotoğrafçılarda çeken vatandaşlar daha sonra fotoğrafları kötü çıkınca gelip bizlere elindeki fotoğrafı kurtarmamızı söylüyor. Bizler de kendilerine yapacak bir şeyin olmadğını söylüyoruz.”ifadelerini kullandı.
“KORSANLAR FOTOĞRAFÇILIK BİLGİSİNE SAHİP DEĞİLLER” 
Korsanların ucuz makinelerle fotoğraf çektiklerini ve fotoğraf çekimini bilmediklerini söyleyen Atlas”Korsanlar kesinlikle fotoğraf çekim adına bilgiya sahip değiller. Bizler 30–40 yılını bu işe vermiş insanlarız. Aramızda 40 yıldır bu işi yapan esnaf vardır. Ancak korsan fotoğrafçılar sadece digital makine üzerinden bu işi yürütmeye çalışıyorlar. Biz fotoğrafçıların aldığı her bir makine 300–400 milyar civarındadır. Bizim kullandığımız makinelerin ikinci eli bile bugün nerden baksan yüz milyar civarındadır. Ancak bu korsanlar herşeyi bilgisayar üzerinden yapmaya çalışıyorlar. Tabi yaptıkları fotoğraflarda kalitesiz olarak çıkıyor.”dedi.
“KORSAN FOTOĞRAFÇILARLA MÜCADELE ETMELİYİZ”
Korsan fotoğrafçılarla mücadele edilmesi ve bunun için fotoğrafçı esnafın bir dernek kurması gerektiğini belirten Atlas”Bizler kesinlikle korsan fotoğrafçılarla mücadele edilmesi gerektiğini belirtiyoruz. Bu anlamda bizlerin en büyük eksiğinin de bir derneğimizin olmamasındadır.”şeklinde konuştu.
“ESKİDEN GELİN DAMAT ADAYLARI FOTO İÇİN KUYRUĞA GİRERLERDİ”
Korsan fotoğrafçılardan dolayı İşlerinin eskisinden çok uzak olduğunu ifade eden Atlas,” Eskiden düğün sezonlarında saatte en az on gelin ve damat adayı fotoğraf çekimi için iş yerimizde kuyruğa girerlerdi. Karşılık halay parçaları seslendirirlerdi. Ancak geldiğimiz bu aşamada bizler harftada  10 tane gelin veya damat adayının gelip fotoğraf çekmesine hasret kaldık. Korsan fotoğrafçılar ucuz fotoğraf çektikleri için işimiz bu kadar düştü. Çektikleri fotoğraflarda kalite namına bir şey yoktur. Ancak bizler bu işi profesyonel bir şekilde yapıyoruz. Gelin veya damat adayı nerde fotoğraf çekmek isterse tüm tesisatlarımızla gidip fotoğraflarını çekiyoruz. Ancak korsan aldıkları bin liralık makinelerle müşteriyi kandırıyorlar.”vurgusunda bulundu.
“KORSANLARA KARŞI YETKİLİLERİ GÖREVE ÇAĞIRIYORUZ”
Artan korsancılığa karşı yetkililerin önlem almasını isteyen Atlas,”Bizler maliye ve  belediyenin ilgili birimlerinin ve bu işin önlenmesi noktasında kim varsa bu korsanlarla mücadele etmelerini istiyoruz.Çünkü bizler bu iş için emek vermiş insanlarız.Emeğimizin  bu şekilde harcanmasını istemiyoruz.Dolayısıyla yetkililerin özellikle düğünlerde çekim yapan bu korsanları tespit edip cezalandırmalarını istiyoruz.Şunu da belirtmek gerekirse şuan Ankara’da fotoğrafçılar kimlik sistemine geçtiler.Kimliğini olmayan kişiler fotoğraf çekemiyor.Bu da korsanın önüne geçmek için güzel bir sistemdir.Bizler aynı sistemin Van’da da uygulanmasını istiyoruz.”ifadelerin kullandı.
“UCUZ ÇEKİM YAPANLAR İYİ NİYETLİ DEĞİL”
Düşük fiyatlarla çekim yapmaya gelen Kameramanların kötü niyetle çekim yaptıklarını söyleyerek halka uyarıda bulunan Atlas,”Halkımız hep ucuz olanı tercih ediyor.Fotoğraftada bu böyledir.İnsanlar ucuz fotoğrafı tercih ediyor.Ancak Özellikle şu hususu belirtmek istiyorum. Çünkü halkımızın bilmesi gerekiyor.Ucuz çekim yapmaya gelen kameramanların çoğu iyi niyetli değil.Düğün veya sünnet çekimlerine gelen kameraman kötü niyetle geliyor.Çünkü  bir çekim için istediğimiz fiyat bizleri ancak kurtarıyor.Ancak ucuz fotoğrafçılar yada kameramanlar bizlerin istediği fiyatların çok altında fiyat istiyorlar.Bazılarının bu fiyatlarla dügünlere gitmelerinin temel sebebi kötü niyetli olmalarıdır.”açıklamalarında bulundu.
“KORSAN FOTOĞRAFÇILAR BİZLERİ MAĞDUR EDİYOR”

Korsan fotoğrafçıların fotoğrafçılık mesleğine darbe vurduğunu belirten fotoğraf sektörü esnaflarından Uğur  Aktaş ise,”Korsan fotoğrafçılar bizleri  ciddi anlamda mağdur ediyor.Bizler profesyonelce bu işi yapmaya çalışırken birilerinin bu işi korsan olarak yapması mesleğimize ciddi yara veriyor.Vergisini veren bizler işi yapan korsancılardır.Önceki dönemlerde biz fotoğrafçılar düğün sezonlarında çok iyi iş yaparken şimdi yapamıyoruz.Düğün sezonlarında damat ve gelin adayları fotoğraf çekimi  için sıraya girerken şimdi ise korsanlar yüzünden bu durum ortadan kalkmış.“dedi.
“UCUZ FOTOĞRAFTAN KALİTELİ GÖRÜNTÜ ÇIKMAZ”
Halkın ucuz fotoğraf çekmemeleri gerektiğini vurgulayan Aktaş,”İş yerimizde şuan 300 milyarlık techizat var. Bizler bu techizatlarla fotoğrafların en güzel bir şekilde çıkmalarını sağlıyoruz. Ancak korsanlar ucuza aldıkları fotoğraf makineleri ile bu işi yapıyorlar. Şunu bilinmelidir ki ucuz fotoğraftan kaliteli görüntü çıkmaz. Bizlerin çalıştırdığı elemanlarının tamamı da sigortalı elemandır. Bu insanların sigortalarını ödüyoruz. Aynı zamanda vergimizi veriyoruz. Ancak birileri çıkmış bizlerin işine taş koymaya çalışıyor.” dedi.


Son olarak yetkilileri korsan fotoğrafçıları önlemeye çağıran Aktaş,”  Yetkililerin bu korsanlara acilen bir çözüm bulmaları gerekiyor. Biz kesinlikle bu korsanlara karşı olduğumuz bunlara karşı mücadele edeceğimizi belirtiyoruz. Bu anlamda bizler bir derğemimizin olmamasını bir eksiklik olarak görüyoruz. Halkımız kesinlikle korsanlar fotoğrafçılara itibar etmemeliler. Bu işi profesyonel kişilere yaptırmaları gerekir. Çünkü bizler bu işe emek veriyoruz.Herkesin bizlerin emeğine sahip çıkmalarını istiyoruz.”açıklamasında bulundu.    
        

Haber Kaynağı: VAN OLAY GAZETESİ 

İlyas Akkoş-Yılmaz Sönmez/Van Olay