Korkut Eken: Yeşil yaşıyor, çıkıp doğruları söylesin

16 faili meçhul cinayet ve devletin kayıp silahlarıyla ilgili soruşturmada iki numaralı şüpheli olarak ifade veren eski Özel Harekâtçı emekli Yarbay Korkut Eken, ilginç iddialar ortaya attı.

VAN 17.09.2013 11:28:41 0
Korkut Eken: Yeşil yaşıyor, çıkıp doğruları söylesin
Tarih: 01.01.0001 00:00

Eken, ismi faili meçhul cinayetlerle anılan ve şehir efsanesine dönüşen ‘Yeşil’ kod adlı Mahmut Yıldırım’ın yaşadığını ileri sürdü. Savcılığa, kendisini öldürmek için Yeşil’in Kanas silah siparişi verdiğini anlatan Eken, Yeşil’e ait telefon ses kayıtlarının da devletin elinde olduğunu söyledi.

Ölüm üçgeni olarak bilinen Düzce-Bolu-Sapanca bölgesinde işlenen 16 cinayet ile ilgili faili meçhul cinayetler soruşturması kapsamında geçtiğimiz hafta şüpheli olarak ifadesi alınan Korkut Eken’in, suçlamaları kabul etmediği öğrenildi. Alınan bilgilere göre eski Özal Harekatçı, aleyhte ifade veren eski MİT’çi Mehmet Eymür ve halen tutuklu bulunan eski Eskişehir Emniyet Müdürü Hanefi Avcı’yı suçladı. Eken, kayıp silahların PKK terör örgütü elebaşısı Abdullah Öcalan’a suikast amaçlı Emniyet ve MİT’e verildiğini anlattı. Eken, yaşayıp yaşamadığı yıllardır tartışılan ve dönemin faili meçhul cinayetlerinin baş aktörü olarak gösterilen Yeşil tarafından tehdit edildiğini vurguladı. Savcı Mustafa Bilgili’ye verdiği ifadede “Mahmut Yıldırım yaşıyor. Kısa süre önce Yeşil benim normal bir silahla öldürülemeyeceğimi söyleyerek uzun menzilli Kanas silahı sipariş vermiş. Bu telefon görüşmeleri devletin elinde var.” dedi. Yeşil’i 90’lı yıllarda JİTEM ve bütün istihbarat birimlerinin kullandığını belirtirken, “Yeşil, MİT ve Jandarma ile çalıştı. Çıkıp doğruları söylesin. Karanlık bir dönem aydınlanacaktır.” görüşünü dile getirdi.

Savcının, kayıp silahlarla ilgili sorusuna da Eken şu cevabı verdi: “Kayıp olduğu iddia edilen o silahları Emniyet envanterinden alarak Özel Harekat polislerinin eğitimi için kullandım. Tüm Özel Harekat polislerini bizzat ben eğittim. Bunlardan bir kısmını devlet operasyonları için yurtdışına gönderdim. O dönem MİT ve Emniyet, Öcalan’ın yerini tespit etti. Yurtdışında Öcalan’a suikast düzenlenecekti. Silahların bir kısmını bu birimlere dağıttık. Ancak daha sonra operasyondan vazgeçildi, silahlar iade edilmedi.”

Aynı soruşturma kapsamında ifade veren Mehmet Ağar’ın ise MİT ve Emniyet istihbarat teşkilatı tarafından devlet içerisinde illegal bir yapılanmaya gidildiği iddialarını yalanladığı ve suçlamaları kabul etmediği öğrenildi. Ağar’ın, ifadesinde şu bilgileri verdiği belirtildi: “Hukuk çerçevesinde terörle mücadele ettik. Tüm istihbarat birimleri ve MİT ile ortak çalıştım. MİT’in aleyhimde hazırladığı raporu yazan isimlerden biri olan Mehmet Eymür bana karşı kin ve garezle hareket etmiştir. Susurluk zamanında neden sustu, şikayetçi olmadı? Aynı şekilde aleyhimde ifade veren Hanefi Avcı faili meçhulleri biliyorsa neden o zaman sustu?”

Zaman