Konya'dan Van'a çıkarma

Çeşitli gezi ve incelemelerde bulunmak üzere Van'a gelen Konya Ticaret Odası, Konya Sanayi Odası ve Konya Ticaret Borsası heyeti Van Ticaret ve Sanayi Odası'nı ziyaret etti.

VAN 30.12.2013 17:35:45 0
Konya
Tarih: 01.01.0001 00:00
Konya Ticaret Odası Başkanı Selçuk Öztürk, Konya Sanayi Odası Başkanı Memiş Kütükcü ve Konya Ticaret Borsası Yönetim Kurulu Başkanı Muhammet Uğur Kaleli'nin de aralarında bulunduğu heyet Van Ticaret ve Sanayi Odası'nı gezdi.

Heyeti ağırlayan Van TSO Yönetim Kurulu Başkanı Necdet Takva, ziyaretten duyduğu memnuniyeti dile getirdi.

Takva burada yaptığı konuşmada binlerce yıllık tarihi ile su ve kaleler kenti olan Van'ın, tarihteki misyonunu yeniden üstlenmek istediğini belirterek, "Van artık bölgesinde lider bir kenttir. Yöneten ve yönlendiren bir kent olan Van, artık hak ettiği yere gelmek istiyor. Bu nedenle hükümetin başlattığı Barış süreci ile birlikte, bizde ülkenin batısında yaşayanlara gelin bu toprakları görün, merak edin, bizlerle konuşun, bizi tanıyın ve kardeşliğimizi ekonomi de sürdürelim diyoruz. Fantezi peşinde değiliz. Paranızı burada batırın demiyoruz. Ancak buraları gelmeden buraların potansiyelini de bilemezsiniz. Van çevresindeki illerin buluşma ve çekim merkezidir. 400 km lik alan içinde 4 ülke ve 20 kentte hitap eden bir şehirdir. Türkiye'nin batı ile rekabet edebilme üstünlüğü çok zayıf. Ancak bizim coğrafyamızdaki ülkelerle bu açığı kapatabiliriz. Bunun için de en iyi merkez Van'dır. Sizin huzurunuz bizim kalkınma ve gelişmemizle mümkündür" dedi.

"Hayatında ilk kez Van'a geldim"
Konya Ticaret Odası Başkanı Selçuk Öztürk, Van'a hayatında ilk defa geldiğini ve bunun ise kendi hatası olduğunu belirterek, "Aslında Van hiç de bize uzak bir kent değil. Buraya geldiğimizde şunu gördük ki Van'a yabancı değiliz. İnşallah bundan sonra daha sık geleceğiz. Kardeşlik hukukunu geliştirmeli ve hayata geçirmeliyiz. Konya kendi öz kaynakları ile ayağa kalktı. Van'da bunu gerçekleştirilebilir" ifadelerine yer verdi.

Konya Sanayi Odası Başkanı Memiş Kütükcü'de Van'a duyduğu yakınlığı anlattı.
Kütükcü "Çocukluğumdan beri Konya'ya en yakın kent neresi diye sorulduğunda verdiğim cevap her zaman Van olmuştur. Bugün de bunun canlı şahidi oldum. Van, misafirperver insanların olduğu bir kent. Konya da üretim mühendislerin gelmesi ile başladı. Konya kendi öz değerleri ile sanayisini kurdu. Şimdi ilk kez yabancı sermaye alan bir kent oldu. Uluslararası yatırımcılar yatırımlarını duygusal değerlendirmez. Kendisi için yararlı değerleri göz önünde bulundurarak yatırımlarını gerçekleştirirler. Van'ın yatırım kriterlerini yükseltmesi gerek. Van'ın yerel özelliklerini yatırım kriterlerine dönüştürmemiz gerek. Bu çerçevede Van TSO'nun Ankara ve İstanbul'da açtığı Ofisler kalkınmaya ve yatırımcıları bölgeye çekmeye yönelik önemli bir proje. Bu uluslar arası düzeydeki projeyi diğer Oda ve Borsalar da uygulamalı. Ayrıca TOBB tarafından da desteklenmeli" diye konuştu.
Heyet daha sonra buradan ayrıldı. (Sedat Karatay-İLKHA)