'Konuşan Eller Kafe' müşteri bekliyor

İşitme engelliler tarafından işletilen ve uzun süredir pandemi nedeniyle kapalı bulunan Konuşan Eller Kafe, yeni normalleşme kararları çerçevesinde yeniden açıldı. Van İşitme Engelliler Eğitim Kültür ve Spor Kulübü Derneği Başkanı

VAN 11.06.2021 13:41:13 0
'Konuşan Eller Kafe' müşteri bekliyor
Tarih: 01.01.0001 00:00

Van İpekyolu ilçesinde bulunan ve derneğe üye olan işitme engellilerin istihdamı için Van İşitme Engelliler Eğitim Kültür ve Spor Kulübü Derneği tarafından Konuşan Eller Kafe projesi hazırlandı.

Proje, Nisan ayında İş-Kur’a sunularak gerekli maddi destek sağlandı ve dernek üyesi Mahmuthan Kaya’nın sahipliğinde Özgül Center 2’nci katta açılışı gerçekleştirildi.

PROJE FİKRİ NASIL OLUŞTU?

Van İşitme Engelliler Eğitim Kültür ve Spor Kulübü Derneği Başkanı Aydın Türk, kafe fikrinin nasıl ortaya çıktığı hakkında bilgiler verdi.

Bir iş yerinde iş talebinde bulunan arkadaşlarının aldıkları olumsuz cevap üzerine çok duygulandığını, bu nedenle de kendi istihdamlarını kendilerinin sağlama kararı aldıklarını belirten Türk, şunları anlattı:

“Van'da bir alış veriş merkezi açıldığında biz engelli arkadaşlarla iş başvurusuna gittik. Bize ‘kusura bakmayın işitme engelli işe alamıyoruz’ dediler. Ben de durumu arkadaşlara anlattım, onlar da işaret diliyle ‘bizim de yaşama hakkımız, çalışma hakkımız yok mu?’ dedi. Böyle deyince ben de gerçekten çok incindim. Bunun üzerine dedik madem öyle o zaman bir tane kafe açacağız, kafede çalışanlar işitme engellilerden oluşacak, gelecek olanlar da hem kendini işaret dili konusunda geliştirecek hem de bir nevi engelli buluşma noktası gibi bir yerimiz olacak. Biz de bu 4 yıl önceki hayalimizi gerçekleştirmek için harekete geçtik ve İŞ-Kur’a proje sunduk, projemiz onaylandı. 65 bin TL gibi bir hibe desteği aldık. 45 bini malzeme, geri kalanı da kira, elektrik su gibi diğer harcamalar karşılığında projemiz onaylandı. 3 Nisan’da kafeyi açtık. Pandemi araya girince kapattık, 1 Haziran’da tekrar açtık. Bazı eksiklerimiz var, onları da tamamlayıp temmuz ayında açılış yapmak istiyoruz.”

MENÜDE NELER VAR?

Kafenin menüsüyle ilgili bilgi veren Türk, “Kahvenin bütün çeşitleri var. Exspreso makinası aldık. Menüde tatlı çeşitleri var. Soğuk içecekler var. Et döner, tost yapıyoruz. Kahvaltıyı da düşünüyoruz ama onu ileriki günlerde, şu an biraz ayakta durmamız gerekiyor.” dedi. 

KAÇ ÇALIŞAN VAR?

Kafede 4 çalışan olduğunu, bunlardan birinin aynı zamanda tercümanlık yaptığını belirten Türk, şu bilgileri verdi:

“İşletme sahibi Mahmuthan Kaya ve işitme engelli olan eşi ile birlikte Kafede 4 işitme engelli çalışıyor, ikisi erkek ikisi kadın. Mahmuthan’ın eşi evde pasta ve benzeri şeyler hazırlayarak orada eşine yardımcı oluyor. İçlerinden biri hem konuşabiliyor hem duyabiliyor o da tercümanlık yapıyor. Diyelim iletişimde bir sorun yaşandı tercüman vasıtasıyla sorun çözülüyor. İlerde şartlara göre çalışan sayısını artıracağız.”

“İLGİ VE DESTEĞİ HAK EDİYORLAR”

İşitme engellilerin kimseye muhtaç olmadan onurlu bir iş üslendiklerini, bu nedenle de dernek başkanı olarak herkesten ilgi ve destek beklediklerini söyleyen Türk, “İşaret dilinde kendini geliştirmek isteyen arkadaşlar varsa gelip kafemizde işaret dilinde kendini geliştirir. Kafemiz herkese açık. Zaten öyle olunca işitme engellileri daha çok topluma kazandırmış oluruz, işitme engelliler konuşan bireyler arasına girdiği zaman zorluk yaşıyorlardı, biz bunu iki yıl önce aştık; dedik ki eğer işaret dilini öğrenmeye geliyorlarsa o zaman durumunuz eşitleniyor. Bu onurlu yola çıkan işitme engelliler hem maddi hem manevi ilgiyi ve desteği hak ediyor” diye konuştu.

“BENZER PROJELERİMİZ OLACAK”

Van İşitme Engelliler Eğitim Kültür ve Spor Kulübü Derneği Başkanı Aydın Türk, işitme engelli istihdamı için benzer projeler geliştireceklerini söyledi.

Van’da 10 binin üzerinde işitme engelli olduğunu tahmin ettiklerini ifade eden Türk, şunları kaydetti:

“Bu bizim ilk adımımız, işitme engellilerin istihdamı konusunda buna benzer yerler açmayı düşünüyoruz. Van’da büyük bir işitme engelli nüfusu var. Yaptığım araştırmaya göre sadece İpekyolu ilçesinde 700 ile 1000 arasında işitme engelli var. Van genelinde bu sayı 10 bini geçer. Biz de imkanlar dahilinde ve sağlanacak desteklerle ilimizdeki ve dernek bünyesindeki 170 işitme engelli için istihdam alanları oluşturmak için çaba içinde olacağız. İnşallah bu yolda başarılı oluruz.”

Özel Haber: Adil HARMANCI 

Kaynak: (Prestij Haber Merkezi) - Prestij Haber Merkezi