Konteynır Kent Sakinleri Kışı Nasıl Karşıladı?

Van`da geçen sene yaşanan depremlerden sonra kurulan konteynır kentler bu kış da kiracılar ve evleri yetiştirilemeyen depremzedeler için açık kalacak. Konteyerkentlerde kalan vatandaşlar kış aylarında elektriklerin kesilmemesi için gerekli

VAN 9.12.2012 12:52:35 0
Konteynır Kent Sakinleri Kışı Nasıl Karşıladı?
Tarih: 01.01.0001 00:00
Geçen yıl 23 Ekim ve 9 Kasım`da yaşanan depremlerden sonra evlerinden olan Vanlı depremzedelerin büyük bir kısmı bu kışı da konteynırlarda geçirecek. Kiracıların konut umudu önümüzdeki yıla kalırken ev sahiplerinin de bir kısmının evleri yetiştirilemediği için bu kişiler kışı konteynır kentlerde geçirecek.

 

İlke Haber Ajansı`na konuşan konteynırkent sakinleri bu kış için evlerden umut kestiklerini belirttiler. Depremzedelerin en büyük isteği kış aylarında elektriklerin kesilmemesi.

 

"Tek İsteğimiz Elektriklerin Kesilmemesidir"
Kışın zorluklarının olduğunu belirten Hayat Tek, "Bir yıla yakındır İHH konteynır kentte kalıyoruz. Bizlere yardım yapmakta ve bizlere sahip çıkmaktadırlar kışa yönelik ise tek çaremiz elektriklerin kesilmemesidir" dedi.

 

"Kocam Çadırda Hayatını Kaybetti."
Geçen sene yaşanan depremlerden sonra kocasını kaybettiğini belirten Tek, "Evimin en büyüğü bu 6 yaşındaki oğlumdur. 2 tanede kızım var. Depremlerden sonra çadırlara yerleştirildik zaten hasta olan kocam çadırda hayatını kaydetti." İfadelerini kullandı.

 

"Ev Hasreti Çekiyoruz"
83 yaşındaki Hacı Reşit İğnem yaşanan depremlerden bu yana ev hasreti çektiklerini belirterek "Burada Allah`ın emri altında bekliyoruz. Deprem olduğundan beri ev yüzü görmedik. Çadırlardan konteynıra geçtik." İfadelerini kullandı.

 

"Kışa Yönelik Kendimizce Bir Şeyler Yaptık"
7 çocuğunun olduğunu anlatan 83 yaşındaki İğnem, "7 çocuk sahibiyim 10aydır burada kalıyorum. Kışa yönelik kendimizce bir şeyler yaptık burada geçireceğiz kışı nereye gideceğiz ki. Kiracıyız. Bize ev verirler mi vermezler mi onu da bilemiyoruz. Kış konteynırımızdayız elektriklerimiz kesilmediği sürece sıkıntı yaşamıyoruz namazımızı kılıyor, Kuran`ımızı okuyup rabbimize sığınıyoruz."diye konuştu.

 

"Sadece Kış Temizliği Yaptık"
Cazibe Keskin de kışın gelmesine bir taraftan sevindiklerini bir taraftan da üzüldüklerini belirterek şunları söyledi: " Kışa yönelik herhangi bir hazırlığımız olmadı. Konteynır kent yetkilileri zaten bize elektrikli sobalar vermişlerdi. Sadece kış temizliği yaptık. Bakalım bu kış durumumuz nasıl olacak…"

 

Göründüğü kadarıyla halkın büyük bir çoğunluğunun konteynırlarda kalacağını ifade eden Orhan Gülaçar, "Verilen TOKİ lerde bildiğim kadarıyla su sıkıntısı var. Kaloriferler yeni yakılmaya başlanmış büyük bir ihtimalle kendilerine ev çıkanlar bir aya kadar ancak evlerine geçebilecek kiracılar ise önümüzdeki seneyi bekleyecek." dedi.

 

"Elektriği de Hor Kullanmayalım"
Konteynırlarda kışa yönelik herhangi bir hazırlık yapmadıkları aktaran Gülaçar, " Konteynırlarda ne gibi hazırlık yapılır ki elektrikle ısınma var. O da elektrikler kesilmezse sorun teşkil etmez." Şeklinde konuştu.
Konteynırlarda elektrikli sobalarla ısınan vatandaşların yangınlara karşı dikkatli olmalarını ve kesinlikle evde olmadıkları zaman ısıtıcılarını kapatmaları, hor kullanmamalarını ve çocukların yalnız bırakılmamalarını istedi.

 

"Kışın En Büyük Sorunumuz Bebekler ve Çocuklardır"
Hatice Yağcan ise herhangi bir hazırlık yapmadıklarını belirterek, "kiracıyız burada kışı geçireceğiz herhangi bir hazırlığımız olmadı. Elimizde bebeklerimiz var nasıl kışı geçireceğimizi bilemiyoruz. diye konuştu.

 

"Yetim Ailelere Öncelik Tanınsın"
Altun Müzek ise uzun süredir konteynırlarda barındıklarını anlatarak, "Üç yetimim var. Herkes gibi bize de konteynır verilmesini istiyoruz bu kışı da burada geçirmeye razıyız. Ama ne zamana kadar kalacağız. Yetkililerden biz yetim ailelere bir öncelik tanınmasını istiyoruz. Konteynırlar hem küçük hem de elektrik kokusundan dolayı bizleri rahatsız etmektedir." İfadelerinde bunarak yetkililerden yardım istedi.
Son olarak konuşan Nazmiye Can ise sorunların hemen hemen aynı olduğunu belirterek, "Bizler kışa hazırlıksız yakalandık. Durumumuz da pekiyi değil 3 öğrencim birde bebeğim var. Kirayı ödeyemiyoruz. Yoksa eve geçerdik. Konteynırlarda bu çocuklarla bu bebeklerle nasıl idare edeceğizi bilemiyoruz." Şeklinde konuşarak sıkıntılarını bizlerle paylaştı.

 

Öte yandan İHH konteynır kent sorumlusu Hakan Kahraman, geçen sene vatandaşları burada yerleştirirken ısınma adına tüm ihtiyaçlarını giderdiklerini belirterek, "Sadece kışın su kesilmelerine karşı depolarımızın tirajlarını arttırdık. Elektrik tesisatımızı elden geçirdik. ve konteynır kentimizde genel bir tarama yaptık." diye konuştu. (Murat Dalgın-İLKHA)