Konteynerlerde okul telaşı

2011 yılında meydana gelen deprem nedeniyle halen konteynerlerde kalan aileler, 2015-2016 eğitim öğretim dönemine sayılı günler kalırken, okula gidecek çocukları için servis ücreti, kırtasiye malzemesi ve kıyafet telaşına düştü.

VAN 21.09.2015 11:28:43 0
Konteynerlerde okul telaşı
Tarih: 01.01.0001 00:00
 Haber: Adil HARMANCI

Van'da 2011 yılında meydana gelen depremde çok sayıda aile valilik vasıtasıyla ya da kendi imkânlarıyla il dışına çıkarken, çoğu aile de kent merkezinde değişik noktalara kurulan konteynerlere ve prefabrik evlere yerleşti.

TOKİ konutlarının inşa edilmesinden sonra Valilik emriyle daha sonra tüm konteynerler ve prefabrikler konaklamaya kapatılırken, Anadolu Konteynerkent'te ise maddi durumu el vermeyen ve TOKİ'lerde yer verilmeyen bazı aileler burada kalmaya devam etti.

Anadolu Konteynerkent'te halen 29 aile barınıyor.

OKUL TELAŞI BAŞLADI

Konteynerkentte kalanlar daha çok gündelik işlerde çalışarak geçinmeye çalışıyor, bazı aileler de yardım kuruluşları tarafından yapılan yardımlarla geçimlerini sağlıyor.

Eğitim-öğretim yılı yaklaşırken, çoğunluğu maddi sıkıntı yaşayan aileleri bu kez de okul telaşı sardı. Kurban bayramı tatilinden sonra okullar başlayacak, ancak ailelerin bu yönde hazırlıkları yok.

MİLLİ EĞİTİME BAŞVURDULAR

Ailelerin en büyük sorunlarından birini çocukların devam ettiği okulların uzak olması. Çocuklar kış şartlarında yürüyerek okullarına gitmek zorunda.

Bu nedenle de bazı aileler Milli Eğitim Müdürlüklerine başvuruda bulundu.

Gazetemize konuşan Gülten Turgut isimli konteynerkent sakini okula giden 3 çocuğunun olduğunu, ancak hiçbir gelirinin de olmadığını ifade etti.

Evlerde temizlik yaparak geçimini sağladığını belirten Turgut, "Milli eğitime, valiliğe ve kaymakamlığa başvuruda bulundum. Çocuklarım servisle gittikten sonra bir de inip 15-20 dakika yürümek zorunda kalacaklar. Servis ücreti de ayda 160 TL'dir. Çocuklarıma kırtasiye malzemesi de almış değilim, elbiseleri yok. Bunun için ilgili yerlere başvurdum ama ne cevap verilecek onu da bilmiyorum" diye konuştu.

KONTEYNERLER BOŞALTILACAK

Öte yandan konteynerkentin tamamen yerleşime kapatılacağı belirtildi.

Gazetemize konuşan konteynerkent sakinleri okul yardımı için valiliğe başvurduklarını, ancak valilik yetkililerinin kendilerine elektriklerin yakında kesileceğini ve konteynerlerin kapatılacağını söylediğini ifade etti.

Bir konteynerkent sakini, "Bize 'kendinize bir yer bulun orayı boşaltacağız' dediler. Gidecek yerimiz de yok, şimdi hem bu okul işi çıktı, hem de yerimizden olacağız. Çocuklarımızın okullarını değiştirmek istiyoruz ama adresimiz belli olmadığı için Milli Eğitim işlem yapmıyor." dedi.

Milli Eğitim yetkilileri de, ailelerin ancak Nüfus Müdürlüğü'nden adres edindikten sonra servis konusunun hal olacağını ve çocukların okul kayıtlarını istedikleri bir okula aldırabileceklerini ifade etti. 
Edinilen bilgilere göre, bu aralar bir yandan çocuklarını okullara yazdırma telaşına düşen aileler, bir yandan da kalacak yer arayışına girdi.

Kaynak / Editör: Prestij Haber Merkezi - Adil Harmancı