Kömürün fiyatı çok sıcak!

Van Kömürcüler ve Oduncular Kooperatif Başkanı Hasan Seyhan, site esnafı olarak zor durumda olduklarını söyledi. Kömür fiyatlarının yüksek olması, vatandaşları olduğu kadar kömürcü esnafını da etkiliyor. Ancak kömürcüleri etkiley

VAN 3.11.2018 12:07:44 0
Kömürün fiyatı çok sıcak!
Tarih: 01.01.0001 00:00
 

Doğalgazın yaygınlaşması, Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışma Vakfı (SYDF) tarafından dağıtılan yardım kömürü ve ithal kömüre yansıyan zamlar nedeniyle sıkıntılı günler geçirdiklerini belirten Van Kömürcüler ve Oduncular Kooperatif Başkanı Hasan Seyhan, daha önce kooperatife bağlı aktif 62 üyenin olduğunu, bu sayının şimdilerde 30 civarına gerilediğini ifade etti. Seyhan, bir çözüm işlerinde düzelme olmaması durumunda bu sayının daha da gerileyeceğini vurguladı.
Kış aylarına giriş giriş yaptığımız bu günlerde vatandaşlar da kış hazırlıklarını yoğunlaştırdı. Sobalar, odunlar, kömürler derken kış hazırlıklarını sürdüren vatandaşlar, kömür fiyatındaki yükseklikten yakınıyor. Buna karşı kömürcü esnafı da, durumundan memnun değil.
Konuyla ilgili açıklamalarda bulunan Van Kömürcüler ve Oduncular Kooperatif Başkanı Hasan Seyhan; “Öncelikle şunu belirtmek istiyorum; geçen sene bu zamana göre satışlarımızda inanılmaz bir düşüş var. Kendi şirketimi örnek verecek olursam; geçen senelerde bu zamanda en az 2 bin ton kömür satışı gerçekleştiriyordum. Bu sene ise 120 ton kömür aldım ve 40 tonunu satmış durumdayım, 80 ton kömürümüz ise depoda duruyor. Satışlarımızda büyük bir düşüş var. Tabi bunun çeşitli sebepleri var. Biz ithal kömürü dolar fiyatı üzerinden alıyoruz. Dolar yükseldiği için kömür fiyatları bu yıl oldukça yükseldi.  Kömür fiyatının yüksek olması, Sosyal Yardımlaşma Vakfı tarafından dağıtılan kömürler ve doğalgazın yaygınlaşması, doğal olarak kömürcü esnafını etkileyen faktörler oldu.” dedi.

 

“SEZON DURGUN BAŞLADI”
Sezona durgun başladıklarını belirten Seyhan şöyle devam etti; “Normalde Ekim ayı bizim yoğun olarak satış yaptığımız bir aydı. Aralık ayına kadar bu yoğunluk devam eder, daha sonraki aylarda düşmeye başlardı. Nisan ayının sonuna doğru ise sezonumuz biterdi. Ama maalesef bu sene sezonumuz açılmadı gibi bir şey. Satış rotamız doğalgazın geçmediği mahallelerdir, şehrin çevresinde bulunan kenar mahallelerdir. Kömürü dolar kuru üzerinden alıyor ve yine dolar kuru üzerinden hesaplayarak satıyoruz. Geçen sene kömürün tonunu 900 TL’ye satıyorduk şimdi ise dolardaki yükselişten dolayı peşin fiyatı 1,650 TL olmuş durumda. Bu da vatandaşın alım gücünü etkiliyor.” 

 

DESTEK TALEBİ… 
Site esnafının zor durumda olduğunu belirten Van Kömürcüler ve Oduncular Kooperatif Başkanı Seyhan, yetkililerden yardım talebinde bulunarak; “Daha önce burada bulunan esnafların tümü satışları senet karşılığı gerçekleştiriyordu. Zaten sitemizin bu hale gelmesindeki en önemli sebeplerden biri de budur. Senet karşılığı elden taksitle ve TL üzerinden yapılan satışlarda zarar gördük, yani kömürü dolar üzerinden alıp TL üzerinden vatandaşa satıyorduk. Bunların yüzde 40 civarı ödeme konusunda geri dönüş maalesef yapmıyordu, biz de zor durumda kalıyorduk ve firmalara ödemelerimizi yapamıyorduk. Bu sene doların yükselişiyle beraber bizim borcumuz mesela 500 bin liraysa oldu 1 Milyon lira. Şuan site esnafı çok mağdur durumda, sıkıntılı bir süreç yaşıyoruz. Yetkililerimizden talebimiz; en azından bankalardan veya KOSGEB gibi kurumlardan tarafımıza faizsiz kredi sağlanması. Aksi takdirde kooperatifimizin daha önceden 62 olan  üye sayısı nasıl ki 30 civarına düşmüşse, bu sayı daa da aşağı gelir. Belki de sektörde 5-6 kişi ya kalır ya kalmaz” dedi.

 

FİYATLAR…
Son olarak ürün fiyatları hakkında bilgiler paylaşan Seyhan, şu rakamları verdi; “Bu sene site olarak karar aldık, dolar üzerinden satışlarımızı gerçekleştireceğiz. Soba kömürünü 280 dolara peşin satıyoruz. Kalorifer kömürünü de 300 dolara satıyoruz. Bugünkü dolar kuru üzerinden hesapladığımız zaman soba kömürü 1600-1650 TL, kalorifer kömürü de 1700-1750 TL’ye denk geliyor. Şırnak kömüründe çok az satışlarımız var, yani tüm sitede bulunan kömürü toplasak 1-2 araba ancak çıkar. İthal kömürün dolardan dolayı yükselmesi Şırnak kömürünün de fiyatına etki etti, bizim her sene 350-380 TL’ye aldığımız kömüre, bu sene 680-700 TL diyorlar. Bz de 750 TL'den satıyoruz. Odun fiyatları da; tutuşturmalık odun peşin fiyatı tonu 500 TL. Sitemizde çalışan kişi sayısı da yaklaşık 200 civarında. Eskiden yaklaşık 1000 kişi burada ekmeğini kazanıyordu, ancak gidişatımız şuan iyi değil. Bir sonraki bahara kaç kişi kalırız, onu da bekleyip hep beraber göreceğiz.”
 Özel Haber: M. Selim Kurt

Kaynak: (Prestij Haber Merkezi) - Prestij Haber Merkezi