KÖMÜR UYARISI

Halkı zehirlemeyin!

VAN 14.09.2013 11:05:56 0
KÖMÜR UYARISI
Tarih: 01.01.0001 00:00
Kış mevsiminin yaklaşmasıyla dar gelirli vatandaşlara dağıtılmaya başlanan kömürler konusunda uyarılarda bulunan Çevre Derneği Başkanı Ali Kalçık, "Buradan yeni Van Valisine çağrıda bulunuyorum. " dedi.

Haber: Oktay CANDEMİR

Kış mevsiminin yaklaşmasıyla birlikte Van Valiliği Sosyal Yardımlaşma Derneği her yıl olduğu gibi bu yıl da dar gelirli vatandaşlara kömür dağıtmaya başladı. Ancak dağıtılan kömürün kalitesi ve çevreye zararı her yıl olduğu gibi bu yıl da gündeme geldi.
Özellikle Mart 2014´te yapılacak yerel seçimler öncesi kömür yardımları konusunda ciddi tartışmalar yaşanacak gibi. Çevre örgütleri son bir kaç yıldır dağıtılan kömürün hava kirliliğine neden olduğunu, siyasi beklentiler ve rant ilişkisi nedeniyle bunlara göz yumulduğunu söylerken, devlet yetkilileri söz konusu kömürlerin zararlı olmadığını ve vatandaşlara yardım amacıyla dağıtıldığını söylüyor.

"DAĞITILAN KÖMÜR ZEHİRLİDİR"
Sosyal Yardımlaşma Fonu tarafından dağıtılmaya başlanan yardım kömürleri konusundu uyarılarda bulunan Çevre Derneği (ÇEV-DER) Başkanı Ali Kalçık, 2012 yılında depremin hemen ardından dağıtılan kömürlerin çevreye ciddi zararlar verdiğini hatırlattı.
Konuyla ilgili tüm ısrarlarına rağmen bir çözüm bulunmadığını söyleyen Kalçık, "Tabi bunun önüne geçilmemesinin nedeni siyasi beklentiler ve rant ilişkileri olduğunu söyledi.
 Van´da dağıtılan yardım kömürleri zehirlenmeye varacak kadar kalorisi kötü bir kömür. Özellikle astım hastaları için bu büyük bir tehlike. Ekonomik olarak sıkıntılı olan halkımıza kömür dağıtılmasına karşı değiliz, tabi ki dağıtılsın ama ´Yardım ediyoruz´ denilerek insanın ve çevrenin zehirlenmesine de izin verilmemeli." diye konuştu.

VAN VALİSİ VE BELEDİYEYE DUYARLILIK ÇAĞRISI
Dağıtılan kömüre ilişkin yeni Van Valisi Aydın Nezih Doğan´a ve Van Büyükşehir Belediyesi´ne çağrıda bulunan Kalçık şöyle konuştu: "Yeni gelen Sayın Van Valisinin kesinlikle bu çıkar ilişkisine sessiz kalmamasını bekliyoruz. Sayın Vali´den beklentimiz bu konuya bir çözüm bulmasıdır. Hele hele önümüzdeki yerel seçimleri de dikkate alırsak, dağıtılan bu zehirli kömürün miktarı artacaktır. Böyle bir vahşet hepimizi kaygılandırıyor.
Büyükşehir Belediyesi de çeşitli kontroller uygulayarak bu kömürün şehrimize girmesine izin vermemelidir. Van Valiliğini ve Van Büyükşehir Belediyesini duyarlı olmaya çağırıyoruz."