KÖMÜR ALACAKLAR DİKKAT!

Kış aylarının yaklaşmasıyla birlikte vatandaşın ihtiyacı olan odun ve kömür satışları başladı.

VAN 18.09.2015 21:42:19 0
KÖMÜR ALACAKLAR DİKKAT!
Tarih: 01.01.0001 00:00
Özellikle Van’da doğalgazı olmayan evleri ısıtan kömür, bu yıl vatandaşı kara kara düşündürüyor. Van Kömürcüler ve Oduncular Sitesi esnafları, odun ve kömür satışlarının başladığını belirterek, bu yıl odun fiyatların da geçen yıla göre herhangi bir değişiklik olmadığını fakat kömürün cep yaktığını ifade ettiler.

Konuyla ilgili sorularımızı yanıtlayan İkbal Kömür Limitet Şirketi işletmecisi Cevdet Arvas, Vatandaşların, bölgede faaliyet gösteren, vergisini ödeyen ve katı yakıt satış belgesi olan esnaflardan kömür alınmasının sağlıklı olacağını belirterek, kaçak satış yapılan yerlerden kömür alınmaması gerektiğinin altını çizdi.
KÖMÜR FİYATLARI GEÇMİŞ YILLARA ORANLA ARTTI
Yaklaşık 20 yıllık katı yakıt kömür sektöründe faaliyet gösterdiğini söyleyen Cevdet Arvas, “Kömür fiyatları dolara endeksli olduğu için Türkiye’deki istikrarsız ekonomiden kaynaklanan dolar fiyatının yükselmesiyle, kömür fiyatları geçmiş yıllara oranla yükselmiş durumdadır.” dedi.
İKİNCİ KALİTE KÖMÜR ALIMINA DİKKAT!
Vatandaşların, bölgede faaliyet gösteren, vergisini ödeyen ve katı yakıt satış belgesi olan esnaflardan kömür alınmasının sağlıklı olduğunu ifade eden ve kaçak satış yapılan yerlerden kömür alınmaması gerektiğini belirten Arvas, şu ifadeleri kullandı;
“Her gördüğünüz kömür birici kalite kömür değildir. Vatandaşların korsan kömüre karşı duyarlı bir şekilde hareket etmesi gerekmektedir. Ayrıca vatandaşların, ‘hangi kömür daha kalitelidir’ şeklinde araştırarak alması gerekiyor. Dolar endeksli artan kömür fiyatını fırsat bilenler, korsan kömür ve kalitesiz kömürü piyasaya sürmektedirler. Kalitesiz kömür alımı noktasında, vatandaşların dikkat etmesi gerekmektedir.  Her malın bir bedeli vardır. Piyasada birinci kalite kömürün fiyatları standarttır. Piyasa fiyatına göre çok düşük olan kömür, fiyattan da anlaşıldığı gibi kalitesiz olduğu tespit edilebilir. Ayrıca vatandaşlar, en basit yoldan güvenilir esnafları tercih edebilmelidir. Sağda-solda korsan kömür satışı yapan yerlerden almamaları gerekmektedir. Vatandaşlar özellikle birinci kalite kömür almak istiyorsa, bölgede faaliyet gösterip, vergisini ödeyen ve katı yakıt satış belgesi olan esnafları tercih etmeleriyle, kaliteli kömür aldıklarına emin olabilirler.”şeklinde konuştu.
İŞTE VAN’DA BİRİNCİ KALİTE KÖMÜR FİYATI
Birinci kalite kömür fiyatlarıyla ilgili bilgi veren Arvas, “Birinci kalite sobalı kömür fiyatları 750 liradan başlıyor, birinci kalite kalorifer kömürü ise 800 liradan başlıyor. İkinci kalite kömür ise yaklaşık 90 Lira fark vardır. Vatandaşların bu noktada 90 lira için ikinci kalite kömürü ucuz görüp, kesinlikle rağbet etmemesi gerekmektedir.” diye konuştu.
“KÖMÜR SEKTÖRÜ ARTIK CAN ÇEKİŞME NOKTASINA GELDİ”
Doğalgazın yaygınlaşması ve Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışma Vakfı’nın gelişi güzel kömür dağıtmasıyla, kömür sektörünün artık can çekişme noktasına geldiğinin altını çizen Arvas, “Van’da kömür sektörünün yaklaşık 20 yıllık geçmişi vardır. Geçmişe rağmen kömür sektörü artık can çekişme noktasına geldi. Bunun en önemli sebepleri ise doğalgazın gün geçtikçe yaygınlaşarak, sektörden pazar payı alması ve sosyal yardımlaşmanın sürekli kömür dağıtmasından kaynaklanmaktadır. Sosyal Yardımlaşma Vakfı’nın da dağıtmış olduğu kömürler gerçek hak sahiplerine verilmediğini iddia ediyoruz. Bununla birlikte el altı ticaretinin de yapıldığının kanaatindeyiz. Asıl sahibine ulaşmayan kömür, sektöre büyük bir darbe vurmaktadır. Sektörün bundan kurtulabilmesi için ilk etapta Sosyal Yardımlaşma Vakfı’nın dağıtmış olduğu kömürler gerçekten mağdur halka verilir ise sektörümüz açısından daha iyi olacaktır. Fakat bunu baza almayıp,  gelişi güzel herkese dağıtıldığı için sektöre darbe vurmaktadır.” ifadelerini kullandı.
“VATANDAŞLAR GEÇ KALMADAN İHTİYACI OLAN KÖMÜRÜ ALSIN”
Dolar yükselmeden vatandaşların şimdiden kömür almalarını öneren Arvas, “Katı yakıt fiyatlarına dolar endeksli baktığımızda, geçen yılki dolar fiyatına göre daha düşüktür.  Fakat dolar kurunun yüksek olmasından dolayı TL bazından değerlendirdiğimiz zaman, geçen yıla oranla katı yakıt fiyatları daha yüksektir. Eğer dolar yükselişe geçerse ki 3,300-3,500’e yükseleceği tahmin ediliyor. Dolar bu rakamlara ulaşırsa kömür fiyatları muhakkak daha da yükselecektir. Şuan için vatandaşlar kömür almak için geç kaldığını söyleyebiliriz. Bununla birlikte şuan alınan kömür, vatandaşa kâr kalacaktır.” dedi.
Odun fiyatlarıyla ilgili de bilgi veren Arvas, “Odun fiyatları yıllardır aynı fiyatta 350-400 lira arasında değişmektedir. Meşe odunu ise 350-500 TL arası değişmektedir. Tabi şunu da belirtmek isterim ki  şuan meşe odununu piyasada bulmak çok zor. Bunun sebebi ise bölgede mevcut olan olaylar ve bazı bölgelerin güvenlik bölgesi seçilmesindendir. Bu sebepten dolayı odun sevkiyatı yapılmamaktadır.” ifadelerini kullandı.








Haber Kaynağı: VAN OLAY GAZETESİ Yılmaz Sönmez / Van Olay