“Komisyon usulsüz bir şekilde oluşturulmuştur“

Van Valiliği Devir Tasfiye Komisyonu'nun yaptığı paylaştırma ile ilgili açıklama yapmak üzere Van Büyükşehir Belediye Eş Başkanları Bekir Kaya ve Hatice Çoban basın mensuplarıyla bir araya geldi.

VAN 10.06.2014 11:43:04 0
“Komisyon usulsüz bir şekilde oluşturulmuştur“
Tarih: 01.01.0001 00:00
        Van Valiliği Devir Tasfiye Komisyonu'nun tamamen usulsüz bir şekilde oluşturulduğunu söyleyen Van Büyükşehir Belediye Başkanı Bekir Kaya, "Tamamen Valilik bünyesinde Valilikteki müdürlerden oluşturulan bir komisyondur. Kentin yerel dinamiklerinin dahil edilmediğine sadece yasadaki geçici bir madde ile bu komisyon oluşturulmuştur" dedi.

Van Valiliği Devir Tasfiye Komisyonu'nun yaptığı paylaştırmalar ile ilgili 15 sayfalık rapor hazırladıklarını söyleyen Başkan Kaya, " Daha önceki ilk Büyükşehir meclis toplantımızda Van Valiliği tarafından oluşturulan devir-tasfiye ve paylaştırma komisyonunun kararlarının adaletsizce alındığını dile getirmiştik. Bu konuda bir araştırma yapıp hem meclisimizi hem de kamuoyunu bilgilendireceğimizi söylemiştik. Arkadaşlarımız yaklaşık 15-16 sayfalık bir rapor hazırladı.

Bu rapor hakkında biraz bilgi vermek istiyorum. Daha önce söylediğimiz gibi bir komisyon oluşturulurken belki yasalarda çok açık maddeler olmamakla birlikte ama tamamen usulsüz bir şekilde bu komisyon oluşturulmuş. Tamamen Valilik bünyesinde Valilikteki müdürlerden oluşturulan bir komisyondur. Kentin yerel dinamiklerinin dahil edilmediğine sadece yasadaki geçici bir madde ile bu komisyon oluşturulmuştur. Dolayısıyla tamamen Valilikteki bürokratlardan oluşan bir komisyondur. Bu komisyon karar alırken hiçbir şekilde kentimizin gerçekliliğini göz önünde bulundurmamıştır. Gerek taşınır gerekse de taşınmaz dağılımında hizmet unsuru göz önünde bulundurulmamıştır. Örneğin Özel İrade muhterinde olan taşınır mallar dağıtılırken ilgisiz birçok kamu kurumuna dağıtılmıştır. Bu komisyonun gözetmesi gereken ilke hizmet kime devrolmuşsa, hizmetten kim sorumlu olacaksa devir işlemleri de ona göre yapılmalıdır. Valilikteki komisyon hiçbir şekilde bu hususu göz önünde bulundurmamıştır. Taşınmaz mallar devredilirken hiçbir şekilde yerel yönetimler bundan faydalandırılmamış artık hiçbir işe yaramayan parseller hariç tümü diğer kamu kurumlarına devredilmiş. Bizim 10 başlık altında çıkardığımız İl Özel İdaresine ait A kampusu olarak nitelendirilen 27 Bin metrekarelik alan yatırım izleme koordinasyonuna yani Tuşba Belediyesinin kullanımına bırakılmıştır. Oysa bu parselin içerisinde 3 Bin metrekare alanın Büyükşehir Belediyesinin hissesi olmasına rağmen bu alan Yatırım İzleme Koordinasyonuna devredilmiş ve burada hangi hizmetin de verileceği belli değil. Buna benzer birçok alan başka kamu kurumlarına devredilmiştir" ifadelerini kullandı.

Büyükşehir Belediyesi tesisinin birçok kuruluşun önündeki engelin yer bulma sorunu olduğunu ifade eden Kaya, "O zaman bu alanları neden alakası olmayan kamu kurumlarına devrediyorsunuz. Bununla ilgili de bir açıklama göremiyoruz. Şimdi bütün bunlara baktığınızda merkezi idarenin aslında yerele ne kadar düşman olduğunu alınan bu kararlarla görüyoruz. Seçim sonuçları değişmiş olsaydı bu dağılım olacak mıydı emin değilim. Biz geçen hafta Türkiye Belediyeler Birliğinin toplantısında birçok Büyükşehir Belediyesiyle tanışma fırsatı bulduk. Hepsinin derdi aynı. İktidar partisinin kazandığı illerde dağılım çok farklı, muhalefet partilerinin kazandığı illerde dağılım çok farklı. Ben ilk meclis toplantısında şunu dile getirdim. Biz şu veya bu Belediye'ye devroldu peşinde değiliz. Özel İdare'den hizmet alan yerler eğer Belediyelerden hizmet alacaksa, hizmet verme kurumu Belediyeler olacaksa Özel İdare'nin bütün menkul ve gayrimenkulleri Belediyelerde kalmalıdır. Ama maalesef komisyon bu konuda tamamen usulsüz bir çaba içerisinde çok düşmanca bir tutum sergilemiştir. Köylere hizmet götürmek için Özel İdaresinin ilçelerde şantiyeleri vardır. Bu şantiyelerin biri hariç tümü değişik kurumlara devredilmiştir. Oysa o köylerin yollarından, altyapısına ve karla mücadelesine kadar hepsinden Büyükşehir Belediyesi sorumlu olacaktır. Bu hizmet alanları farklı kurumlara devredilmiş durumda" dedi.

"Bildiğin neyse yap"
Görevi devraldıklarının ikinci günü Özalp Kaymakamlığı'nın kendi arkadaşlarını tehdit ettiğini iddia eden Kaya, "Bizim görevi devraldığımızın ikinci günü Özalp kaymakamlığı çetevari bir tutumla arkadaşlarımızı tehdit ederek 'boşaltın yoksa ben bildiğimi yaparım' demiş. Özalp kaymakamına da ben buradan şunu söylüyorum. Bildiğin neyse yap. Arkasında hangi güç varsa, hangi çete varsa ve kime güveniyorsa elinden geleni yapsın. Ben burada şunu bir kez daha vurgulamak istiyorum. Biz bu kentte Belediye hizmeti veriyoruz. Tüm kurumlarla barışık bir şekilde yaşamak istiyoruz. Bu halkın hizmeti için ne gerekiyorsa onu yapmak istiyoruz. Ama bu takındıkları tavır değişmezse, bu komisyon bu adaletsiz kararını gözden geçirmezse, yargıda da elde etmek istediğimiz sonucu elde edemezsek bizde bütün BDP'li Belediyeler olarak bütün kamu kurumlarına çalışmaların nasıl yürütüleceğini göstereceğiz. Kamu kurumları takındıkları terbiyesiz tutumlardan vazgeçecek yada bizde onlara gereken cevabı vereceğiz. Açık ve net söylüyorum. İmralı sahalarda bütün Belediyelerimizde biz hiçbir kamu kurumuna iş yaptırmayacağız. Eğer bu hasmehane tutumlarından vazgeçmezlerse hiçbir kamu kurumuna iş yaptırmayacağız. Eğer bu düşmanca tavırlarını sürdüreceklerse bizde onlara iş gördürmeyeceğiz. Kaymakam'lığından Valiliğine, Milli Eğitim'den DSİ'ye, Jandarma'dan Emniyet'ine kadar hiçbir kuruma iş yaptırmayacağız. Bizim de elimizdeki bütün yetkileri sonuna kadar kullanacağımızı basın aracılığıyla bütün kamuoyuna duyuruyoruz. Biz çok taşınmaz mallar üzerinde söz söylemeyi dile getirmeyi doğru bulmuyoruz. Bu işle uğraşanların düşmanca tavırlarını ifşa etmek için de iyi örnekler var. Özel İdarenin bize devredilen bütün personelinin özlük dosyalarının kayıtlı olduğu bilgisayarların hardiskleri sökülüp bize öyle gönderildi" şeklinde konuştu.


Bölge: Emre An