Köklü Değişim'den iktisadi krizlere İslami çözüm önerisi

Köklü Değişim Dergisi Van Temsilciliği tarafından "Ekonomik Krizlere 10 Maddede İslami Çözümler" toplantısı düzenlendi. Programda iktisadi krizlere İslami çözüm önerileri, kamuoyuyla paylaşıldı.

VAN 14.02.2022 10:33:48 0
Köklü Değişim'den iktisadi krizlere İslami çözüm önerisi
Tarih: 01.01.0001 00:00

Van'da bir otelde düzenlenen toplantıya, Köklü Değişim Dergisi Van İl Temsilciliği ev sahipliği yaptı. Toplantıda, "Enflasyon ve Hayat Pahalılığı, Sanayi Sektörü, Sanayi Politikası ve Yapılması Gerekenler, Tarım ve Hayvancılığın Yeniden Canlandırılması, İstihdam Sağlanması ve İşsizliğin Düşürülmesi, Gelir Dağılımındaki Adaletsizlik, Vergisiz Bir Ekonomi, Can Yakan Faturalar, Ticaretin Canlandırılması, Kamu Malının Korunması ve Tasarruf Tedbirleri, Uluslararası Kurumlar ve Anlaşmaların İptali" başlıklarından oluşan 10 maddede "Ekonomik Krize İslami Çözümler" önerisi ele alındı.

Siyasi parti temsilcileri, STK temsilcileri, kanaat önderleri ve gazetecilerin katıldığı programda, İslam İktisat Uzmanı Muhammed Hanefi Yağmur bir sunum yaptı. Programa eski Van İl Sağlık Müdürü Dr. Bilal Acar, İlahiyatçı Yazar Abdullah İmamoğlu, Köklü Değişim Yazarı Ahmet Sapa da katıldı.

Yapılan açıklamalarda ekonomik krizden çıkış için hazırlanan ve 10 maddeden oluşan çözüm önerilerinin biran önce uygulanması gerektiği vurgulandı.

ACAR: "İNSANLAR İSLAMİ ÇÖZÜMLERE AÇLAR"

İlk olarak açılış konuşmasını yapan Eski Van İl Sağlık Müdürü Dr. Bilal Acar, "Son dönemlerde hepimizi etkileyen ciddi ekonomik krizle ile karşı karşıyayız. Ekonomik krizler son yüz yıldır bitmeden devam ediyor ve ekonomik krizler hakkında da özellikle medya camiasında çözümler üretiliyor. Bunu medya vasıtasıyla bize aktarıyorlar. Ancak bu çözümler Batı'nın kapitalist nizamı baz alınarak, çözüm olarak onu ortaya koyuyor. Bize başka bir alternatif sunulmuyor. Oysaki biz İslam ümmetinin birer ferdi olarak, bizim diğer taraflardan erişilmez bir fikir ve hükümlerimiz var. Dolayısıyla bizim çözümlerimizi, ölçümüzü İslami fikir ve hükümlerden almamız gerekiyor. Bu bağlamda Köklü Değişim Yayıncılık olarak bir örnek olması hasebiyle, bunu topluma aksettirmek amacıyla, ekonomik krizlere 10 maddede İslami Çözümler başlıklı bir kampanya başlattık ve bir rapor hazırladık. Kitapçıklarımızı esnaflarla, sivil toplum kuruluşlarıyla, akademisyenlerle, siyasi parti temsilcileriyle paylaştık. Ulaşabildiğimiz herkese bunu götürmeye çalışıyoruz. Bu kampanyamız Türkiye'de ciddi ses getirdi. İnsanlar aslında İslami çözümlere açlar. İslami çözümleri arıyorlar. Ancak böyle çözümleri maalesef ki medya organlarında yâda diğer yazılı veya görsel medyada bunlara rastlayamıyorlar. Dolayısıyla biz açığı kapatmak adına Köklü Değişim Yayıncılık olarak böyle bir rapor hazırladık" dedi.

YAĞMUR: "PROBLEMİN KAYNAĞINDAN, PROBLEM ALMAK ÇOK YANLIŞ BİR ŞEY"

İslam İktisat Uzmanı Muhammed Hanefi Yağmur ise yaptığı sunumda, "İslamin kendisine has bir iktisat nizamı var ve İslam'ın ortaya koyduğu iktisat nizamı, bugün dünyada uygulanmakta olan kapitalist sistemden ve daha önceki dönemlerde uygulanan komünist sistemden farklıdır. İslam'da ekonomik problemin temeli, o toplumda yaşayan tüm bireylerin temel ihtiyaçlarının karşılanmasıdır. Bizim bu konuyu gündeme getirmemizdeki en önemli sebeplerden birisi, ne yazık ki Türkiye Cumhuriyeti kurulduğu günden bugüne kadar, ekonomik kurumlarla ilgili sürekli politikalar üretiliyor, uygulamalar yapılıyor ama ne yazık ki yüz yıllık süre içerisinde geldiğimiz noktaya baktığımız zaman, aslında çokta iyi bir aşamaya geldiğimizi söylemek çok zor. Son bir yıl içerisinde yaşadığımız sıkıntılar, enflasyonun etkisi, hayat pahalılığı, doğalgaz, elektrik fiyatları ve piyasadaki aşırı artış konusunda, hepimizin televizyon ekranlarından veya farklı ortamlarda, iktisatçıların çözüm önerile ortaya koyduklarını görüyoruz. Ama bir şey dikkatten kaçıyor; sıkıntı bugünkü taklit edilen sistemde kaynaklanıyor. Bunun yanında ortaya konulan çözümler, yine buradan çıkarılmaya çalışılıyor. Problemin kaynağından, problem almak çok yanlış bir şey, doğru bir şey değil. Ayrıca bizler Müslüman olmamıza rağmen, hiç kimse kalkıp da, İslam'ın da ekonomik meselelerle ilgili çözümleri vardır, bu konuda İslam enflasyonun çözülmesinde şöyle bir hususu ortaya koymuştur, bunu bu şekilde çözebiliriz diye kimse bunu gündeme getirmiyor. Biz toplumun bu konuda bilgi sahibi olması, geçmiş asırlarda uygulandığı gibi, günümüzde de İslam'ın ekonomik çözümlerinin uygulanabilirliğinin herkes tarafından kavranılması, bilinmesi ve sadece bilinmesi değil, elde edilmesi, hayata geçirilmesi için böyle bir çalışma yaptık" ifadelerini kullandı.

İslam İktisat Uzmanı Muhammed Hanefi Yağmur, sanayi sektörü, sanayi politikası ve yapılması gerekenler, tarım ve hayvancılığın yeniden canlandırılması, istihdam sağlanması ve işsizliğin düşürülmesi, gelir dağılımındaki adaletsizlik, vergisiz bir ekonomi, can yakan faturalar, ticaretin canlandırılması, kamu malının korunması ve tasarruf tedbirleri, uluslararası kurumlar ve anlaşmaların iptali hakkında bir sunum yaptı ve bilgilendirmelerde bulundu.

Yapılan sunumun ardından soru-cevap kısmına geçildi. Sorulan sorular İslam İktisat Uzmanı Muhammed Hanefi Yağmur ve İlahiyatçı Yazar Abdullah İmamoğlu tarafından cevaplandırıldı.

Van Bölge Gazetesi: Hacı Yılmaz