“Kobani'de savaş oldu Saray yıkıldı“!

Adliye, emniyet, banka ve belediyenin aynı binada hizmet vermeye çalıştığı Van'ın Saray ilçesi virane bir köy görüntüsü veriyor. Belediye Eş Başkanı Abdulkadir Çalışkan, ilçenin içinde bulunduğu durumu, 'Kobani'de savaş oldu Saray

VAN 15.04.2015 10:05:57 0
“Kobani
Tarih: 01.01.0001 00:00
 Haber: Adil HARMANCI

Tek asfaltlı yolu merkezin 500 metre ilerisinde geçen ve Van-İran bağlantısını kuran transit yol olan Saray'da yollar, adeta savaştan sonra terk edilmiş bir yerleşim yerini andırıyor.

Tarihi boyunca imar planının uygulanmadığı, adeta iki katlı bir yapıya rastlamanın mucize olduğu ilçede dükkânlar, evler, kamu kurumları, kahveler, lokantalar, ahırlar iç içe bulunuyor.

4 KURUM BİR BİNADA HİZMET VERMİŞ
İlçedeki iki katlı yapılardan biri kaymakamlık binası, bir diğeri ise belediye binası... 
Ancak belediye binasında bir süre önce 4 kurum hizmet vermiş. Alt katta adliye, ikinci katta banka ve belediye, aynı katın arka bölümünde ise emniyet. 
2014 yılında iş başına gelen DBP'li belediye yönetimi ise şu anda sadece banka şubesinin çalışmalarına izin veriyor. Binada tadilat başlatıldığı için Adliye ve emniyet, başka yerlere taşınmış durumda.

EMNİYET MİSAFİRHANE OLDU
Gazetemize konuşan Belediye Eş Başkanı Abdulkadir Çalışkan, emniyete ayrılan bölümün şu anda misafirhane olarak kullanıldığını söyledi. 
Binada tadilat çalışması başlatıldığını belirten Çalışkan, şunları söyledi:
"Bizim binanın arka tarafını daha önce emniyet kullanıyordu. Gözaltına alınanlar oraya atılırdı. İlk geldiğimizin üçüncü günü evrakları inceledim baktım ki encümen kararı yok, sadece işgal. Bunların Kaymakamlık içinde yerleri vardı, ama burayı da bu şekilde kullanıyorlardı. 7 yıldı kullanıyorlardı. Biz yazımızı yazdık 15 gün içinde boşalttık. Şu anda misafirhaneye çevirmiş bulunuyoruz. 11 odalıdır. 20-30 kişinin gelip kalabileceği bir yerdir. Burası İran yolu üzerindedir, geçen yıl bazıları gelip geçerken soğuktan donmuşlar, en azından bu gibi insanların kalabileceği bir yer olsun dedik."

ADLİYE DE AYRILDI
Alt katın da Adliye binası olarak kullanıldığını anlatan Çalışkan, "Binanın birinci katı da Adliye olarak kullanılıyordu. Gelirken belki görmüşsünüzdür, onların da yılbaşında sözleşme süreleri doldu. Kendilerini söyledik, belediyenin binasıdır, çıkın diye ve çıktılar. Şimdi orada tadilat başlatmışız, belediye için yeni bir yapı oluşturuyoruz. Kendimizde ikinci katta idareten çalışma yürütüyoruz. Banka şubesi de 15 güne kadar çıkacak. Kendilerine başka bir yer bulmuşlar" diye konuştu.

BELEDİYENİN TAPUSU YOK!
Belediyenin şimdiye kadar tapusuz bir mekânda çalışma yürüttüğünü de kaydeden Çalışkan, şu bilgileri verdi:
"Belediyenin tapusu yoktu. Biz yeni tapu aldık. 20-30 yılı aşan bir ilçede belediyeye ait tek tapulu yer yoktu. Ayrıca ilçenin tamamı böyledir. Şu anda ilçede gördüğünüz evlerin yüzde 74'ü tapusuzdur. Şu anda 27 tane tapu çıkarmışız, bir tane fen elemanı tuttuk. İmarda olan yolu harita mühendislerine vereceğiz, parselasyonunu yapacağız. Yerin çoğu hazine ve meradır. Mera bize çok sıkıntı çıkarıyor."

KOBANİ'DE SAVAŞ SARAY'DA YIKIM!
İlçenin içinde bulunduğu durumu esprili bir dille anlatan Çalışkan, şunları kaydetti:
"İlçenin halini görüyorsunuz. Yollar berbat, yıkık, altyapısı yok, suyu yok. Bu bir yıldır ilçeyi onarmaya çalışıyoruz. Çok ciddi bir yoksulluk var. Bizden önceki yönetim ilçeyi öyle bir hale getirmiş ki, ben her zaman söylerim; 'Kobani'de savaş olmuş ama Saray yıkılmış' diye. Gerçekten savaştan çıkmış bir yer gibi. Cumhurbaşkanı Erdoğan başbakanken bir seçim öncesi Saray'a gelecekti, o zaman belediye onların elindeydi. Son anda vazgeçti, utancından gelemedi. Nasıl gelecek, yıkık bir ilçe..!"

Kaynak / Editör: Prestij Haber Merkezi - Adil Harmancı