Kıyı işgaline tepki: 'Kıyılar halkındır'

Yıllardır dile getirilen, tepki gösterilen ve çözümü noktasında şimdiye kadar herhangi bir somut adım atılmayan Van Gölü kıyısındaki kamu yapıları ve yeni yapılan özel mülkiyetli villalar halkı huzursuz ettiği gibi turizmi de olumsu

VAN 22.08.2015 18:52:55 0
Kıyı işgaline tepki:
Tarih: 01.01.0001 00:00
 Van Gölü, çevresindeki tarihi ve doğal güzelliklerle birlikte bölge açısından büyük bir turizm değeri taşımasına rağmen, kamu yapıları ve son yıllarda hızla inşa edilen özel mülkiyetli villaların işgali altında nefes alamıyor. Van Gölü'nün korunması için yıllardır çağrıda bulunulurken, buna kulak tıkayan ilgililer sorunun çözümü noktasında duyarsız davranıyor. Gün geçtikçe kirlenen Van Gölü bir yandan kirlilikle mücadele ederken, diğer yandan çevresinde oluşan özel mülkiyetli yapılar ve kamu yapıları nedeniyle halkın gölden faydalanma imkanları kısıtlanıyor.

Dünyanın sayılı göllerinden biri olan Van Gölü'nün kirlilikten arındırılması, kirletilmemesi ve kaderine terk edilmemesi yönünde çağrıların arttığı bu süreçte, göl çevresine yapılan yapıların da Van Gölü'nü ciddi anlamda kirlettiği ve halkın gölden faydalanmasını engellediği belirtiliyor. Kentin en büyük değerlerinden biri olan Van Gölü değerlendirilmemekle birlikte bir milyonu aşkın insanın katı ve sıvı atığı ile de kirletildiğini hatırlatan Van Serbest Muhasebeci Mali Müşavirler Odası (SMMMO) Başkanı İbrahim Şahin, Van Gölü çevresinde yaşanan kıyı işgaline tepki gösterdi. Van'daki tüm Sivil Toplum Örgütü temsilcilerinin bu konuda duyarlılık oluşturması gerektiğine dikkat çeken Şahin, "Kıyılar halkındır. Buraları işgal etmeye kimsenin hakkı yok" dedi.

"UYGULANIYOR MU UYGULANMIYOR MU?"
Kıyı kanunu uygulama yönetmeliğinin Van'da uygulanıp uygulanmadığı hakkında endişelerini gazetemize aktaran Şahin, "Endişeliyiz. Çünkü Van Gölü'ne kimse sahip çıkmıyor. Kamu yapılarının işgali altında olan Van Gölü şimdi de özel mülkiyetli gelişi güzel yapılan villaların işgali altındadır. Halkımız sahile dinlenmeye, eğlenmeye, zaman geçirmeye gittiğinde sahile nasıl ulaşacağını bilemiyor" ifadelerini kullandı.

"HALKIN HAKKI ELİNDEN ALINIYOR"
Halkın eğlenme, zaman geçirme, ailesiyle birlikte yüzme hakkının elinden alındığını dile getiren Şahin, "Sahil kenarında yapılan villa ve site sahipleri bazen halkın sahile gitmesini engelleyebiliyor. Bu nedenle de kavgaların yaşandığına da şahit oluyoruz. Çünkü insanların sahile ulaşabileceği yollar yapılan yapılarla kapatılmış. O sahillerin resmen bu yapılara ait görünümü var" diye konuştu.

"BÜYÜKŞEHİRHAREKETE GEÇMELİ"
Van Büyükşehir Belediyesi'nin bu konuda gerekli ne çalışmalar varsa biran önce yapması gerektiğine vurgu yapan Şahin, "Bu yapılar şuan azınlıkta. Ama gün geçtikçe artıyor. Bu da sorunların daha da büyümesine neden olacak. O nedenle buralarda imar uygulanıyorsa halkın ortak çıkarı gözetilerek uygulanmalıdır. Eğer yanlış bir imar uygulaması varsa da derhal revize edilmelidir" dedi.

"DUYARLILIK OLUŞTURULMALI"
Van Gölü kıyısındaki kamu yapıları ve yeni yapılan özel mülkiyetli villaların halkı huzursuz ettiği gibi turizmi de olumsuz etkilediğine dikkat çeken Şahin, son olarak şunları kaydetti:
"Sivil Toplum Örgütü temsilcileri bu durumu görmeli ve gerekli duyarlılığı oluşturmalıdır. Yoksa ciddi sıkıntılarla karşı karşıya kalacağız. Van Gölü bir dünya mirasıdır. Buna herkes sahip çıkmalıdır. Van Gölü kıyısında yaşanan işgale ilgisiz kalanları sorumluluğa davet ediyorum."

Kaynak / Editör: Prestij Haber Merkezi - Fazıl Erüş