KISMİ AY TUTULMASI YAŞANDI

'AY TUTULMASI ANINDA NAMAZ KILIN, DUA EDİN'

VAN 8.08.2017 10:39:30 0
KISMİ AY TUTULMASI YAŞANDI
Tarih: 01.01.0001 00:00
 Dünyanın pek çok bölgesinde yaşanan kısmi ay tutulması Türkiye'den de izlenebildi.

Bugün dünyanın pek çok bölgesinde kısmi ay tutulması yaşandı. En net haliyle Rusya'dan izlenen parçalı ay tutulması Türkiye'nin tüm bölgelerinden de görüldü.

Ayın bakır renginde göründüğü "Parçalı ay tutulması" gerçekleşti. Kısmi ay tutulması saat 22.23'de dünyanın tam gölge konisine girerek başladı. TSİ 22.25'de sona erdi. Tutulma Türkiye'nin her yerinden izlenebildi.                

En net haliyle Rusya'dan izlenen parçalı ay tutulması, Ortadoğu, Avrupa, Pasifik ve Asya gibi çeşitli kıtalardan da görülebiliyor. Ay tutulmasının, güneş tutulmasına kıyasla çıplak gözle izlenmesinin bir tehlikesi yok.

Astronomi meraklılarının bekledikleri ay tutulması en son 28 Eylül 2015 tarihinde gerçekleşmişti. Bir sonraki tam tutulma bir yıl sonra 27 Temmuz 2018 Cuma günü gerçekleşecek.

"AY TUTULMASI ANINDA NAMAZ KILIN, DUA EDİN"

Güneş tutulması olayına Küsûf denirken, Ay tutulması hadisesine Hüsûf denmektedir.

Buhâri'nin rivayet ettiği bir Hadis-i Şerif'te; Hz Muhammed (sav), oğlu İbrahim'in vefatı üzerine şu şekilde ifade buyurmuşlardır. “Ay ile Güneş Allah'ın varlığının ve kudretinin delillerindendir. Bu ikisi (Ay ve Güneş) hiç bir kimsenin ölümü veya yaşamı sebebi ile tutulmazlar. Ayın veya Güneşin tutulmasına şahit olduğunuz anda, bu ikisi açılıncaya kadar namaz kılın ve dua edin.”

 

Ay tutulması zamanında kişi tek başına iki rekat namaz kılabilir. İmam Şafi ve Ahmed b. Hanbel, Hüsuf namazının sünnet olduğunu ve cemaatle kılınabileceği görüşünü savunmuşlardır. (İLKHA)