Kırtasiyecilerden ortak vurgu: “Kırtasiye, kırtasiyeciden alınır’

COVİD-19 pandemi sürecinde uzun süre okulların kapalı olması, kırtasiyeci esnafını da derinden etkiledi. 2021 – 2022 eğitim – öğretim sezonunun yüz yüze yeniden başlaması ile birlikte kırtasiye sektöründe de hareketlilik oluştu. An

VAN 13.09.2021 10:37:35 0
Kırtasiyecilerden ortak vurgu: “Kırtasiye, kırtasiyeciden alınır’
Tarih: 01.01.0001 00:00

Başta zincir marketler olmak üzere, işportacılar tarafından dahi satılan kırtasiye malzemelerinin olduğunu belirten kırtasiyeciler; “Kırtasiye, kırtasiyeciden alınır. Kaliteli okul malzemelerini almak isteyen velilerimizin tercih edeceği adres kırtasiyeciler olmalıdır. Çocuklarının sağlığı için kalitesiz ve sağlıksız ürün almamalarını önemle tavsiye ediyoruz. Ucuz ve kalitesiz ürüne kaçarak çocuklarımızın gelecekteki sağlığına  ağır bedeller ödetmeyelim” diye konuştular. 
Kırtasiye malzemelerini yılın her döneminde satan kırtasiyeciler, sezona bağlı olarak ürün bulunduran dükkanların ve bazı esnafların sektöre büyük darbe vurduğunu söylüyor. Konuyla ilgili serzenişte bulunan Kent Kırtasiye sahibi Haluk Bekiroğlu: “2 senedir okulların açılmamış olmasıyla ilgili olarak velinin bir alışveriş yapabileceğini düşünüyoruz. Tabi burada zincir marketlerin de büyük bir etkisi var ama halkımıza, tüketicimize şunu söylüyoruz; Zincir market fiyatlarına baktık, öyle sanıldığı gibi fiyatları ucuz değil, hatta birçok konuda bizden pahalı. Özellikle marka ürünlerde bizden pahalıdırlar, bunun bilinmesi lazım” derken, Kural Kitap Kırtasiye sahibi Abdullah Kurt ise: “Biz kırtasiyeciler son 2 sezondur maalesef çalışamıyoruz çünkü bizim hitap ettiğimiz alan belli. Fakat zincir mağazalar yıl boyunca sürekli çalışıyorlar. Sezon açıldığında, ders zili çaldığında buralar kırtasiye malzemelerini yığıyorlar, bu durum da bizi olumsuz yönde etkiliyor. Bu duruma gerçekten üzülüyoruz, çünkü herkesin kendi alanında kendi işini yapmasını istiyoruz” ifadelerini kullandı.

“BEKLEDİĞİMİZ GİBİ OLMADI”
Kent Kırtasiye sahibi Haluk Bekiroğlu, yaşanan korona virüs sürecinde en büyük yarayı kırtasiye sektörünün aldığına vurgu yaparak, ülke genelinde birçok esnafın işyerini kapatmak zorunda kaldığını söyledi.  
Bekiroğlu, şöyle konuştu: “Açıkçası beklediğimiz gibi bir sezon olmadı şuana kadar. 2 yıldır okulların açılmamış olması hem eğitim ve öğretimde çok büyük kayıplara neden oldu, hem de kırtasiyeci esnafına büyük darbe vurdu. Türkiye’de birçok yerde birçok arkadaşımız dükkanını kapatmak zorunda kaldı, biz bile bunu düşündük. Okulların açılıp açılmayacağı ile ilgili bir belirsizlik vardı, ancak açıldı ve bu kararı da çok doğru bir karar olarak görüyoruz. Bu anlamda hükümet gerekli tedbirleri almıştır diye düşünüyoruz. İlk birkaç gün hareketlenme oldu, açıkçası umutlandık, ama ardından ne yazık ki beklediğimiz gibi bir hareketlilik göremedik şuana kadar. Elbette ki o eski yılların kitap satış yoğunluğunu beklemiyoruz ama nihayetinde 2 senedir okulların açılmamış olmasıyla ilgili olarak velinin bir alışveriş yapabileceğini düşünüyoruz. Tabi burada zincir marketlerin de büyük bir etkisi var ama halkımıza, tüketicimize şunu söylüyoruz; Zincir market fiyatlarına baktık, öyle sanıldığı gibi fiyatları ucuz değil, hatta birçok konuda bizden pahalı. Özellikle marka ürünlerde bizden pahalıdırlar, bunun bilinmesi lazım. Ucuz algısından dolayı vatandaşların çoğu marketlere yöneliyor, bu durum da bizi ciddi bir şekilde etkiliyor.”

“TÜKETİCİ MUTLAKA KALİTELİ ÜRÜN ALMAYA ÖZEN GÖSTERSİN”
Velilerin kırtasiye ürünü alırken, çocukların sağlığı açısından ucuz ve kalitesiz ürün almamaları çağrısında bulunan Haluk Bekiroğlu; “Aradaki fark ödeyeceğimiz bedelden fazla değildir, yani ucuz ve kalitesiz ürüne kaçarak çocuklarımızın gelecekteki sağlığına ağır bedeller ödetmeyelim” uyarısında bulundu.  
Kent Kırtasiye sahibi Haluk Bekiroğlu: “Bunun yanı sıra yine sektörümüz dışında olan bakkallar, seyyar satıcılar gibi herkes kırtasiye malzemesi satıyor. İlla bizden mal alın diye değil ama “Kırtasiye, Kırtasiyeciden Alınır” diye bir sloganımız var dernek olarak. Çünkü kırtasiyecilerin belli sorumlulukları var, yıllardır bu mesleği yapmanın getirdiği bir sorumluluk vardır. O nedenle kaliteli ürün satmak durumundayız biz. Kullanıcı çocuklarımızdır, arada ki 1-2 lira gibi rakamlara takılıyor bazı tüketiciler veya çanta alımlarında rakamlara takılıyorlar. Çocuklarımızı zehirlemeyelim. Tüketici mutlaka kaliteli ürün almaya özen göstersin çünkü çantayı da, kalemi de, kalem kutusunu da, boyayı da çocuklarımız kullanıyor. Onun için mutlaka tanıdıkları, bildikleri kırtasiyeciden alışveriş yapsınlar ve ucuza kaçmasınlar”  şeklinde konuştu. 

“UMUT EDİYORUZ Kİ BU HEYECAN DİNMEZ”
Kural Kitap Kırtasiye sahibi Abdullah Kurt da, uzun bir süre kapalı kalan kırtasiyecilerin, süreçten dolayı büyük yara aldığını ifade etti. Kurt, pandemi sürecinde birçok esnaf grubu iş yaparken kırtasiye sektörünün ise pandemiden dolayı okulların kapalı kalması nedeniyle iş yapamaz duruma geldiğini söyledi.
Kurt, şöyle konuştu: “Öncelikle 2021-2022 eğitim ve öğretim yılının tüm velilere, öğretmenlere ve öğrencilere hayırlı olmasını diliyoruz. Bilindiği gibi 2019 yılından bu yana tüm dünyada olduğu gibi ülkemizde de COVİD-19 virüsü çok etkili oldu ve birçok sektörü de önemli derecede etkiledi. Bunların başında da biz kırtasiyeciler geliyoruz. Eğitim ve öğretim olmadığı zaman bizim alanımız maalesef çok daralıyor, satış yapamıyoruz. Fakat bu sene eğitim ve öğretim yılının açılması ile beraber velilerde, öğretmenlerde, öğrencilerde ve bizde ciddi bir heyecan oluştu. Umut ediyoruz ki bu heyecan dinmez, virüs etkisini kaybeder, eğitim devam eder çünkü eğitim kişisel bir şey değil, tüm insanlığı etkileyen bir alan, geri kalması mümkün değil ve kabul edilemez bir şey.”

“KIRTASİYE, KIRTASİYECİDEN ALINIR” 
Vatandaşların kırtasiye ürünlerini kırtasiyecilerden alma çağrısında bulunan Abdullah Kurt, şöyle devam etti: “Biz kırtasiyeciler son 2 sezondur maalesef çalışamıyoruz, çünkü bizim hitap ettiğimiz alan belli, öğretmenler, öğrenciler ve çocuğu okula giden veliler. Fakat zincir mağazalar yıl boyunca sürekli çalışıyorlar. Sezon açıldığında, ders zili çaldığında buralara kırtasiye malzemelerini yığıyorlar, bu durum da bizi olumsuz yönde etkiliyor. Buna gerçekten üzülüyoruz çünkü herkesin kendi alanında kendi işini yapmasını istiyoruz. Bize gelen bazı müşteriler farklı esnafların sattığı ürünleri istiyorlar, bu ürünleri satabileceğimiz halde iş yerimizde bulundurmuyoruz ve müşteriyi o ürünleri satan esnafa yönlendiriyoruz, olması gereken de budur. Ama her ne hikmetse bir çok yer, okullar açıldığı zaman kırtasiye ürünü satmaya başlıyor. Onların sattığı ürünleri takip etmek, sağlık açısından zararlı mı değil mi diye denetlemek bizim işimiz değil, o yetkili mercilerin görevi. Ama biz velilerimizden kesinlikle şunu istiyoruz; çocuklarımızın sağlığı için ‘kırtasiye, kırtasiyeciden alınır’ sloganıyla alışverişe çıkmalarını istiyoruz. Öte yandan bilindiği gibi spot ürünler piyasada çok mevcut, sağlıksız ürünler çok var, markası bile bilinmeyen ürünler satılıyor, tezgahlarda satılıyor, sokaklarda satılıyor, hijyen açısından, sağlık açısından çocuklarımızın geleceği için bu tarz yerlerde satılan ürünleri önermiyoruz, kırtasiyecilerden almalarını tavsiye ediyoruz. En yoğun liste özellikle anaokullarında oluyor. Anaokulu öğrencisi için yaklaşık maliyet ürünün kalitesine göre 350-650 TL arası değişiyor. İlkokul grubunda ise, daha önceki yıllardan kalan ürünler olabiliyor, veliler buna dikkat ediyor. Malesef insanların alım gücü düştüğü için tasarruf etmeye çalışıyorlar. Lise grubunda maliyet biraz daha az olabiliyor.”


Özel Haber: M. Selim KURT

Kaynak: (Prestij Haber Merkezi) - Prestij Haber Merkezi