Kırsalda proje vermeye yönelik talep patlaması yaşandı

Tarım ve Kırsal Kalkındırmayı Destekleme Kurumu Van İl Koordinatörlüğü, Van'da 5 proje ile yola koyulduklarını, şu an ise projelere başvurularda talep patlaması yaşadığını kaydetti.

VAN 8.04.2014 09:28:45 0
Kırsalda proje vermeye yönelik talep patlaması yaşandı
Tarih: 01.01.0001 00:00
Tarım ve Kırsal Kalkındırmayı Destekleme Kurumu (TKDK) Van İl Koordinatörü İbrahim Başak, TKDK’ın Türkiye’de 42 ilde ve Van’da yaptıkları çalışmalar ile ilgili İlke Haber Ajansı’na önemli bilgiler verdi.



Van’da 5 proje ile yola koyulduklarını ve gelinen aşamada projelere başvurularda talep patlaması yaşadıklarını anlatan Koordinatör İbrahim Başak, kurumlarının tarımsal anlamda hem Türkiye geneline hem de Van’a ciddi katkılar sağladığını ifade etti.



TKDK İl Koordinatörü Başak, bu yıl açılan çağrılarına geçen yıllara nazaran çok daha yoğun bir ilgi olduğunu ve yoğun bir proje başvurusu aldıklarını belirtti.



“Amaç; var olan işletmeleri AB standartlarına yükseltmek”

TKDK’nın kuruluşu ve amaçları hakkında bilgi veren Başak, kurumlarının amacının var olan işletmeleri Avrupa Birliği standartlarına yükseltmek, rekabet edebilirliğini arttırmak veya yeni kurulacak işletmelerde ise Avrupa Birliği ve Ulusal standartları sağlamak olduğunu ifade ederek, “ Kurumumuz ilk olarak aralarında Van ilimizin de bulunduğu 20 ilde uygulandı. Bunlara 1. Faz iller diyoruz. Daha sonraki aşamada bunlara 22 il daha eklendi. Bunlara ise 2. Faz iller diyoruz. Şu anda 42 ilde uygulanan bir program olan İPARD yani Kırsal Kalkınma bu illerde tüm hızıyla devam etmektedir.” dedi.



“5 proje ile yola çıktık”

2011 Ağustos ayında itibaren akredite edildikten sonra yaşanan deprem felaketinden nasiplerini aldıklarını ifade eden Başak, “Deprem bizim açımızdan çok büyük zararlara ve aksamalara neden oldu. İlimiz deprem felaketinden sonra toparlanmaya başlamasıyla birlikte bizler de halkımıza ve ilimize destek olmak amacıyla çalışmalarımızı yoğunlaştırdık. Ve 2012 Mayıs ayından itibaren kurumumuzu yeniden dizayn ederek hemen proje çağrısına çıktık. Bu dönemde 6 milyon 54 bin TL değerinde proje aldık bunlardan 2 tanesi besi 3 tanesi de kırsal turizm tedbirine ait projelerdi. Bunları Van merkez ve Gürpınar, Edremit ve Gevaş’ta aldık ve ödemelerini de tamamladık.” dedi.



“24 adet proje ile yola devam”

Sonraki çağrılarında halkın yoğun talebi ile karşılaştıklarını ifade eden TKDK İl Koordinatörü Başak, “Özellikle 11. çağrıda bizler tam 24 adet proje aldık. Bunların miktarı 19 milyon 355 bin TL civarıydı hibe oranımız ise 10 bin 359 TL civarındaydı. Bu 24 projemizden 8’i farklı sebeplerden dolayı geri çekildi. Geriye kalan projelerle kurum olarak sözleşme imzaladık ve bunların ödemesini 2014 yılı içinde tamamlayacağız. Ayrıca 12. çağrıda da 24 adet proje aldık. Bu projeler besi, süt yetiştiriciliği, Kırsal Turizm, süt işleme fabrikası ve arıcılık konularına yönelik alındı. Bu çağrıdaki toplam bütçemiz 33 milyon TL civarındadır. Projelerin incelemeleri hala devam etmektedir. Bunların ödemleri ise 2014 yılı içerisinde yapılacaktır” şeklinde konuştu.



Bu yıl 10 Şubat 2014 tarihinde proje başvuru çağrılarını yaptıklarını ifade eden Başak, yoğun talep üzerine projelerin son teslim tarihini de 10 Mart’tan 21 Mart 2014’e kadar uzattıklarını hatırlattı.



“Tüm projelerimizde yüzde 18 KDV ve gelir vergisi muafiyeti var”

Van İl sınırları dâhilinde olan tüm ilçelerde kendilerine proje başvuruları yapılabildiğini hatırlatan Başak, “Erciş, Edremit, Bahçesaray, Gevaş, Gürpınar, Başkale yani 13 ilçemizden bizlere proje gelebiliyor. Bizlerin burada da uyguladığımız tedbirlerimiz var. Burada çok geniş bir alanda projelere de hibe desteği veriyoruz. Aynı zamanda bütün tedbirlerde yüzde18 KDV muafiyeti ve Gelir Vergisi muafiyeti söz konusudur.” diye konuştu.



Birçok ilçe ve merkezde proje aldıklarını da sözlerine ekleyen Başak, “Bizlere Gürpınar ilçesinden projeler geliyor. Erciş ilçemizden projeler geliyor. Bahçesaray İlçemizde arıcılık ve su ürünleri projesi geliyor. Merkez ve Gevaş ilçelerinde projeler geliyor. Diğer ilçelerimizden ise bu çağrıda genellikle konaklama ağırlıklı projeler geliyor. İlçelerimizin halihazırda en fazla olan eksikliği ne yönde ise ve başvuru sahiplerimizin taleplerine göre hangi tedbirlerimiz uyuyorsa ona göre bizim kurumumuza projelerini sunuyorlar. Bu anlamda kurumuza proje vermeye yönelik ciddi bir talep var.” ifadelerini kullandı.



“Netice hijyenik, kaliteli ve organizeli bir üretim teşkilatı kurmak”

Bölgede verilen tarımsal desteklere rağmen özellikle tarım alanında gelişme sağlanamaması olgusunu da değerlendiren Başak, “Ülkemiz kayıtlarına bakıldığımızda çiftçi sayımız çok fazladır. Bir hayvanı olan da çiftçi olarak kabul ediliyor. Çok sayıda hayvanı olan da çiftçi olarak kabul ediliyor. İnsanlarımızın çoğu ataerkil eski ilkel yöntemlerle çiftçilik yapıyor. Yani kendi ihtiyacını ya karşılayabiliyor. Ya da kendi ihtiyacını dahi karşılayamıyor. Onun için bizim hedef kitlemiz, var olan küçük ve orta ölçekli işletmelerdir. Van’da mikro anlamda çok sayıda işletmeler var. Bunlara yönelik ise Tarım Bakanlığımızın farklı uygulamaları ve destekleri var. Bizlerin hedef kitlesi ise daha çok küçük ve orta ölçekli işletmeleri kalkındırmak ve bunların tarımsal üretim metotlarını AB ve ulusal standartlarına çıkartmak ve verimliliği, üretkenliği artırmaktır. Ve netice olarak da daha hijyenik daha kaliteli ve organizeli bir üretim teşkilatı kurmaktır.” diye konuştu. (Murat Dalgın-İLKHA)