`Kirleterek tüketiyoruz`

Van Valisi Aydın Nezih Doğan, Dünya Çevre Günü münasebetiyle bir mesaj yayınlandı.

VAN 6.06.2014 11:23:51 0
`Kirleterek tüketiyoruz`
Tarih: 01.01.0001 00:00
Van Valisi Aydın Doğan Dünya Çevre Günü münasebetiyle yayınladığı mesajında bir milyar insanın açlıkla mücadele ettiğini, milyonlarca çocuğun gıda ve sağlık hizmetlerinden yararlanamaması nedeniyle hayatını kaybettiğine dikkat çekerek, doğanın insan eliyle yapılmış olumsuzluklarla karşı karşıya kalındığını belirti.

Vali Doğan mesajında, “18. yüzyılda başlayan Sanayi Devrimiyle insanoğlu, ekonomik refahını arttırmak adına kentlerin ve ülkelerin inşasında sanayileşmenin etkisiyle geçmişte görülmemiş oranda doğal kaynakları kullanmış ve bu durum özellikle de yüzyılımızda önemli bir çevre sorunu haline gelmiştir.” Dedi.

“Düşüncemizin temelinde doğaya egemen olma değil”

“Kirleterek ve tüketerek yaşanabilir bir dünyayı, önce kendi çocuklarının, sonra dünya çocuklarının elinden almaya hiç birimizin hakkı olmadığı da bir başka gerçek olduğunu” söyleyen Vali Doğan, “Tüketim sonuna kadar kışkırtıldığı, insanlar sınırsız bir israfa teşvik edildiği günümüz dünyasında; bir milyar insanın açlıkla mücadele ettiği, milyonlarca çocuğun gıda ve sağlık hizmetlerinden yararlanamaması nedeniyle hayatını kaybettiği, insan eliyle yapılmış bu olumsuzluklarla maalesef karşı karşıyayız.” İfadelerine yer verdi.

“Düşüncemizin temelinde doğaya egemen olma değil, onu anlama çabası olmalıdır.” İfadelerini kullanan Doğan, “İnsanın doğayla olan duygusal bağına önem vermeyen, insanı ve onun ihtiyaçlarını merkeze alan yeni bilim anlayışı yerine, çevreyi ve onun sorunlarını merkeze alan yeni bir çevreci anlayışa yönelmeliyiz. Yani insanın yaşadığı çevreyi kendi evi olarak, çevre sorunlarını da bizzat kendi sorunu olarak görüp onu sahiplenebilecek bir bilinç oluşturması gerekmektedir.” Şeklinde mesajını sürdürdü.

“Tabiatı tahrip eden değil, onu yeniden üreten bu bilinç özümüzde”

Herkesi bu bilinci arttırmada işbirliğine davet eden Vali Doğan, “Ülkemizin sahip olduğu değerleri, biyolojik çeşitliliği ve peyzajı muhafaza ederek, çevreyi korumak ve bize emanet edilen bu paha biçilmez değeri gelecek kuşaklara aynı şekilde, hatta daha da iyileştirilmiş bir biçimde devredebilmek için koruma-kullanma dengesi içinde sürdürülebilirliği sağlamayı hedeflemeliyiz. Tabiatı tahrip eden değil, onu yeniden üreten bu bilinç aslında bizim özümüzde, kültürümüzde yaşamaktadır. Tarım toplumu olarak üretken olmamız, israftan kaçınarak kaynakların kullanımında tasarrufu hep ön plana çıkarmamız, kültürümüzün doğaya olan yatkınlığının bir sonucudur. Torunlarımızın bize bir emaneti olan doğayı ve gelecek nesillerimize temiz yaşanabilir bir Van’ı bırakabilmek adına Dünya Çevre Gününü kutluyor; herkesi bu bilinci arttırmada işbirliğine davet ediyorum.” İfadelerini kaydetti. (Hacı Yılmaz-İLKHA)