'Kıras Fistan'da Hürrem Sultan Modası

Van'da özellikle düğünlerde giyilen ve halk arasında 'kıras fistan' olarak adlandırılan yöresel kıyafetlerde Hürrem Sultan döneminin başladığı belirtildi.

VAN 25.03.2013 13:13:28 0
Tarih: 01.01.0001 00:00

Van'da özellikle düğünlerde giyilen ve halk arasında 'kıras fistan' olarak adlandırılan yöresel kıyafetlerde Hürrem Sultan döneminin başladığı belirtildi.

Genellikle yöre halkı tarafından özel günlerde giyilen kıras fistan, havaların ısınmasıyla birlikte sezonu da açıldı. Kış mevsiminin hükmünü yitirmesi ile birlikte kıras fistana olan ilginin arttığını belirten Aslan Moda Evi işletmecisi Rahmi Aslan, halkın ihtiyacını karşılamak amacıyla yoğun bir çalışma programına girdiklerini söyledi. Özellikle Muhteşem Yüzyıl dizisindeki Hürrem Sultan kıyafetine genç kesimin yoğun rağbet gösterdiğini ifade eden Aslan, "27 yıldır giyim sektöründe çalışıyorum. Her geçen gün yöresel kıyafetlere olan rağbet artıyor. Yöresel kıyafetlerimiz artık moda haline geldi. Hemen hemen tüm illerden siparişler alıyoruz. Özellikle İstanbul, Ankara ve İzmir gibi metropol illerden yoğun bir talep var" dedi.

Kumaşların İran ve Dubai'den geldiğini ifade eden Aslan, "Biz, genellikle sipariş üzerine çalışıyoruz. Müşterilerimiz bize istedikleri modeli söylüyor. Bizlerde onun istediği şekilde kumaşı dikip taşlandırıyoruz" şeklinde konuştu.

Fiyatların 100 ila 500 TL arasında değiştiğini dile getiren Aslan, işyerinde 10 kişiye istihdam sağladığını da sözlerine ekledi.

Moda evinde çalışan Bilnaz Temel ise, yöresel kıyafette 2013 modasının Hürrem Sultan olduğunu belirterek, renk olarak kırmızının tercih edildiğini, kumaşta ise kadifenin ön planda olduğunu söyledi. - Van