Kıpçak, anket çalışmasının sonuçlarını açıkladı

Van’da madde bağımlılığı ile ilgili bir anket çalışması yaptıklarını söyleyen Urartu Kalkınma Sivil Toplum ve Diyalog Derneği Başkanı Mehmet Nuri Kıpçak, söz konusu anket sonucu bir rapor ortaya çıktığını söyledi.

VAN 2.07.2018 09:55:16 0
Kıpçak, anket çalışmasının sonuçlarını açıkladı
Tarih: 01.01.0001 00:00
 Konuyla ilgili gazetemize açıklama yapan Urartu Der Başkanı M.Nuri Kıpçak, Madde Bağımlılığının Önlenmesi projesi dahilinde İl Milli Eğitim Müdürlüğü ve İpekyolu İlçe Milli Eğitim Müdürlüğünün anlamlı destekleri ile İpekyolu İlçesi’ndeki 9 lise ve 2 ortaokuldaki toplamda 336 öğrenci ile bir anket çalışması gerçekleştirildiğini ifade etti.

   Kıpçak, “Öğrencilerin teknolojiye bağımlılık düzeylerinin ne düzeyde olduğunun tespit edilmesi yönünde,  görevlendirdiğimiz proje koordinatörü Sebiha İstek ile üyelerimizden olan sosyal hizmet uzmanı Halis Keve, teknoloji bağımlılığı anket çalışmasını sorunsuz tamamladılar. Yapılan anket çalışmamızı Valiliğimizin ilgili birimlerine, İl Milli Eğitim Müdürlüğümüz ile İpekyolu İlçe Milli Eğitim Müdürlüğümüze rapor halinde sunduk.  Yapılan çalışmamızın sonucuna göre ankete katılan lise öğrencilerinin %20’si bağımlılık belirtilerinden en az üçünü gösterirken %39’u tolerans, %29’u yoksunluk belirtisi göstermektedir. Liselerde erkek öğrencilerin %34’ü, kadınların ise % 26’sı teknoloji bağımlısıdır ya da bağımlılık belirtisi göstermektedir. Erkek öğrencilerin bağımlı olma ya da bağımlılık belirtisi gösterme durumu daha yüksektir. Bağımlı ya da bağımlılık belirtisi gösteren öğrencilerin %37’si eğitim seviyesini iyi olarak nitelendirmemektedir. Bu durum teknolojiye bağımlı olmanın ders durumuna etkisini de ortaya koymaktadır. Öğrencilerin teknoloji kullanımı için günde en fazla 2 saat ayırmaları yeterlidir, aksi durumdaki kullanım aşırı kullanım olarak nitelendirilmekte olup lise çağındaki gençlerin bağımlı olma durumlarını ciddi manada tetiklemektedir. Bu durum öğrencilerin teknolojiyi kullanım amaçlarının faydalanmak olmadığını, daha çok faydasız zaman harcama olduğunu ortaya koymaktadır. En az bir soysal medya hesabına sahip gençlerin %38’i bağımlı ya da bağımlılık belirtisi göstermektedir. Bu durum gençlerin sosyal medya hesabına sahip olmasının ve bu hesapları aktif kullanmasının öğrencilerimizde bağımlılık yarattığının ya da bağımlılığı tetiklediğinin en önemli kanıtıdır” dedi.

    Van’da teknoloji bağımlılığının liselerde ciddi bir sorun olduğunu, ortaokullarda ise önlem alınmadığı takdirde ciddi bir sorun haline dönüşebileceğinin yapılan anket çalışması ile ortaya çıktığını söyleyen Kıpçak, “Bu bağlamda öğrencilere yönelik etkin ve kapsamlı bir müdahale planı yapılmasının elzem olduğu anlaşılmaktadır. Öğrencilerin bağımlılık düzeylerinde düşüş sağlanmalı, okul ve aile içi iletişimin güçlenmesi için gerekli çalışmaların yapılması mutlak suretle gerekmektedir. Aynı zamanda yapılan çalışma ile öğrenci-aile-okul ilişkisinde iletişim zayıflığının olduğu anlaşılmaktadır. Öğrencilerin başarısında gözlemlenen düşüşlerin önemli sebeplerinden birinin teknoloji bağımlılığı olduğu dikkate değer bir realitedir. Urartu-Der olarak sürdürdüğümüz “Madde Bağımlılığının Önlenmesi” projemiz çerçevesinde yaptığımız anket çalışmamızın sonuçları doğrultusunda gençlerimiz olan öğrencilere bilinçli teknoloji kullanım becerisinin kazandırılması gerekmektedir. Bu anlamda harcanan sürenin makul seviyelere indirilebilinmesi amacıyla rehberlik servisleri aracılığıyla öğrenci ve velilere yönelik seminer, eğitim, farkındalık çalışmaları, bilgilendirme çalışmaları, grup rehberlik etkinlikleri düzenlenmesi faydalı olacağı ve bunun zaruri bir durum olduğu anlaşılmaktadır. En derin muhabbetlerimiz ile sevgi ve saygılarımızı sunuyoruz. Yüce rabbim yar ve yardımcımız olsun inşallah” ifadelerini kullandı.