Kılıçdaroğlu şirket denetimine niye engel oluyor?

Sabah Gazetesi yazarı Süleyman Yaşar, şirketlere şeffaflık ve denetim getiren hükümleri CHP'nin değiştirdiğini hatırlatarak, bu yasa değişikliği emrini TÜSİAD'dan aldığını söyledi.

VAN 19.02.2014 11:51:47 0
Kılıçdaroğlu şirket denetimine niye engel oluyor?
Tarih: 01.01.0001 00:00

İşte Yaşar'ın yazısı:

Bildiğiniz gibi yeni Ticaret Kanunu tam yürürlüğe gireceği sırada şeffaflık ve denetim hükümlerini CHP değiştirtti. Böylece şirketten para çekme yasağı, şirketlerin bağımsız denetimden geçmiş bilançolarının internet sitesinde yayınlanması gibi şeffaflık ve denetim getiren hükümler ortadan kalktı. Ve CHP yaptırdığı bu değişikliklerle övündü.

Delil mi istiyorsunuz?

İşte delil: 18 Haziran 2012 tarihli Dünya gazetesinde CHP Genel Başkan Yardımcısı Faik Öztrak bu değişiklikler için verdikleri kanun teklifiyle bir marifetmiş gibi övündü.

Hatta son günlerin "Türkiye, OECD Mali Eylem Görev Gücü'nün kara listesine girecek mi girmeyecek mi tartışmalarının nedeni işte hep bu şeffaflık hükümlerinin değişmesinden" kaynaklanıyor. Hatırlayacaksınız yine CHP, 6415 sayılı Terörizmin Finansmanının Önlenmesi Hakkında Kanun'un çıkartılmasına da karşı çıkmıştı. Ama gelin görün CHP Genel Başkanı Kılıçdaroğlu her gün kendisini dürüstlük abidesi olarak gösteriyor.

Bir de bazıları yeni TTK'da yapılan değişiklikler için "CHP parlamentoda çoğunlukta değil nasıl değiştirebildi bu yasayı?" diye soruyor. Evet CHP parlamentoda çoğunlukta değil ama TÜSİAD'dan aldığı emirle değişiklik teklifini CHP verdi. Ve bu yasa teklifini sadece biz verdik diyerek övündü.

Yine bu değişikliklere karşı olsaydı "biz bu değişikliklere karşıyız" diyerek açıklama yapardı. Ama öyle değil işte, Kılıçdaroğlu ve grup başkan vekilleri Hamzaçebi ile AK Partili Canikli bu üçlü yeminli mali müşavir olduklarından elbirliğiyle yeni TTK'nın şeffaflık hükümlerini değiştirdiler. Bu üçlü bir de sadece yeminli mali müşavirlere denetim yetkisi vermek için TTK'nın 397 ve 400'üncü maddelerini de el çabukluğuyla komisyonda görüşülmediği halde Genel Kurul'da madde ilave ederek kendilerine göre düzenlediler. Biz bu köşeden uyarınca bu defa bu düzenlemeyi değiştirmek zorunda kaldılar. Fakat aceleyle yaptıkları yeni düzenleme çalışmadı tabii. Bunun üzerine 6455 sayılı yasanın 80'inci maddesinde anonim şirketlere ilişkin denetim düzenlemesi yapıldı. Buna istinaden çıkarılan yönetmelik Bakanlar Kurulu'na gönderildi fakat bu yönetmelik bir türlü çıkmadı.

Çünkü CHP, 6455 sayılı yasanın 80'inci maddesini Anayasa Mahkemesi'ne götürdü. Öyle ki "sadece yeminli mali müşavirler denetim yapsın" konusunda, Kılıçdaroğlu çok ısrarlı. Anlaşılan bir pay istiyor kendisine bu işten. Emekliliğinde yararlanmak için herhalde.

Niye anlattık bütün bu süreci?

Anlattık çünkü anonim şirketlerin denetlenmesini düzenleyen yönetmelik 22 Ocak 2014'ten beri bekliyor.

Bu nedenle 110 bin anonim şirket denetçi atayamıyor. Yılın ikinci ayındayız şirketlerin hâlâ denetçileri yok.

Denetlenmeyen anonim şirket, küçük ortakların ve vatandaşın haklarının kaybolabileceği olasılığının çoğaldığını bize gösteriyor.

Hatta ekonomik kaynakların heba olabileceğinin sinyallerini veriyor.

Anlayacağınız, Kılıçdaroğlu kendisine uygun düzenleme istediğinden anonim şirketler denetlenemeyecek herhalde.