KESK'ten bordro yakma eylemi

KESK Van Şubeler Platformu 3. Dönem toplu sözleşme görüşmeleri öncesi bordro yakma eylemi gerçekleştirdi. Van Defterdarlığı önünde bordro yakan sendika üyeleri, '3. Dönem toplu sözleşme görüşmelerine işte bu açlık ve sefalet tablo

VAN 16.07.2015 13:23:43 0
KESK
Tarih: 01.01.0001 00:00
 Haber: Fazıl ERÜŞ

3. Dönem toplu sözleşme görüşmeleri öncesi bir basın açıklaması yapan KESK Van Şubeler Platformu Van Defterdarlığı önünde bordro yakma eylemi gerçekleştirdi. Yapılan basın açıklamasını KESK Dönem Sözcüsü Cengiz Paycu okurken, basın açıklamasına sendika üyeleri destek verdi.

"YÜZDE 3 KAYIP"
3. Dönem toplu sözleşme görüşmelerine sayılı günler kaldığını hatırlatan Paycu, "Bu dönemde kamu emekçileri, emeklileri olarak bu satış sözleşmesinin ağır faturasını ödemeye devam ediyoruz. Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) tarafından açıklanan resmi rakamlara göre 2014 yılında maaşlarında yıllık ortalama yüzde 5,2 artış yapılan kamu emekçilerine enflasyon farkı verilmemiştir. Sadece enflasyon farkından dolayı kamu emekçileri 2014 yılını en az yüzde 3 kayıpla kapatmıştır.Yaptığımız hesaplamalar kamu emekçilerinin, enflasyon farkı ve buna bağlı olarak yaptığı işe göre aldığı taban aylık katsayısına bağlı ödeme tutarlarında yaşadığı kaybın ortalama bir maaş tutarında olduğunu göstermektedir. Kısacası kamu emekçileri 2014 yılında 12 ay çalışmış ama 11 aylık maaş almışlardır. Bir ay angarya çalışmışlardır" dedi.

"ENFLASYON DÜŞÜK GÖSTERİLDİ"
Paycu konuşmasını şöyle sürdürdü; "2014 yılını ortalama bir maaş kayıpla kapatan kamu emekçileri için 2015 yılında da değişen bir şeyin olmadı. Ramazanı fırsat bilerek başta gıda ürünleri olmak üzere pek çok tüketim maddesine yapılan fahiş zamları görmeyen TÜİK bu kez de Haziran ayı enflasyonunu düşük göstermeyi başarmıştır. Açıklanan resmi enflasyon rakamları kamu emekçilerinin, emeklilerin alacağı üç beş kuruşa dahi göz dikildiğini, kamu emekçilerine bir pide parası artışı bile fazla görenlerin Ali Cengiz oyunlarına başvurmaktan bıkmadığını göstermektedir. Kamu emekçileri ve emekliler olarak 2016-2017 yıllarını kapsayan 3. Dönem "Toplu Sözleşme" görüşmelerine işte bu açlık ve sefalet tablosu içinde giriyoruz" diye konuştu.

"MÜCADELE EDECEĞİZ"
"İnsanca yaşam ve insanca çalışma" için sonuna kadar mücadele edeceklerini duyuran Paycu, son olarak şunları kaydetti:
"Kamu emekçilerine ve emeklilerine dayatılan bu iç karartıcı tablonun değişmesi için öncelikle gıda enflasyonun temel alındığı bir hesaplama ile 2014 yılı farkları maaşlarımıza yansıtılmalıdır. TÜİK artık fark ödenecek dönemlerin son aylarında enflasyonu düşük gösterme politikasından vazgeçmelidir. Son iki dönem gerçekleştirilen sözde "toplu sözleşmeler", kapsam, tarafların belirlenmesi, imza ve itiraz yetkisi, Kamu Görevlileri Hakem Kurulunun grev hakkımızı zımnen engelleyici yapısı, işlevi ve oluşumu başta olmak üzere mevcut toplu sözleşme sistemini düzenleyen 4688 sayılı yasanın iflas ettiğini ispatlamıştır. Bu nedenle önümüzdeki günlerde ister bir koalisyon hükümeti olsun, isterse seçim hükümeti olsun oluşturulacak yeni hükümetin ilk işi Türkiye kamu emekçilerine, emeklilerine kulluğu dayatan bu köhne yasanın tarihin çöplüğüne atılması olmalıdır. Evrensel sendikal normlara uygun, özgür toplu sözleşme hakkını kapsayan bir yasanın yapılması yeni hükümetin önünde artık ertelenemez bir görev olarak durmaktadır. Grev hakkımızın yasal teminat altına alınmadığı, örgütlenmenin önündeki engellerin korunduğu 4688 sayılı yasa ve " Toplu Sözleşme" düzenin gölgesi kaldırılmadıkça emekçiler aleyhine olan tablonun değişmeyeceği açıktır. Gerekli mevzuat değişiklikleri yapılıncaya kadar 3. Dönem toplu sözleşme takvimi Eylül ya da Ekim ayına alınmalı, bundan sonraki dönemlerde de görüşmeler bu takvime göre gerçekleştirilmelidir."

Kaynak / Editör: Prestij Haber Merkezi - Fazıl Erüş