'Kentte büyük bir dönüşüm yaşattık'

Van Belediye Başkan Vekili Sabri Abi, görevi devraldıkları günden bu yana kentte büyük bir dönüşüm yaşattıklarını ifade ederken, Abi, geçtiğimiz yıl içerisinde Van Belediyesi'nin yapmış olduğu çalışmalar hakkında kısa bir değer

VAN 20.02.2013 16:17:07 0
Tarih: 01.01.0001 00:00
Başkan Vekili Abi, 2013 yılı içerisinde yapacakları hizmetler hakkındaki bilgilerin önümüzdeki günlerde kamuoyu ile paylaşılacağını belirterek, “Geçen yıl yaptığımız çalışmaların üzerine çıkmayı hedef olarak önümüze koyduk. Özellikle asfalt çalışmalarında büyük bir hedef önümüze koyduk ve bunu gerçekleştirmek için elimizden geleni yapacağız. Yine kentimiz için çok önemli bazı projelerin startını yine bu yıl vereceğiz” ifadelerini kullandı.
Van Belediye Başkan Vekili Sabri Abi, Van’ın Büyükşehir olması konusunda düşüncelerini belirterek, Van’ın Büyükşehir olması ile ilgili bir değerlendirme yaparak, “13 kent ile birlikte kentimizin de Büyükşehir ilan edilmesi haklı olarak kentimizde sevinçle karşılanmıştır. Bu sevinç, Büyükşehir olan illerin gösterdikleri gelişmelerin, kentimizde de yaşanacağına olan umuttur. Kentimizin de diğer Büyükşehir kentleri gibi kısa bir sürede toparlanarak gelişmesi için bu önemli adımı biz yerel dinamikler olarak çok iyi değerlendirmek durumundayız” dedi.
Van Belediye Başkan Vekili Sabri Abi, Van’ın bundan sonraki süreçte modern bir şehir haline gelmesi için neler yapılacağı konusunda “Van kenti, kurulduğu günden bugüne kadar kuralsız bir şekilde gelişmiştir. Bu durum öyle bir hal aldı ki, bugün artık zorunlu bir değişim ve yeniden kentleşmeyi bize dayatmaktadır. Burada önemli olan kentin mevcut durum tahlililin yapılması ve buna göre adımlar atılmalıdır. Bu adımlar atılırken kentteki tüm kurumların bu sürece dahil edilmesi gerekiyor. Bunun için öncelikle bu kentin bir anayasasının oluşturulması gerekmektedir” dedi.
Van’da yaptırılan TOKİ konutlarında yaşanan bazı olumsuzluklar hakkında değerlendirmelerde bulunan Van Belediye Başkan Vekili Sabri Abi, “TOKİ’nin yapılması içerisinde altyapı ve üstyapıya yeteri kadar önem verilemediği için yerleşimlerin gerçekleşmesinden sonra çok ciddi sıkıntılar ortaya çıkmaktadır. Yaşanan afetler sonrasında görüldü ki, TOKİ’nin yapmış olduğu işlerde sadece binaları önemsiyor olması yeterli değildir. Yapılmış olan binaların bulunduğu alanlarda sosyal donatı alanları, çocuk oyun alanları, altyapı, su ve kanalizasyon, yol ve park gibi alanlarla birlikte bütünlüklü bir şekilde planlanıp hayata geçirilmesi gerekmektedir” ifadelerini kullandı.
 
Haber: Emre An
 
2012 YILI İÇERİSİNDE VAN BELEDİYESİ NE GİBİ HİZMETLER YAPTI?
 
Başkan vekili Abi, “Van Belediyesi olarak görevi devraldığımız 2009 Nisan ayından bugüne kadar geçen sürede kentte büyük bir dönüşüm yaşattığımızı düşünüyoruz. Bu kentte yaşayan halkımızın daha iyi bir kent, daha iyi bir yaşam ve daha iyi bir gelecekle buluşmaları için belediye olarak elimizden gelen tüm çabayı maddi olanaksızlıklara rağmen ortaya koyduğumuzu düşünüyoruz. Ortaya koyduğumuz iddia ve yaptığımız çalışmalar halkımızın büyük bir memnuniyeti aldığını görüyoruz. Van; bölgenin en büyük ve tarihi bir kenti olmasına rağmen bugüne kadar hizmetlerin yapılmadığını görüyoruz. Türkiye’deki birçok kentte gittiğinizde orada bu kentte yaşanan sorunların hiçbiri yok. O kentler yıllardır parke taşı, asfalt gibi sorunlarını tamamen çözmüşler ancak kentimizde hala biz yıllar önce çözülmesi gereken sorunları bugün çözmeye çalışıyoruz. Biz 2009 yılından beri kentin en temel sorunlarını tespit ederek, bunun üzerine bir çalışma yapma gereğini duyduk. Yine yaptığımız çalışmaların tümünü orada bulanan en etkili kişiler olan Muhtarlar ve mahalle halkı ile hem tespit etme hem de birlikte yapma iradesi gösterdik. Sadece muhtar veya mahalle sakinleri değil, aynı zamanda kentteki tüm sivil toplum kuruluşları ve dinamikleri ile de yapmamız gereken çalışmalar hakkında bilgi aldık. Nitekim bu çalışmaların büyük bir bölümünü halkımızın istemi çerçevesinde hayata geçirmeye çalıştık. Bu aynı zamanda ilk gün söylediğimiz katılımcılık ilkemizin de bir yansıması oldu. 4 yıldır kentte Demokratik bir katılımın önünü açmaya ve bunu yaşamsallaştırmaya çalıştık ki, halkımız bu konuda gerçekten üzerine düşen tüm gayreti ortaya koymuştur. Çünkü kentin düşünsel devrimi ancak böyle hayat bulur. Asıl sorunuza gelelim. Biz sadece 2012 yılında değil, 2009-2012 yılına kadar bu kentte 50 yıldır yapılamayanı başardık. Kentimizin yaşadığı iki ağır travma ve sonrasında yaşanan hem siyasi hem de ekonomik depremlere rağmen bunu başardık. Kentin altyapı ve üstyapısında yaşanan hasarların ortadan kaldırılması elbette ki kolay değildir. Ama 2012 yılı bizler ve bu kent açısından çok önemli bir yıl oldu. 2012 yılının hemen başında Van Belediye Başkanımız Bekir Kaya’nın açıkladığı tüm hedefleri gerçekleştirdik. Asfalt, su, kanalizasyon, parklar vs. kentte belediyenin yapması gereken çalışmalar eksik bile olsa, önümüze koyduğumuz tüm hedeflere ulaştık” dedi.
 
2013 YILI İÇERİSİNDE VAN BELEDİYESİ NE TÜR HİZMETLER YAPMAYI HEDEFLİYOR?
 
Abi, “2013 yılında yapacağımız çalışmaları konusunda uzun bir süredir çalışıyoruz. Kısa bir süre sonra yapacağımız bu çalışmaları halka ve sizlere açıklayacağız. Ancak geçen yıl yaptığımız çalışmaların üzerine çıkmayı hedef olarak önümüze koyduk. Özellikle asfalt çalışmalarında büyük bir hedef önümüze koyduk ve bunu gerçekleştirmek için elimizden geleni yapacağız. Yine kentimiz için çok önemli bazı projelerin startını yine bu yıl vereceğiz. Ayrıca temellerini daha önceki yıllarda attığımız Kültür Merkezi, Kadın Yaşam Merkezimizin açılışlarını gerçekleştireceğiz. Yani 2013 yılında Van’ın vizyon projelerinin yılı olacak diyebiliriz” ifadelerine yer verdi.
 
VAN’IN BÜYÜKŞEHİR OLMASI, VAN’A NE KAZANDIRACAK?
 
Van’ın Büyükşehir olmasıyla ilgili sorulan sorulara yanıt veren başkan vekili Abi, “13 kent ile birlikte kentimizin de Büyükşehir ilan edilmesi haklı olarak kentimizde sevinçle karşılanmıştır. Bu sevinç, büyükşehir olan illerin gösterdikleri gelişmelerin, kentimizde de yaşanacağına olan umuttur. Kentimizin de diğer büyükşehir kentleri gibi kısa bir sürede toparlanarak gelişmesi için bu önemli adımı biz yerel dinamikler olarak çok iyi değerlendirmek durumundayız. Öncelikle daha çalışmanın başında iken, ortaya koyacağımız pratikler kentimizin gelişimi önünde çok önemli bir adım olacaktır. Geri dönüşü olmayacak hataları en aza indirgeyerek, çok iyi bir plan dahilinde bu süreci yürütmemiz gerektiğine inanıyorum. Bunun için de Türkiye’deki deneyimleri bir bir inceleyerek, iyi örnekleri kentimize uyarlamamız gerekiyor. Tam da bu noktada; böylesi planlamaların doğru yürümesi ve yürütülmesi için, bu dönemde eğitim çalışmalarına çok daha önem verdik. Van Belediyesi olarak çalışanlarımız ve bu işin asıl yürütücüleri olan arkadaşlarımızı sürekli bu tür toplantılara katıyoruz. Ya da arkadaşlarımızı diğer büyükşehirlere göndererek, konu hakkında deneyim sahibi olmalarını istiyoruz. Çünkü bu işi başarabilmek ve doğru adım atmak için en temel sorun bu süreci çok iyi algılamak ve tartışmaktır. Ancak diğer yandan belediyenin bu tartışmaların dışında tutulması asla söz konusu olmaması gerekiyor. Belediyeler bu sürecin başından sonuna kadar tüm aşamalarında yer almalıdır. Bu planlamalar belediyelerin görüş ve önerileri ile olgunlaştırılmalıdır. Van’ın Büyükşehir olması ekonomik olarak önemli bir katkı sağlayacaktır kent’e ancak bununla birlikte çok büyük bir sorumlulukta beraberinde getirecektir. Özellikle Büyükşehir Belediyesi’nin kentin tüm noktalarına hizmet götürme sorumluluğu ağır bir iş yükünü de getirecektir. Halkımızla birlikte iyi bir planlama ve çalışmayla bu süreci başarıyla atlatacağımızı düşünüyorum” dedi.
 
VAN’IN MODERN BİR ŞEHİR HALİNE GELMESİ İÇİN NELER YAPILMALIDIR?
Van’ın daha modern bir şehir haline gelmesi için neler yapılabileceği konusunda şu ifadelere yer verdi: “Van kenti, kurulduğu günden bugüne kadar kuralsız bir şekilde gelişmiştir. Bu durum öyle bir hal aldı ki, bugün artık zorunlu bir değişim ve yeniden kentleşmeyi bize dayatmaktadır. Burada önemli olan kentin mevcut durum tahlililin yapılması ve buna göre adımlar atılmalıdır. Bu adımlar atılırken kentteki tüm kurumların bu sürece dahil edilmesi gerekiyor. Bunun için öncelikle bu kentin bir anayasasının oluşturulması gerekmektedir. Bu kentin anayasasında kentin imar ve ulaşım master planının kesinlikle bu kentin geleceği düşünülerek yer alması gerekiyor. Ancak bu kentin imarı ile ilgili hala bir sonuç ortaya çıkmamış ve kent büyük bir belirsizlik içerisinde bırakılmıştır. Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’nın bu konuda acilen bu planı bitirmesi gerekiyor. Bu kent 20 yıl sonra insanların rahat ve huzurlu bir şekilde yaşayabilecekleri bir planlama yapılması gerekiyor. Bunun için bugün atacağımız adımlar ve planlamalarımız kentin bundan sonraki yüzyılını bile etkileyecektir. Medeniyetlerin kenti olan Van’ın 20-30 hatta belki de 100 yıl sonrasını planlamak gerekiyor. Buradaki asıl mesele çocuklarımızın geleceğidir. Çocuklarımızın bu hayallerini gerçekleştirmek için elimizden gelen tüm çabayı göstereceğiz”
 
TOKİ’DE YAŞANAN SIKINTILAR NEYDEN KAYNAKLANMAKTADIR?
 
TOKİ’de yaşanan sıkıntılar konusunda görüşlerini bildiren Abi, “TOKİ’nin yapılması içerisinde altyapı ve üstyapıya yeteri kadar önem verilemediği için yerleşimlerin gerçekleşmesinden sonra çok ciddi sıkıntılar ortaya çıkmaktadır. Yaşanan afetler sonrasında görüldü ki, TOKİ’nin yapmış olduğu işlerde sadece binaları önemsiyor olması yeterli değildir. Yapılmış olan binaların bulunduğu alanlarda sosyal donatı alanları, çocuk oyun alanları, altyapı, su ve kanalizasyon, yol ve park gibi alanlarla birlikte bütünlüklü bir şekilde planlanıp hayata geçirilmesi gerekmektedir. Bu nedenle bunların yapılamamış olması nedeniyle bugün oraya yerleşen halkımızın büyük bir problemle karşı karşıya kalıyorlar. Bu sorunların çözümü için belediye olarak elimizden gelen çabayı gösteriyoruz. Ancak bu çalışma sadece bir kurum çabalarıyla değil, bütün kurumların ortak çabasıyla aşılması gerekiyor” şeklinde konuştu.