Kentsel dönüşüm konutları Kasım ayında teslim ediliyor

Başbakanlık Toplu Konut İdaresi (TOKİ) tarafından kentsel dönüşüm kapsamında Van'da yapılan konutlar Kasım ayı başında teslim edilecek. 2+1 ve 3+1 konutlardan oluşan 852 konutun bir bölümü hak sahiplerine verilecek, diğerleri ise sat?

VAN 3.09.2015 11:28:43 0
Kentsel dönüşüm konutları Kasım ayında teslim ediliyor
Tarih: 01.01.0001 00:00
Şerefiye Mahallesi Erek Dağı Caddesi'nde inşa edilen kentsel dönüşüm konutları tamamlanmak üzere. Konutların çok büyük bölümü tamamlanırken, küçük eksikliklerin giderilmesi için çalışılıyor.
Bülent Ecevit'in Başbakan olduğu 1970'li yıllarda yapılan ve sonraki yıllarda küçük ve kullanışsız olduğu eleştirilerine maruz kalan Van Sosyal Mesken Konutları, depremin ardından ailelerin de görüşü alınarak yıktırılmıştı.
Sosyal Mesken Konutları yıktırıldıktan sonra konut sahiplerine TOKİ tarafından 500 TL kira yardımı yapılmış ve aynı yerde inşa edilmek üzere geçtiğimiz yıl ihaleye çıkmıştı. Sosyal Meskenler olarak bilinen eski konutların yıkılmasının ardından geç de olsa yapılan konutlar, sahiplerini de mutlu ediyor.
 
"TAŞINMALAR EKİM SONU-KASIM ORTASINDA OLACAK"
Konu hakkında gazetemize açıklamalarda bulunan şantiye şefi Yasin Aras, geçen yıl Ocak ayı içinde başladıkları konutların bitme aşamasında olduğunu söyleyerek, "Şerefiye Mahallesi Erek Dağı Caddesi'nde inşa edilen kentsel dönüşüm konutlarımız tamamlanmak üzere. Konutların çok büyük bölümü tamamlanırken, küçük eksikliklerin giderilmesi için çalışıyoruz. Umarım Ekim ayı sonunda veya Kasım ayı ortasında hak sahipleri bu konutlara taşınacak. Konutların bir bölümü de satışa sunulacak. Dairelerimiz 2+1 ve 3+1 olarak planlandı" ifadelerini kullandı.
 'Sosyal Mesken Konutları' olarak adlandırılan eski ve kullanışsız konutların yerine, Başbakanlık TOKİ tarafından inşa edilen yeni konutlar; ısı yalıtımlı, doğalgazlı ve depreme dayanıklı olarak inşa edildi.
Söz konusu konutlar hak sahiplerine iskontolu olarak verilirken, söz konusu hak sahiplerinin bu parayı 13 yılda ödeyeceği ifade ediliyor. 
2013 yılının başında inşasına başlanan ve depreme dayanıklı olan konutların, TOKİ ve firma arasındaki sözleşmeye göre 700-750 gün içinde bitmesi planlandı. Konutların bir bölümü ise satışa çıkarılacak. Daha önce Eylül ayında teslim edilmesi planlanan konutların, Kasım ayında teslim edileceği ifade edildi. Tünel kalıp sistemi ile yapılan konutlar imara uygun ve depreme dayanıklı olarak yapılıyor.
Öte yandan yeni yapılan konutların hemen yanında Türkiye'nin en büyük olimpik havuzlarından biri bulunuyor.
Yeni konutlardan birinin hak sahibi olan Tahir Tekin, eski konutlar yıkıldıktan sonra yaklaşık iki yıldır TOKİ tarafından kendilerine her ay 500 TL kira yardımı yapıldığını, yeni konutların da ısı yalıtımlı, doğalgazlı ve depreme dayanıklı olarak inşa edildiğini söyleyerek, kendisinin de tüm hak sahipleri gibi memnun olduğunu ifade etti.
 
HAK SAHİPLERİ YENİ KONUTLARDAN MEMNUN…
Konutların gerek mevki, gerek sağlamlık ve gerekse fiyatı açısından kapışılacağını ve satışlarda kura çekiminin olabileceğini düşündüğünü belirten Tahir Tekin, "Van'da deprem sonrası inşa edilen afet konutlarının yerleri oldukça uzak. Yine zaman zaman o konutlarda elektrik, su, doğalgaz gibi şikâyetler var. Ancak bizim bu konutlar birçok yönüyle, büyük bir avantaj sağlıyor. Hem merkeze yakın, hem doğalgazlı ve hem de bünyesinde ticaret merkezi de bulunacak. Bazı konutlar çarşı merkezine çok yakın olduğu için eleştiriliyor. Bu konutlarda söz konusu eleştiriler de olmayacak, çünkü çarşının bir nevi ortasında değil. Yine konutlarımızın hemen yanında olimpik havuz var. Buranın sakinleri havuza abone olabilirler. Konutlarımız Van'ın en güzel caddelerinden biri olan İkinisan Caddesi'nin devamıdır. Hak sahibi olan bizler ise oldukça şanslıyız. Çünkü bu konutlar bizlere 75-80 bin TL civarına mal oluyor. Üstelik %30 komisyonu da işin içine kattığımızda 30-35 bin TL düşüyor. TOKİ bu parayı bizden 13 yıl gibi uzun bir sürede alacak ve bu inanın bizler açısından büyük bir avantaj. Ben de buradaki tüm hak sahipleri gibi memnunum" diye konuştu.
 Hak sahipleri, yeni konutlarda daha önce oturdukları aynı mıntıkayı tercih ediyor. TOKİ'nin kura çekimi yaparken bu durumu dikkate almasını istiyorlar.

Bölge: Bişar Ulutaş