Kent dinamikleri 2016'yı tartıştı

Van Büyükşehir Belediyesi ve VASKİ Genel Müdürlüğü, 2016 yılı bütçesi ve yıl içerisinde yapmayı planladığı çalışmaları kent dinamiklerinin görüş ve önerilerine sunarak, kentte öncelikli olarak yapılması gereken çalışmalar?

VAN 3.12.2015 11:35:24 0
Kent dinamikleri 2016
Tarih: 01.01.0001 00:00
 Van Büyükşehir Belediyesi ve VASKİ Genel Müdürlüğü, 2016 yılı bütçesi ve yıl içerisinde yapılması planlanan çalışmaları kent dinamikleri müzakere etti. Yıl içerisinde yapacakları çalışmalara ilişkin kent dinamikleri ile bir araya gelen Büyükşehir Belediyesi, kent dinamiklerinin fikir ve önerileri doğrultusunda çalışmalarını şekillendirecek. Uygulama ile katılımcı belediyeciliği esas aldığını açıklayan Büyükşehir Belediyesi, böylece yapacağı bütün çalışmaları ortak fikir ve öneri doğrultusunda hayata geçireceğini bildirdi.

Van Ticaret Sanayi Odası (VAN-TSO) ev sahipliği yaptığı toplantıya Van Büyükşehir Belediyesi Belediyesi Genel Sekreteri Sedat Töre ve Genel Sekreter Yardımcıları Suat Türk, Erhan Aksoy, İrfan Sönmez ile birlikte VASKİ Genel Müdürü Mehmet Özköseoğlu'nun yanı sıra çok sayıda STK ve oda temsilcisi katıldı.

TAKVA: VAN'IN DURUMU İÇLER ACISI

Ev sahipliği nedeniyle toplantının açılış konuşmasını gerçekleştiren VAN-TSO Başkanı Necdet Takva, Büyükşehir Belediyesi'nin kent dinamikleri ile bir araya gelerek hem 2016 yılı bütçesini hem de yapmayı planladıkları çalışmaları tartışmaya açmasının çok olumlu bir gelişme olduğunu ve bunun da kendilerini mutlu ettiğini ifade etti. Van'ın genel sorunlarına değinen ve Van'ın Türkiye'nin en borçlu kenti olduğunu dile getiren Takva, bunun yanı sıra sosyo-ekonomik gelişim bakımından Türkiye'nin 76'ncı ilinin Van olduğunu söyledi. Bu durumun içler acısı olduğunu kaydeden Takva, bu içler acısı durumdan kurtulmanın tek yolunun da Van'da bulunan bütün dinamiklerin bir araya gelerek sorunlara çözüm bulması ile mümkün olabileceğini belirtti.

TAKVA: BELEDİYE ÖNCÜLÜK ETSİN

Kent dinamikleri olarak Van Büyükşehir Belediyesi'nin başta Kapıköy Sınır Kapısı'nda yaşanan soruna el almasını, yine İran pazarında belediyenin kent dinamiklerine öncülük yapmasını isteyen Takva, "Van'ın pazar alanlarının gelişmesi için yeni projelerin hayata geçirilmesi gerekiyor. Van'ın kent nüfusunun yüzde 70'i kırsal kesimden oluşuyor. Ani göç hareketleri ile yaşanan nüfus artışı beraberinde birçok sorunu getiriyor. Bu sorunu ortadan kaldırmak, kentte yaşanan işsizliği bitirmek için birlik olmamız lazım. Kırsal nüfusu kent nüfusuna entegre etmezsek sorunlar daha da büyüyecektir. Yine kent nüfusunun Cumhuriyet ve Maraş Caddesi'nde olan yoğunluğunu şehrin diğer bölgelerine kaydırmamız gerekiyor" dedi.

ŞAHİN: KENTTE TRAFİK SORUNU ÇEKİLMİYOR

Toplantıya katılan Mali Müşavirler Odası Başkanı İbrahim Şahin de yapılan toplantıdan dolayı Büyükşehir Belediyesi'ne teşekkür ederek, toplantının Van için çok önemli olduğunu ve yapılan toplantı ile sorunların daha çabuk çözüme kavuşacağını söyledi. Van'ın temel sorunlarından bahseden Şahin, Van'ın ciddi anlamda trafik sorunu olduğunu ve yaşanan trafik sorunu nedeniyle şehrin artık yaşanılmaz duruma geldiğini belirtti. Yine kentin yerel zenginliği için özellikle dışarıdan gelen ve hiçbir şekilde şehre vergi veremeyen marketler zincirlerinin önüne geçilmesi gerektiğini ifade eden Şahin, bunun için kent halkının bu konuda duyarlı olmasını istedi. Halkın ekonomik anlamda gelişmesi için kooperatifçiliğin hayata geçirilmesini isteyen Şahin, bunun için Büyükşehir Belediyesi'nin bu tür kooperatiflere öncülük etmesini talep etti.

BOZKURT: YEREL ÜRETİMİ GÜÇLENDİRMELİYİZ

Büyükşehir Belediyesi'nin farklı bir belediyecilik anlayışını hayata geçirerek kent için önemli çalışmalar yaptığını söyleyen Van Organize Sanayi Bölgesi Başkanı Şemsettin Bozkurt ise, yapılan çalışmalardan dolayı Büyükşehir Belediyesi'ne teşekkür etti. Kentte yaşanan sorunlara değinen Bozkurt, imar sorununun yaşandığını, imar sorununun çözüme kavuşmasının hayati önem taşıdığını ve Van'ın çok acil bir şekilde modern bir şehir yapılanmasına ihtiyaç olduğunu ifade etti. Halkı üretim süreçlerine dahil etmeleri gerektiğini belirten Bozkurt, "Özellikle sanayi, tarım ve hayvancılıkta ciddi projeleri hayata geçirmemiz gerekiyor. Yerel ürünleri ulusal ve uluslararası marka haline getirmemiz için yerel üretimi güçlendirmemiz gerekiyor" dedi.

KIRAN: MERALARIMIZ ÇORAKLAŞIYOR

Van Ziraat Odası üyesi Alparaslan Kıran da, Van'ın hayvancılık bölgesi olmasına rağmen hayvancılığın yapılamadığını söyledi. Askeri yasaklar nedeniyle Van'da bulunan mera ve yaylaların kullanılamadığını aktaran Kıran, "Bu da tarım ve hayvancılığın bitmesi anlamına geliyor. Türkiye'de en çok ve en zengin mera alanlarına sahip il Van'dır, ama buna rağmen bu meralar kullanılamıyor. Meralar giderek çoraklaşıyor ve işlevini yitiriyor. Bu meraları kurtarmazsak bu bölgede artık tarımdan hiçbir şekilde bahsedemeyiz. İşte belediyenin burada devreye girmesi lazım, özellikle sulama göletlerinin sayısının fazlalaştırılması hayati önem taşıyor. Belediye nezdinde 'Hububat Alım Borsası'nın kurulmasını istiyoruz" şeklinde konuştu.

ÖZKÖSEOĞLU: ŞEBEKE SUYU İÇEN 5 İL ARASINDAYIZ

Toplantıda yapılan görüş ve önerilerin ardından VASKİ Genel Müdürlüğü'nün 2016 yılı bütçesi ve VASKİ tarafından yapılacak çalışmalara ilişkin bilgi veren VASKİ Genel Müdürü Mehmet Özköseoğlu, Van'ın Büyükşehir olmasının ardından VASKİ olarak kurumsallaşmaya gittiklerini ve kurumsallaşmalarını tamamlayarak çalışmalara başladıklarını söyledi. VASKİ olarak kendilerine devredilen kurumların tamamen borçlu kurumlar olduğunu belirten Özköseoğlu, bunun da büyük sorunlar getirdiğini dile getirdi. Yaşanan soruların çözümü için çalıştıklarını ifade eden Özköseoğlu, "Kısıtlı bir bütçeye rağmen Van ve ilçeleri için önemli çalışmalar yaptık. Van'ın bütün ilçelerinin arıtma tesisi projelerini hazırladık. Bu yıl da içme suyu tesislerinin projelerini tamamlayacağız. 2019 yılına kadar hedeflenen bütün tesis projelerini hayata geçirerek Van Gölü'nü kurtaracağız" diye konuştu. Kaliteli su hizmeti için tüketilen suyun tahsillerinin yapılması gerektiğini söyleyen Özkesoğlu, bunun için kent halkının su ücretlerini yatırmaları gerektiğini belirtti. Türkiye'de şebeke suyunu içen ilk 5 il arasında olduklarına değinen Özköseoğlu, "Biz halkımıza tamamen doğal kaynak suyu içiriyoruz. Türkiye'de hem Büyükşehir hem de iller arasında şebekeden su içilen 5 il arasında bulunuyoruz" ifadelerini kullandı.

TÖRE:TÜM GÖRÜŞ VE ÖNERİLER HAYATA GEÇİRİLECEK

Toplantıda son olarak konuşan ve katılan tüm dinamiklere teşekkür eden Van Büyükşehir Belediyesi Genel Sekreteri Sedat Töre, kent dinamiklerinin tüm görüş ve önerilerinin 2016 yılı çalışma planına dahil edileceğini söyledi. Töre, "Yine planladığımız tüm çalışmaları hayata geçirmek için var gücümüzle çalışacağız. Van Gölü'nü kurtarmak için hepimize büyük görev düşüyor. Biz Büyükşehir Belediyesi olarak üzerimize düşeni yapacağız. Yine otogar sorunu ivedi bir şekilde çözüme kavuşacak. Çünkü otogar bir ilin en önemli vitrinini oluşturuyor. Yine kent içerisinde yaşanan trafik sorununu ortadan kaldırmak için alternatif yollar açacağız. Yarım kalan ve 700 araçlık katlı otopark ihalesini yaptık. Otopark bu yıl içerisinde tamamlanarak hizmete açılacak. Van ve bölge illeri için hayati önem taşıyan sebze hali için projemizi hazırladık. Van'a 50 yıl yetebilecek modern bir sebze hali yapacağız. 2016 yılı içerisinde en çok üzerinde durduğumuz çalışmalardan birisi ise Ulaşım Ana Planı'dır. Bu da 2016 yılı içerisinde tamamen hayata geçirilecek. Yine yeşil alanların çoğaltılması bizim için çok önemli, yeşil alan ve parkların yapımlarına bu yılda devam edeceğiz" diye konuştu.

/ Haber Merkezi