Kendi eşlerini ve çocuklarını nesneleştiren Instagram anneleri

Milat Gazetesi yazarı Sabiha Doğan, sosyal medyada fenomenleşen Instagram anneleri konusunu ele alan önemli bir yazı kaleme aldı.

VAN 27.08.2017 17:12:38 0
Kendi eşlerini ve çocuklarını nesneleştiren Instagram anneleri
Tarih: 01.01.0001 00:00
 

İŞTE KENDİ ÇOCUKLARINI NESNELEŞTİREN INSTAGRAM ANNELERİ HAKKINDAKİ O YAZI:

Andy Warhol'un: “Bir gün herkes 15 dakikalığına meşhur olacak.” önermesi kendini gerçekleştiren kehanet miydi yoksa müthiş bir öngörü mü bilemesek de 15 dakikalık şöhretler çağını yaşadığımız kesin!
 
Sosyal medyanın iletişim hızı insan yaşamını geçtiğinden bu yana şöhrete giden yollar hem kısa hem de kolay.
 
Her bir yaşananı şöhrete malzeme edenler için hayat –adeta- fotoğraflarla kayıt altına alınınca hakiki!
 
İnsanların olabildiğince özgür oldukları bir dönemdeyiz, kimsenin pembe fincanlı kocişli hayatlarında da gözümüz yok elbette.
 
Lakin gözlerin içine sokulmak için sürdürülen hayatın objeleri artan oran insan olmaya başladı.
 
Evin, eşyanın, mekânın yanına -sadece bir figür- olarak eklemlenen kocalar, sevgililer, nişanlılardan sonra ışık hızıyla bebekler, çocuklar ilave edilmekte.
 
Gidişat öyle hızlı ve yerleşik bir hâl aldı ki iş, bir meslek kapısına dönüşüverdi.
 
“instagram annesi” nam kadınlar çocuklarını nesneleştirirken gizli ortakları tabi ki çocuklarının babaları oldu.
 
Arada sırada aile fotoğrafına sığdırılarak ağızlarına şöhretten bir parmak bal çalınan kocalar, instagram anneleri eleştirilerinden uzak olurken şöhretten faidelenmekten de memnun yaşayıp gitmekte.
 
Dünya üzerindeki en mükemmel anne olma iddiasıyla piyasaya çıkan, tek bir mükemmel poz için şartları zorlayıp ünlü mekânlara gitmekten imtina etmeyen bu tiplerin kararlılıklarını takdir etsek mi ki(!)
 
Kocişkolarla, bebişkolar arasında örülü sanal ve gösteriş odaklı hayatın yapaylığı instagram annelerini hiç rahatsız etmediği gibi zafer sarhoşluğu yaşatıyor sanırım.
 
Üç beş sponsorluk firmasından elde ettikleri kâr bu denli şaşaalı görünen yaşamlara ne boyutta maddi finansman sağlıyor tahmin edebilmiş değilim!
Peki ya babalar?
 
Pek de sık olmayan periyotlarla bir çekim karesinin dekoru olarak yer almaktan mutlu, memnun babaların eleştirilerden muaf şöhreti hissetmelerikendilerine ne ölçüde haz vermektedir?
 
En mühimi, doğumundan itibaren hayatının her aşaması kayıt altına alınan çocukların psikolojik gelişimi/sağlığına ilişkin araştırmalar, bilimsel veriler ne durumdadır?
 
Çocuk istismarının virüs gibi çoğaldığı bir ortamda bebeklerin/çocukların en güzel pozlarıyla sunumu hangi etik değerde onaylanır?