Kemal Aktaş: Demokratik Özerklik Ayrıştırıcı Değil Birleştiricidir

HDP Van Milletvekili Kemal Aktaş, seçim çalışmaları kapsamında Edremit’te düzenlenen bir halk toplantısında yaptığı konuşmada Türkiye’de de artık özerk bölge sistemiyle yerelden yönetimi esas alan siyasi yapının oluşturulmasını

VAN 27.03.2014 15:39:29 0
Kemal Aktaş: Demokratik Özerklik Ayrıştırıcı Değil Birleştiricidir
Tarih: 01.01.0001 00:00

Seçim çalışmaları kapsamında BDP Edremit Eşbaşkan adayı Sevil Rojbin Çetin, BDP Van İl Başkanı Musa İtah’la Yeni Mahalle’de düzenlenen halk toplantısına katılırken, Eşbaşkan adayı Abdulkerim Sayan, Van Bağımsız Milletvekili Kemal Aktaş ve BDP Van Büyükşehir Belediye Eşbaşkan adayı Bekir Kaya ise Edremit merkezde düzenlenen bir toplantıda halkla buluştu.


Halkın yoğun ilgi gösterdiği toplantıda bir konuşma yapan HDP Van Milletvekili Kemal Aktaş, Kürt halkının 21. yüzyılda artık statüsüz yaşayamayacağını belirtti. Ortadoğu coğrafyasında anti-demokratik yöntemlerle yönetilen ulus devletlerdeki egemen zihniyetin Kürt halk gerçekliğini yüz yıllardır görmezden geldiğine dikkat çeken Aktaş, Kürtlerin artık bunu hiçbir şekilde kabul etmeyeceğini ve bunun için büyük bedeller ödediğini belirtti.


“DEMOKRATİK ÖZERKLİK AYRIŞTIRICI DEĞİL BİRLEŞTİRİCİDİR”


Ortadoğu’da ve Türkiye’de siyasetin tıkanma noktasına geldiğinin altını çizen Aktaş, şöyle konuştu: “Bugün tüm Ortadoğu ülkelerinde ve özelde de Türkiye’de siyaset tıkanmış bir vaziyettedir. Mevcut yönetim şekilleri ve diktacı ulus devlet anlayışı artık özgürlüğü susamış halkların taleplerine karşılık veremiyor. Kürt hareketi nasıl ortaya koyduğu devrimci duruşla tüm dünyada sol, sosyalist kesimlere pratiğiyle örnek olmuşsa; önüne koyduğu demokratik özerklik modeliyle tüm dünyaya ve Ortadoğu coğrafyasına yeni bir soluk getirecektir. Mevcut tekçi zihniyetin ürünü olan ulus devletlerin miadı dolmuştur. Bu çağın ruhuna insan profiline asla uygun değildir ulus devletler. Bu çağın yeni yönetim şekli Kürt hareketinin ortaya koyduğu yerelde yönetimleri esas alan demokratik özerk yapılanmalarla halkın kendini özgür ifade edebildiği yönetim şekilleridir. Türkiye’de de artık özerk bölge sistemiyle yerelden yönetimi esas alan siyasi yapının oluşturulmasının zamanı çoktan gelmiştir. Demokratik özerklik asla ayrıştırıcı değildir. Kürtlerin özerk bir yapı içinde yaşamalarını istemelerini ‘ayrışmacı’ olarak görenler tamıyla günümüz güncel siyasetinden uzaktırlar. Demokratik özerklik Türkiye halkların açısından ayrıştırıcı değil tam tersine halkın taleplerine cevap veren ve halkları ortak paydalarda birleştirecek bir siyasal yapılanmadır.”




Aktaş’ın ardından konuşan BDP Van Büyükşehir belediye başkan adayı Bekir Kaya, Kürt Halk Önderi Abdullah Öcalan’ın 21 Mart 2013 Amed Newrozu’ndaki tarihi deklarasyonu ile başlayan demokratik çözüm sürecine işaret ederek, AKP’nin yerel seçimlerde bu süreci kendileri başlatmış gibi bir hava vererek bunun üzerinden oy tacirliği yapmaya çalıştığını söyledi.




Kürt halkının çözüm süreciyle beraber doğacak barışa stratejik ve kalıcı bir tarzla yaklaştığına dikkat çeken Kaya, hükümetin çözüm sürecine taktiksel yaklaşarak bunu her seçim olduğu gibi 30 Mart seçimleri öncesinde de oy tacirliği, avcılığı için kullanarak günü birlik siyaset üretmenin peşinde olduklarını söyledi.


Öcalan’ın başlatmış olduğu ‘ çözüm süreci’nin her şekilde arkasında olduklarını belirten Kaya, 30 Mart seçimlerinde Kürt halkının yine barıştan yana tavır göstererek barış ve demokrasi partisi olan BDP’ye oy vereceğini söyledi.