KCK: Çekilmeyi durdurduk

KCK'den yapılan açıklamada, 'Hükümet adım atmadığı için çekilmeyi durdurduk' denildi. Açıklamada, 'çekilmenin durmasının sürecin sona erdiği anlamına gelmediği' de belirtildi.

VAN 9.09.2013 11:30:42 0
KCK: Çekilmeyi durdurduk
Tarih: 01.01.0001 00:00

KCK, hükümetin demokratikleşme ve Kürt sorununun çözümü konusunda adım atmaması sonucu PKK'lilerin geri çekilmesini durdurduklarını açıkladı.

KCK eş başkanlığından yapılan açıklamada "Gerillanın çekilişi durdurulurken ateşkes konumu korunacaktır. Ateşkes konumunda kalınması AKP'ye Önder Apo'nun projesi doğrultusunda adım atmasına fırsat vermek anlamına gelmektedir" denildi.

KCK'nin açıklamasında çekilmenin neden durdurulduğu şöyle anlatıldı:
Çatışmasızlığın sağlandığı ortamda askeri amaçlı karakol, baraj ve tesisler yapılması zaten sürece iyi niyetli yaklaşılmadığını göstermektedir. Hükümetin çözüm üzerinde değil de savaş üzerinde yoğunlaştığı anlaşılmaktadır. Çatışmasızlık içinde geçen dokuz ay, savaş ortamında yapılamayan askeri nitelikteki çalışmaların yapılmasıyla geçirilmiştir. Türkiye'nin demokratikleşmesi konusunda hiçbir adım atılmamıştır. Demokratik siyasetin önünün açılması açısından tüm KCK tutuklularının serbest bırakılıp terörle mücadele yasasının ortadan kaldırılması bile gerçekleşmemiştir. Yıllardır tüm hükümetlerin paketler hazırlayıp hiçbir sorunu çözmemesi yaklaşımı AKP hükümeti tarafından da sürdürülmektedir. Toplumdaki her demokratikleşme sorununun muhataplarıyla tartışılıp çözülmesi gerekirken, Türkiye'nin en temel sorunu olan Kürt sorununda Kürt halkının iradesini temsil eden liderlik ve kurumların görüşlerinin alınmaması bir çözüm zihniyetinin olmadığının en somut kanıtıdır.

Hükümete 'demokratikleşme' konusunda adım atılması çağrısının yapıldığı açıklamada, ateşkesin devam edeceği belirtildi.