KAZALAR OLUYOR

UZLAŞMA SAĞLANDI

VAN 6.04.2015 09:53:18 0
KAZALAR OLUYOR
Tarih: 01.01.0001 00:00
Orta 'yol' bulundu!

Şabaniye Caddesi üzerinde, bir vatandaşın mahkemeyi kazanmasının ardından 2010 yılından bu yana tek yönlü olarak trafiğe kapatılan yol, vatandaş ile anlaşma sağlanması üzerine yeniden çift yönlü olarak trafiğe açılacak.

 Haber: Adil HARMANCI

Van'ın Edremit ve İpekyolu ilçe sınırlarını oluşturan Şabaniye Caddesi Hakkâri Devlet Yolu'nun açılması için Van Büyükşehir Belediyesi İmar ve Şehircilik Daire Başkanlığı tarafından yeni bir çalışma başlatıldı. Bir taraftan Tatvan güzergahındaki İpekyolu'na, bir taraftan Bostaniçi bölgesi ile Özalp yoluna, diğer taraftan Hakkari karayoluna bağlanan ve Van'ın trafiğini hafifletecek olan en önemli yollarından biri olan Şabaniye Caddesi Hakkâri Devlet Yolu'nun Şabaniye Camisi yanındaki bölümü, bir vatandaşın mahkemeye başvurarak 18. madde uygulamasına itiraz etmesi nedeniyle, bu noktada 2010 yılından beri kapalı bulunuyor. Trafik tek yönlü sağlandığı yol ile ilgili yeni bir gelişme yaşandı ve uzlaşma sağlandı.

UZLAŞMA SAĞLANDI
Yol genişletme çalışması yapılarak çift şeritli yolun yapımı sırasında para talebinde bulunan ancak anlaşma sağlanamadığı için 2010 yılından beri tek taraflı trafiğe kapatılan yolu içine alan arsanın sahibinin yapılan görüşmeler sonucu ikna edildiği öğrenildi. 
Buna göre, arazisi yol boyu etkilenen şahsa para yerine, yol yapım işlemlerinin gerçekleştirildiği ada içinde toplu bir arazi parçası verilecek. Yaklaşık 50 ailenin arazisinin etkilendiği bu adada diğer vatandaşların da bu konuda görüşlerine başvurulduğu ve kararı olumlu karşıladıkları belirtildi.

YENİDEN YAPILANDIRMA
Şahsın ikna edilmesinin ardından Van Büyükşehir Belediyesi, mahkemenin durdurma kararı verdiği 2072 ve 2087 nolu adalarda yeni bir yapılandırma çalışması başlattı. 
Van Büyükşehir Belediyesi İmar ve Şehircilik Daire Başkanı Civan Vahap Elmas, yeni yapılandırmayla ilgili tebligatların yapıldığını ve bugünlerde burada bulunan hak sahiplerine gönderileceğini söyledi.

6 AYDA AÇILABİLECEK
Yeniden yapılandırma programına göre, 18. madde çerçevesinde hamurlaştırma yapılacak. Yeni yapılandırma projesi 1 ay askıda kalacak. Buna 45 günlük bir itiraz süresi var. 
Daha sonra yapılacak olan itirazların değerlendirilmesi de yaklaşık 2 ay alabilecek. 
Yolun ise, yaklaşık 6 ay içinde düzenli olarak trafiğe açılması bekleniyor.

KAZALAR OLUYOR
Şabaniye Mahallesi muhtarı Çetin Bilir de 18. madde uygulamasına tepki gösterdi. Uygulamanın vatandaşı mağdur ettiğini belirten Bilir, bu uygulamanın batı illerinde kaldırıldığını ifade etti.
Şabaniye Caddesi Hakkâri Devlet Yolu'nun kapalı olan güzergâhında sık sık kazaların meydana geldiğini de belirten Bilir, şunları söyledi:
"2010 yılında caddenin asfaltlama çalışmaları başladı. 2010 yılında caddeyi açmaya çalıştığımızda 2-3 tane mahkemelik dosya bulunuyordu. Bir vatandaş Karayollarını mahkemeye vererek kazandı. 2010 yılından bu yana bu cadde kapalı durumdadır. Caddenin kapalı olmasından dolayı haftada 4-5 kaza meydana gelmektedir. Kış aylarında bu kazalar gittikçe artıyor. Ama şimdi belediyenin girişimleriyle yeniden açılacak. 6 ay içinde açılmasını bekliyoruz. Bu da elbette ki sevindirici bir gelişmedir."

MAHALLELİ TEPKİLİ
Mahalle halkı da yolun bir an önce çift şeritli olarak trafiğe açılmasını istiyor. Yoldan büyük araçların geçtiğini ve günde en az 4-5 bin aracın bu yolu kullandığını belirten mahalle sakinleri, sık sık kazaların yaşandığına dikkat çekiyor.
Bu güzergahta sürücü kurslarına ait büroların da açılması ayrı bir sorun oluşturuyor. Burada eğitim gören kursiyerlerin de zor anlar yaşadıkları ve trafiğin gün boyu tehlikemi boyutlarda olduğu ifade edildi.