KAYYUM

'VAN'DA SON GÜNLERİN GÜNDEMİ!'

VAN 12.10.2016 00:42:16 0
KAYYUM
Tarih: 01.01.0001 00:00
 ĞAÇORT AYNI ĞAÇORT

Namı değer adıyla "Ğaçort" dediğimiz mahallenin ismi resmi kayıtlarda Hacibekir mahallesi olarak geçer.

Bu mahallenin 55-60 yıllık sakinlerinden birini dinlediğimde dikkatimi çeken bir şeyden bahsetti "toplumsal değişim ve dönüşümdeki sessiz değişim”.

Konuşmasına şöyle başladı bu mahallede(Ğaçort) uzun yıllardır oturmaktayım. 70-90'lı yıllarda mahallemizde pek kimse yoktu. Seksenli yıllarda aldığı göçle yavaş yavaş sayı arttı. Daha sonra mahallemize minibüs seferleri başladı. O dönemde dolmuşlara binen 15 kişiden 2 veya 3 bayan ya bulunur yâda bulunmazdı. Bulunanların yanlarında ya babaları ya kardeşleri ya da eşleri bulunurdu.

Şimdi ise bakıyorum ki, 15 kişiden üçü erkek diğerleri ise gecenin ilerleyen saatlerine rağmen bayanlardan oluşuyor.

Şaşırdığım şey gecenin ilerleyen saatine rağmen genç kızların veya kadınların tek başlarına minibüste olmaları ve daha da önemlisi fakirlerin bulamadıklarından dolayı giymiş oldukları yırtık kot pantolonlarının moda adı altında çeşitli markalar adı altında giymeleridir.

Mahalleli diyor ki, bütün bunlara rağmen "Ğaçort aynı Ğaçort"

Toplumsal değişim ve dönüşümün kendini belli ettirmeden değişmesinin altında yatan nedenlerin başında toplumsal gündem ve algıların başkalarının eliyle oluşturulmasından gelmektedir.

Kalkınmışlık ve gelişmişlik yönünden sadece mahalle sakinlerinin ekonomik durumlarına göre şekillenmiş Ğaçort gibi yerleşim birimlerinin yeşil alan, sosyal tesisler, eğitim kurumları, yurtlar yönünden desteklenmesi sağlanılmadığı sürece buralarda ikamet edenlerin bağlanabilecekleri veya yaslanabilecekleri yerler ideolojik destekli yapılar olmaya devem edecektir.

Toplumsal değişimde hiç şüphesiz eğitimin önemi çoktur, ancak verilen eğitimin toplumsal değişime katkısı mevcudu koruma ile yetinilirse elbette ki, değişen bir şey olmayacaktır.

KAYYUM

İlimizdeki dört ilçeye kayyum atanmasının üzerinden neredeyse bir aylık bir zaman geçti.

Kayyum atanmasına atandı ama kayyumların resmi kimliklerinin dışında bir şeylerine tanık olunmadı.

Bürokraside atanan bürokrat yeni görevine başlarken mevcudu rahatsız etmek daha doğrusu disipline etmek en azından değişimi hissettirmek için birtakım radikal kararlar alır.

İlçeler atanan kayyumlara bakıldığında bırakın radikal bir değişiklik yapmayı sadece kendilerine tevdi edilen görev sürelerini tamamlama kabilinden başka düşüncelerinin olmadığı görülmektedir.

Madem ataması yapılan kayyumlar gözle görülür bir değişime yatırıma imza atmayacaklardıysa o zaman kayyuma ne gerek vardı?..

Belediyecilik gibi direkt halkın sosyal yönleriyle ilgili olan bir birimin(Belediye) amir memur ilişkisine hapsedilemesi meselenin çözümünden ziyade çözümsüzlüğünden ve tıkanmasından başka bir faydası olmayacak.

"AYNI TAS AYNI HAMAM"

Geçenlerde yazdığım "VAN'DA SON GÜNLERİN GÜNDEMİ!" makalemden sonra iki farklı kesimden tepkilerle karşılaştım. İlki “mevcut yönetime haksızlık yaptığımı ve haksız eleştirilerde bulunduğum yönünde oldu”.İkinci tepki ise “nasıl olur bu kadar başarısız olan bir yönetimi desteklersin” şeklinde oldu. Buda makalemin iyi noktalara işaret ettiğin gösterdi bana.

Üzüldüğüm konu benim bilinçli olarak muallâkta ve izahatını, değerlendirilmesini tamamen okuyucuma bıraktığım o makalemde yapılan veya yapılması düşünülen değişim ve dönüşüm sadece isimler düzeyinde kalacaksa(ki kaldığı ortadadır) bunun güçlü iktidar tanımıyla yerelde karşılık bulması zor olacağı yönündedir.

Hamamın(teşkilat) değişimi sağlanılmadığı müddetçe hamamcının ve hamam tasının değişmesi bir şey ifade etmez. Merkezi yönetimin çok güçlü olmasının, yereldeki algıyı değiştirmeye katkısı olmuyorsa, siyasi başarı beklemek çokta sağlıklı olmayacak.

Alınması istenilen ve arzulanan sonuca sadece lider portresinin yeterli gelmeyeceği artık kabullenmelidir. Ayrıca iyi bilinmeli ki,"Aynı tas aynı hamam" anlayışıyla devam edilmesi, AK Partinin genel siyasetini yerele taşımada ve başarılı kılmada bir faydası olmayacaktır!..

Söz konusu makalemde "Bence alınmasında ısrar edenler önce "KİM OLSUN" sorusunun cevabını vermelidirler demiştim. Aynı görüşümü yineliyorum, kimseye hakaret etmiyorum, kimseyi karalamıyorum. Önümde bir realite var ve ben bu realitenin değişmesinden yanayım hepsi bu. O realitede sanıldığı gibi sadece başkan ismi değil kurumsal değişim üzerindedir.

Nasihatlerin musibetlerden evla olması dileğiyle.