KAYHAN TÜRKMENOĞLU İRAN BASININDA

Ancak 2011'den bu yana ne yol yapımı gerçekleşti ne de ortak gümrük kapısı.

VAN 10.11.2016 18:37:15 0
KAYHAN TÜRKMENOĞLU İRAN BASININDA
Tarih: 01.01.0001 00:00
KAYHAN TÜRKMENOĞLU İRAN BASININDA

Van kapıköy sınır kapısı Türkiye ile İran arasında 1970'li yıllarda iki devlet büyüklerinin katılımı ile demiryolu taşımacılığına açılmış ancak gelmiş geçmiş hükümetler döneminde ve Vanlı yöneticilerin her söyleminde kara taşımacılığına açılması dile getirilmesine rağmen hiçbir netice alınamamıştı.

Nihayetinde Vanın saygın ailelerinden olan ve ticari yatırımlarını bütün olumsuzluklara rağmen Vanı terk etmeyen milletvekili Kayhan Türkmenoğlu milletvekili olduğu 2010'da girişim ve ısrarlı takipleri ile iki ülke liderlerinin oluru sonucu 16 Nisan 2011 yani 1970 yılından demiryolu taşımacılığının başlamasından 41 yıl sonra ilk kez kara hudut taşımacılığına(küçük araçlar) açılması için çalışmalarda bulunmuş ve başarmıştı.

Dönemin bakanlarının imzaladığı protokolde İran'ın Hoy kenti yolu yapılacak. Ayrıca iki ülkenin kullanacağı ortak gümrük kapısı yapılarak 6 ay sonra tır taşımacılığı da sağlanacaktı.

Ancak 2011'den bu yana ne yol yapımı gerçekleşti ne de ortak gümrük kapısı.

Nitekim gümrük kapısındaki yoğunluk nedeni ile yeni bir gümrük kapısının ihtiyacı gün geçtikçe daha da belirginleşti.

Bu zorunluluk gümrük ve ticaret bakanlığını bakan yardımcısı Fatih Çİftçi'nin de büyük mücadelesi ve katkılarıyla TOBB ait bir şirketin yap işlet devret projesi kapsamında modern bir gümrük kapısı yapılması için 24.08.2106 tarihinde iki devletin yetkilileri ve Vanlı birçok sivil yapının katılımıyla temeli atıldı. Şu anda inşaatı bütün olumsuzluklara rağmen hızla devam ediyor.

Unutulmamalıdır ki, sadece küçük araçlar için açılan bu kapı bu gün şartlar oluşur kara taşımacılığı transit tır taşımacılığına dönüşmediği sürece bunun Van ekonomisine katkısı çok büyük olmayacak!.

Fotoğraf elime geçince hem kapıköy gümrük kapısının Van açısından önemini hem de geçmişte ilk mücadeleyi veren ismi "Kayhan Türkmenoğlu" yeniden yâd etmek istedim.

Bilindiği üzere ilimizin saygın ailelerinden ve ticaretle haşir naşir olan bu aile tüm baskılara rağmen kazandıklarını bu halka yatırım olarak, hizmet olarak sundu, bundan da büyük şevk heyecan duyan, tüm baskılara ve ellerindeki imkânlarına rağmen sırrı kadem basmayan Van'da kalan bir ailedir.

Kayhan Bey siyaseten zirveye çıkıp isimleri bile unutulan onlarca vekil gibi olmak yerine memleketinde işyerinde yine Van'ın Van'lının sorunlarını dinleyip çözmek için uğraşan, Terk edip unutulanlardan olmak yerine bünyesinde yüzlerce insana iş ve aş kapısı olmuş olabilmiştir.

Kayhan Türkmenoğlu bir dönem milletvekilliği yaptı ekonomik anlamda vekillik maaşına hiçbir ihtiyacı olmamasına rağmen görev aldı.

Vanın evladı olduğu için, derdi Van'dı doğup büyüdüğü sokak ve caddeleriydi ve Van'ın insanıydı. Van sevdalısı olan Kayhan Türkmenoğlu, sadece maddiyatla yetinmiş olsaydı Türkiye'nin her yerinde istediği imkânı oluşturabilmesine rağmen ısrarla Van, sırrı kadem basan iş adamı sanayici tüccarlardan olmak yerine Van'da ısrar etmesinin nedeni Van'a olan sevdası Vanın kalkınmasına gelişmesine olan özlemidir.

Çünkü Van Vanlı için yürekte kor olan bir sevdadır, sevmek kabul etmek çok zordur Van gibi illeri. Sürekli göç almasına rağmen buna paralel gelişme gösteremeyen, bir dönemin sürgünler merkeziydi. Artık birçok konuda olduğu gibi iyileştirmeler azda olsa oluşmaya başladı.

Bize vekillik edip daha sonra ili terk edenler Van'la Vanlıyla bağlarını koparmaz, ilgilerini sevda niteliğinde en az Kayhan Bey kadar sürdürürlerse sanırım merkezi idareye bu halk daha fazla muhtaç olmadan ekonomisini güçlendirmeyi başaracaktır.

Nasihatlerin musibetlerden evla olması dileğiyle.