KAYATÜRK: “UMARIM ÖDEMELER ERTELENİR“

Ak Parti Van Milletvekili Burhan Kayatürk, bu ay içinde başlaması planlanan TOKİ ödemelerinin ertelenmesi için çalıştıklarını belirtirken, yine Van'daki imar sorununun Meclis tatile girmeden çözülmesi için gayret gösterdiklerini anlattı

VAN 3.04.2015 10:18:42 0
    KAYATÜRK: “UMARIM ÖDEMELER ERTELENİR“
Tarih: 01.01.0001 00:00

    
                  Van'da Ekim-Kasım 2011 tarihlerinde meydana gelen iki büyük depremin ardından depremzedeler için inşa edilen yaklaşık 18 bin adet konutun ödemeleri bu ay içinde başlıyor. Ekonomik sıkıntılar yaşayan halkın bu ödemeleri yapması zor gözükürken, bunun farkında olduklarını anlatan Ak Parti Van Milletvekili Burhan Kayatürk, ödemelerin ertelenmesi için gayret gösterdiklerini anlattı. 

                KAYATÜRK: "UMARIM ÖDEMELER ERTELENİR"
           Sorularımız üzerine gazetemize açıklamalarda bulunan Milletvekili Kayatürk, "Kentin içinde bulunduğu durumun farkındayız. Bildiğiniz üzere depremin hemen ardından Dönemin Başbakanı R.Tayyip Erdoğan'ın talimatıyla Van halkının her konuda yarası sarılmaya çalışıldı. Bu kapsamda Van ve Erciş'e Başbakanlık Toplu Konut İdaresi (TOKİ) tarafından 18 bine yakın konut yapıldı. Yine köylere Evini Yapana Yardım (EYY) sistemiyle çok sayıda tek katlı müstakil evler inşa edildi. Aynı zamanda hayvancılıkla uğraşanlar için de modern ahırlar yapıldı. Van ve Erciş'te yapılan toplu konutların ödemesi daha önce ertelenmişti. Nisan 2015 tarihinde, yani bu ay ödemesi gereken bu ödemelerin bir kez daha ertelenmesi için gayret gösteriyoruz. İnşallah bu ödemeler ertelenir ve depremzede vatandaşlarımız rahat bir nefes alır" ifadelerini kullandı. 
Öte yandan Van'da inşaat sektörünün önündeki en büyük engellerden biri olan imar sorunuyla ilgili konuşan Milletvekili Kayatürk, "Bildiğiniz gibi inşaat sektörü beraberinde birçok sektörü harekete geçirme potansiyeline sahiptir. Eğer inşaat sektörü durursa, birçok sektör de otomatik olarak duruyor. Şimdi Van'da durum tam da böyle. Biz inşaat sektörünün canlanması için mutlaka imar sorununun çözülmesi gerektiği bilinciyle, üç muhalefet parti yetkilileri ile bu konuyu görüşüyoruz. İnşallah Van'daki bu sorunu en kısa süre içinde çözeceğiz. Eğer Van'da imardan kaynaklı inşaat sektörünün durağanlığı sona ererse, birçok sektör canlanmış olur. Dolayısıyla şehir ekonomik anlamda önemli bir atılım yaşamış olur" ifadelerini kullandı. 

                 DAHA ÖNCE DE BENZER ÇAĞRILAR OLMUŞTU
            TOKİ ödemelerinin ertelenmesi için daha önce de benzer çağrılar olmuştu. Van Ticaret ve Sanayi Odası (Van TSO), Başbakanlık Toplu Konut İdaresi (TOKİ) konutlarının fiyatlarının düşürülmesini ve geri ödemelerin yeniden yapılandırılarak ertelenmesini talep etmişti. 
Başbakanlık olmak üzere, milletvekilleri, Valilik ve Toplu Konut İdaresi Başkanlığı nezdinde girişimde bulunduklarını belirten Van TSO Yönetim Kurulu Başkanı Necdet Takva, "Nisan 2015 içerisinde geri ödemeleri başlayacak olan söz konusu konutların aylık toplam geri ödemesi yaklaşık 8 milyon TL civarındadır. Ancak ne ilimizin ekonomisi ne de bu konutlardan yararlanan hak sahipleri bu rakamları ödeyecek durumda değildir. Bunun için ilgili makamlar nezdinde yaptığımız girişimlerde TOKİ tarafından belirlenen yüksek fiyatlı daire fiyatlarının düşürülmesini ve geri ödemelerinin yeniden yapılandırılarak ertelenmesini talep ettik." İfadelerini kullanmıştı. 
TOKİ ödemelerinin ertelenmesi gerektiğini söyleyen bir diğer isim ise Edremit Erenkent Mahalle Muhtarı Salih Bayram olmuştu. Bayram, ödemelerin ertelenmesi gerektiğini, ilgili birçok bakanlığa yazı yazarak iletmişti. 

                 Ayrıca gazetemize konuşan Bayram, Edremit TOKİ'de oturan birçok ailenin yakıt parasını bile ödeyemediğini, Nisan ayında başlaması planlanan TOKİ ödemelerinin bu yüzden mutlaka ertelenmesi gerektiğini ifade etmişti.  

     Bölge: Bişar Ulutaş