Kaya: İnsanı Aç Gözlülük Öldürüyor

VAN DEPREMLERİNE DİKKAT ÇEKTİ

VAN 15.02.2013 10:51:32 0
Kaya: İnsanı Aç Gözlülük Öldürüyor
Tarih: 01.01.0001 00:00

Çorum İl Afet ve Acil Durum Müdürü El Van Kaya, insanları afetlerin öldürmediğini belirterek, "İnsanları insanların tedbirsizliği ve aç gözlülüğü öldürüyor. Bu konuda daha duyarlı ve dikkatli olunması, insanlarımızdan karşılarındaki insanlara biraz daha kıymet vermelerini istiyoruz" dedi.

Çorum İl Afet Acil Durum Müdürlüğü (AFAD) ekipleri, özverili çalışmalarıyla takdir topluyor. Kuruluşundan bugüne kadar Çorum'da çok sayıda başarılı operasyona imza atan AFAD ekipleri, her geçen günde teknolojik alt yapısını güçlendiriyor.

Formda kalmak için günlük spor yapan AFAD ekipleri, eğitim ve malzeme bakımı içinde zaman zaman araziye çıkıyor.

Acil durumlarda ilde jandarma, polis ve sağlık ekipleri koordineli bir çalışma yürüten AFAD ekipleri Van depreminde yaptığı çalışmalara çok sayıda kişiyi enkaz altından kurtarmıştı. Çorum AFAD ekipleri, geçtiğimiz aylarda Suriyeli mültecilerin yaşadığı Telafer kampında da görev yapan ekipler, günün her saati göreve hazır bekliyor.

Kurumun çalışmaları hakkında bilgi veren İl AFAD Müdürü El Van Kaya, daha önce üç ayrı birimde faaliyet gösteren Afet Acil Durum Hizmetleri'nin Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın talimatı ve direktifleri doğrultusunda Afet Acil Durum Yönetimi Başkanlığı'na dönüştürüldüğünü söyledi. Kaya, daha önce bu alanda verilen hizmetlerin tamamının genel müdürlük seviyesinde yönetilirken 2009 yılından itibaren Başbakanlık Müsteşarlığı seviyesinde örgütlenmeye gidildiğini hatırlattı.

Kurumun klasik algılamanın dışında daha proaktif yaklaşım sergileyen, güncel olayları daha iyi anlayan, riski daha iyi yöneten bir teşkilat haline getirildiğini dile getiren Kaya, AFAD olarak, Çorum'da afetlerde zarar gören yerlerin tespiti, bu yerlerde yapılacak iş ve işlerin yürütülmesi, hasar tespiti, iyileştirme faaliyetleri alanlarında çalışmalar yaptıklarını belirtti. Kaya, AFAD olarak sadece deprem değil heyelan, sel gibi umumi hayatı ilgilendiren tüm felaket ve afetleri değerlendirerek bu konuda çalışma yaptıklarını kaydetti.

Şu anda Çorum'da 4 şube müdürlüğü ile görevlerini yürüttüklerini açıklayan Kaya, ekiplerin Çorum'un afetsellik riskine karşı yeterli donanıma sahip olduklarının altını çizdi.

Başbakanlığın yürütmeye başladığı "Afete Sıfır Türkiye" projesi ile AFAD'ın bu yılı eğitim yılı

ilan ettiğini açıklayan Kaya, "Ülke genelinde afetlere karşı insanlar bilinçlendirilecek ve en az 1 milyon insanımız afetlere karşı bilinçlendirilecek. Başkanlığımızın bu çalışmasını illerde de bizler devam ettireceğiz. Amacımız insanları afetlere karşı hazır hale getirmek. Gerekli bilgilerle donatmak. Afet olurken insanlar en fazla canını kurtarma derdine düşecektir. Ondan sonraki süreçte neler yapılması lazım, insanların psikolojisi ne yönde değişiyor, bunu anlatacak bir çalışma yürütülüyor. Kurumların afete hazırlık konusunda kendilerini yönlendirmeleri ve pozisyonlarını belirlemeleri noktalarında çalışmalar yapıyoruz. Koordinatör bir kuruluşuz. Yeterli malzeme ve teçhizata sahibiz. İlimiz afet açısından riski en düşük illerden bir tanesi" dedi.

İl Afet Acil Durum Müdürlüğü olarak geçtiğimiz yıl müdahale ettikleri olaylar hakkında bilgi veren Kaya, "Geçtiğimiz yıl 13 yıl boğulma olayına müdahale ettik. Boğulma vakalarında Çorum Belediyesi dalgıç ekibi ile bu süreci yönetiyoruz. Geçen yıl heyelan, toprak kayması ve su baskınları nedeniyle bazı köylerde zarar gören evlerin uygun yerlere taşınması için çalışma yaptık. Şu anda Bayat ilçesine bağlı Tevekli köyümüz var. Oranın taşınması ile ilgili süreci yönetiyoruz. Arama kurtarma çalışmaları kapsamında jandarma ve polis ekiplerimizle yapılan ortak çalışma da kayıp bir vatandaşımız bulduk. Suriyeli sığınmacı kardeşlerimize de hizmet verdik. İki ekip Telafer kampında görev yaptı. Ekiplerimiz Van depreminde arama kurtarma çalışmalarına katıldı. Burada 2 ay kalan çeşitli görevlerde bulundu" ifadelerini kullandı.

Afete karşı hazır olunması çağrısında bulunan Kaya, "İnsanı afet öldürmüyor. İnsanı insanların yaptığı hatalar öldürüyor. İnsanların yapacağı binaların güvenliğini sağlaması, içinde oturanlarda bina içlerindeki eşyalarını sabitlemesi gerekiyor. Heyecan ve panik yapmamamız gerekiyor. Hiçbir yer garanti altında değil her an her yerde afet olabilir. Biz bu afetler karşısında ne yapmalıyız öğrenmeliyiz. Bununla ilgili AFAD'ın internet sitesinde gerekli bilgiler var. Bununla ilgili afiş, broşür çalışmaları yapıyoruz. Önümüzdeki günlerde bunu kamuoyuyla paylaşacağız. Afetsiz bir Türkiye istiyoruz" diye konuştu. - Çorum