Kato Dağı turist ağırlıyor

Van-Siirt-Şırnak üçgeninde bulunan ve güvenlik korkusuyla çıkılamayan Kato Dağı Çözüm Süreci sayesinde artık turistlerin uğrak mekanı oldu. Eşini dostunu alan çıktığı dağda bol oksijen teneffüs edebilmenin sevincini yaşıyor.

VAN 25.03.2015 11:39:42 0
Kato Dağı turist ağırlıyor
Tarih: 01.01.0001 00:00
  Van'ın Çatak ile Siirt'in Pervari ve Şırnak'ın Beytüşşebap ilçeleri arasında bulunan Kato Dağı, Çözüm Süreci’nin ardından hemen her hafta sonu dağcı ve fotoğrafçıları ağırlıyor.
Yaşanan terör olayları nedeniyle uzun yıllar güvenlik gerekçesiyle yasaklanan Doğu ve Güneydoğu Anadolu Bölgelerindeki birçok alan, sürecin etkisiyle turizme kazandırılıyor. 

Özellikle Van, Ağrı, Hakkari, Bitlis, Siirt, Şırnak gibi dağlık arazilere sahip illerde "gizli Cennet" olarak adlandırılan kanyon, vadi, dağ, yayla, mağara ve tarihi yapılar, son yıllarda dağcılar tarafından keşfedilip yeni rotaların bulunmasıyla turizmin gözde mekanları arasındaki yerini aldı. Uzun yıllar terör olaylarının yaşandığı Çatak, Pervari ve Beytüşşebap ilçeleri arasındaki Kato Dağı da Çözüm Süreci’nden nasibini alan yerlerin başında geliyor. El değmemiş doğanın yanı sıra kanyon ve mağaraları görmek isteyen dağcı ve fotoğrafçıların uğrak yeri haline gelen Kato Dağı, hemen her hafta sonu çok sayıda kişiyi ağırlıyor.

Keşfedilmemiş güzellikleri görmek için Kato Dağı'na etkinlik düzenleyen Vadi Doğa Sporları Kulübü ile Arama Kurtarma Ekoloji Derneği (NASSAR) üyeleri de Çatak'ın Balan Mahallesi'nden başlattıkları programla çok sayıda alanı görme imkanı buldu.
Arama Kurtarma Ekoloji Derneği (NASSAR) Başkanı Ömer Demez, amaçlarının doğadan uzak kalmış insanları yeniden doğayla buluşturmak olduğunu söyledi.

Vadi Doğa Sporları Kulübü ve NASSAR olarak organize ettikleri geziye 28 kişinin katıldığını belirterek, "Siirt sınırında Kilise Mağaraları olarak bilinen Kanyon ve Mağaralar Vadisi'ne iki yıl önce özel bir tur düzenlemiş, burayı bulmuştuk. Bugün de üyelerimizin katımıyla gezi düzenledik. Fakat hava koşulları nedeniyle kanyona giremedik. Biz de dönüş yolunda Şeyh Cıruh Mağarası'na tırmandık. Mağarada Şeyh Cıruh'un mezarının olduğu söyleniyor. Bu geziye katılan arkadaşlarımız ilk kez buraları görme fırsatı buldu" diye konuştu.                    
 VAN AA