Katı Atık Tesisi’nin temelleri atıldı

Van Büyükşehir Belediyesi, kentin çöp sorununu ortadan kaldıracak Katı Atık Entegre Geri Dönüşüm ve Elektrik Üretim Tesisi’nin temelini attı.

VAN 30.04.2019 14:59:18 0
Katı Atık Tesisi’nin temelleri atıldı
Tarih: 01.01.0001 00:00

Van Büyükşehir Belediyesi, kentin çöp sorununu ortadan kaldıracak Katı Atık Entegre Geri Dönüşüm ve Elektrik Üretim Tesisi’nin temelini attı. 30 yıldan fazla bir süredir gerek insan, gerekse çevre sağlığını tehdit eden Van - Özalp Yolu üzerindeki vahşi depolama alanından kaynaklı koku, görüntü ve hava kirliliğini ortadan kaldıracak tesisin temel atma törenine Van Büyükşehir Belediyesi Eşbaşkanları Bedia Özgökçe Ertan ve Mustafa Avcı, Genel Sekreter yardımcıları Salih Allahverdi ve Fazıl Tamer, yüklenici firma olan PANDA Alüminyum A.Ş. Yönetim Kurulu Başkanı Bahri Okhan, daire başkanları ve vatandaşlar katıldı.

   Yap işlet devret üslüyle yapılacak ve yaklaşık 140 milyon liraya mal olacak tesis için Büyükşehir Belediyesi’nin kasasından tek bir kuruş harcanmayarak 25 yılın sonunda belediyeye bedelsiz olarak devredilecek. Tesisten elde edecek enerji ve geri dönüşüm ile ilgili tüm gelirlerden de 25 yıl boyunca yüzde 6 yapılan cirodan belediyeye verilecek.

   Van Gölü’nü de kirlilikten kurtaracak olan tesisin temel atma töreninde konuşan Büyükşehir Belediyesi Eşbaşkanı Ertan, projesinin hayata geçirilmesinde emek veren herkese teşekkür ederek, tesisin Van için çok kıymetli olduğunu söyledi.

   Özgökçe, “Uzun yıllardır çalışması yapılan, ancak başka sorunlar nedeniyle hep ertelenen ve kentimiz adına büyük önem taşıyan bu tesisin bugün temelini atıyoruz. Projenin bu aşamaya gelmesi için birçok kişi büyük emekler harcadı. Bizler de bu konunun dışardan hep takipçisi olduk. Biz dünyanın en güzel topraklarında, en güzel şehirlerinden birinde yaşıyoruz. Bu değerleri, güzelliği de korumak her birimizin öncelikli görevidir” dedi.

   'VAN GÖLÜ İMDAT ÇIĞLIĞI VERİYOR'

   Van'ın coğrafi ve tarihi özelliklerine dikkat çeken Özgökçe, şöyle devam etti: "Van'da yaşayanlar olarak çok şanslıyız. Denizi, doğası, güneşi, suyu, havası her yönüyle gerçek anlamda bir inci olan Van'ı ve bütün değerlerini korumak öncelikle insan olarak, vatandaş olarak, memurlar olarak hepimizin en temel görevlerinden biridir. Milletvekilliğim süresince de temel gündemlerimizden biri Van Gölü’nün korunmasıydı. Yine önceliklerimizden biri de bu olacaktır. Sadece yeterli tedbirleri alarak bile koruyacağımız. Van Gölü, denizi, bugün artık ‘imdat’ çığlığı veriyor. SOS sinyali veriyor. Uzmanların ifadesine göre 600 bin yıllık ömrü olan Van Denizi, müdahale edilmezse 25 yıllık bir ömre sahip. Umuyor ve diliyorum ki; başta bugün açılışını yaptığımız tesis olmak üzere, alacağımız diğer bütün önlemlerle Van Denizimizi bu ciddi tehlikeden kurtaracağız. Ben bu vesileyle bütün Van kamuoyuna da çağrı yapmak istiyorum. Çok yakın zamanda çeşitli kampanyalarımız olacak. ‘Van Gölü'nü korumak hepimizin öncelikli görevidir’ sloganıyla çeşitli kampanyalar başlatarak denizimizi koruyacağız. Bu anlamda halkımızın bütün katkıları çok kıymetlidir, çok değerlidir. Bu tesisimizin üreteceği bütün hizmetler, bizzat kurumumuzun takibinde olacak ve düzenli olarak da kamuoyuyla da paylaşılacaktır."

   Konuşmanın ardından Eşbaşkanlar Özgökçe ve Avcı ile firma yetkilileri temel atma butonuna basarak tesise ilk harcı döktü. Son bulan törenin ardından, eşbaşkanlar ve firma yetkilileriyle birlikte vahşi çöp depolama alanında incelemelerde bulundu.Bölge Gazetesi Haber Merkezi